Tuumat ja tuntumat: Ryhtiä suomalaiset!

ma 28. lokakuuta 2019 06.58.00

Elettiin vuotta 1994. Saavuin työpaikalleni hyvin raihnaisessa kunnossa. Lihaksia särki, ja kävelykin oli vaikeaa. ”Mitä nyt on tapahtunut?” kyselivät työtoverit. ”Olin jumppaamassa Eläintarhan urheilukentällä”, vastasin. Kyllähän olin tuohon aikaankin kuntoillut joka päivä. Myös jumppaaminen oli minulle tuttua, mutta mistä nyt oli kyse? 

Osallistuin ensi kertaa jumppatilaisuuteen, jossa ”keppijumpan isä” painonnostaja Juhani Salakka piti huolta, että ”eri lihasryhmiä täytyy kehittää tasapuolisesti, jotta ne pystyvät sitten toimimaan hyvässä yhteistyössä.” Totesin, että onpa kova kuntoilulaji. Vaikka Juhani oli uransa aikana nostanut 170 kg suorille käsille, hän johti kepittelyä puolen kilon puukepillä, ja silti se aiheutti koko minun lihaksistolleni kipeän olotilan. Miksi? No siksi, että en ollut juurikaan käyttänyt kaikkia lihasryhmiä lähiaikoina. 

Suomen Ladun ohjelmaan keppijumppa tuli mukaan vähitellen lähestyttäessä 2000-lukua. Uuden lajin mukaan ottaminen perustui lihasten ja liikunnan monipuoliseen harjoittamiseen. Eri tahoilta kuulutettiin, että hyvän kunnon perusteena on sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön toimivuus että lihasten elinvoima ja lihashallinta. Pyöräilyn, hiihdon, kävelyn, juoksun jne ohella suositeltiin kaikille latulaisillekin kuntosaleilla käymistä. Onneksi nyt oli kuitenkin löydetty uusi voimailulaji, joka sopii kaikille ja jota voi harjoittaa niin ulkona kuin sisällä. Se oli keppijumppa.

Ensimmäistä kertaa keppijumppaa esiteltiin Suomen Ladun johtohenkilöille Kouvolan vuosikokouksessa keväällä 1997. Silloin saivat kaikki salissa olleet reilut 100 henkilöä harjanvarren tai jopa oikean kepin käteensä. Ohjaajana oli Suomalaisen Ryhtiliikkeen kouluttaja Sirpa Arvonen, joka toteutti tämän esittelyjumpan ”helpon kaavan mukaan”. Seuraavana aamuna ei näkynyt ainoatakaan raihnaista kulkijaa… ei ainakaan keppijumpasta väsyneenä. Sirpa suoritutti liikkeet meille sopivalla rasitustasolla. Niinpä hänen kanssaan sovittiin saman tien laadittavaksi sauvajumppaohjelma, mikä sitten painettiin vielä samana vuonna Latu ja Polku-lehden liitteeksi.

Sirpa Arvonen palkattiin vuosi tuon ensiesiintymisen jälkeen Suomen Ladun järjestösihteeriksi, ja hänen lajivalikoimaansa tulivat vähitellen sauvakävely, keppijumppa ja monet muut liikuntamuodot. Sirpan laaja osaaminen antoi mahdollisuuksia kehittää lajia kaikkien ulkoilulajien yhteyteen alkujumpaksi, venyttelyyn ja loppujumpaksi. Jumppavälineenä olivat milloin suksisauvat, milloin melat tai myös pyyheliinat esim. avantouimareiden lämmittelyssä. Sirpan sanavalmius ja esiintymistaito vei hänet MTV:n aamuohjelmiin ja jopa YLE:n uutislähetyksiin teemalla ”Keppijumpan oikea tekniikka” tai ”TV:tä katsoessakin voi jumpata”. 

Vuonna 1999 Suomen Latu liittyi Suomen Selkäliiton ja Painonnostoliiton perustamaan Suomalaiseen Ryhtiliikkeeseen. Oli ilo työskennellä lukuisien oikeiden painonnostajien kanssa, joista useimmat harjoittelivat myös keppijumpan ohjeiden mukaan. Ryhtiliikkeen puheenjohtajana toimi ”Keppi-Pekka” Kare, jonka kanssa toteutimme lukuisia ryhtitempauksia. Siinä on mies, jolta ei innostusta puutu… oli sitten laji mikä tahansa… kunhan sisäistä ja ulkoista ryhtiä oli mukana. 

Ryhtiliikkeen järjestämiin keppijumpan ohjaajakoulutuksiin osallistui innokasta väkeä myös latuyhdistyksistä. Suomen Ladun Ulkoilukeskuksissa Paloheinässä, Töölönlahdella, Kuusijärvellä ja Oittaalla aloitettiin viikoittaiset suositut keppijumpat, joihin osallistui parhaimmillaan pari sataa jumppaajaa kerralla. Suomalaisen Ryhtiliikkeen koordinoimana järjestettiin vuonna 2004 Keppijumpan ensimmäiset maailmanmestaruuskisat Messukeskuksessa ja kisoihin osallistui myös useita latuyhdistysten joukkueita. 

Mukavaa on ollut kuulla, että vuonna 2019 keppijumpataan edelleen säännöllisesti monissa latuyhdistyksissä.

Tuomo Jantunen

Ladataan...