Tuumat ja tuntumat: Lapset luonnossa kotonaan

pe 8. marraskuuta 2019 07.00.00

Lokakuussa 1999 käynnistyi Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -päiväkotitoiminta Helsingin Vuosaaressa. Nyt näitä samaan ”genreen” kuuluvia päiväkoteja ja perhepäivähoitajia on jo 36 kpl. Suurin osa niistä on yksityisiä, mutta jo usea kunnallinen toimijakin on mukana.

Luonnossa kotonaan -toiminta viettää siis nyt viikonloppuna 20-vuotisjuhlaansa. Paikkana on Kiilopää, joka on tullut tutuksi tunturikohteeksi monille näiden päiväkotien lapsille ja heidän vanhemmilleen. Sinne on suunnattu yhteiset talviretket jo kymmenen kertaa suurella joukolla. Mutta miten tämä kaikki sai alkunsa Suomessa?

Suomen Ladun lastentoiminnan kulmakiviä ovat olleet talvella Muumien hiihtokoulut ja sulan maan aikaan metsämörritoiminta. Muumien kanssa on hiihdetty jo 1950-luvulta alkaen ja Skogsmulle/Metsämörri tuli Suomeen 1970-luvun alussa ruotsinkielisen sisarjärjestön Konditionsfrämjandetin aloitteesta. Suomen Latu kokeili ensin lasten liikuttamista luonnossa omin kotimaisin keinoin mutta jo pikaisesti havaitsi Ruotsista saapuneen Metsämörrin innostavan paremmin kaikki lapset mukaan. Ruotsissa oli aloitettu ”I Ur och Skur”- eli ”Luonnossa kotonaan”-päiväkotitoiminta noin kymmenen vuotta Suomea aikaisemmin. Vuosaaren Sotkankoto-päiväkodin aloittaessa Ruotsissa toimi jo yli 100 luontopäiväkotia.

Susanna Suutarla on luontopäiväkotien ”äiti” Suomessa. Ja kehitystyö jatkuu edelleen. ”Olemme alleviivanneet sanasta päiväkoti sanan koti. Me opettelemme täällä kaikkia luonnonläheisiä asioita. Mutta lisäksi esim. leipomista, kirjastossa ja kaupassa käyntiä. Ykkösasia on kuitenkin luonto ja siellä liikkuminen… ja kaikkein tärkeintä on toimia lasten ehdoilla”, kertoi 20 vuotta sitten Susanna metsäretkellä ollessamme. Mukana oli silloin kahdeksan lasta ja ryhmä kasvoi täyteen mittaansa jo marraskuussa, jolloin 12 lasta taapersi joka päivä lähi metsään ja kauemmaksikin.

Sotkankodosta tuli yksi Suomen Ladun tärkeimmistä näyteikkunoista. Päiväkotiryhmä vedettiin mukaan aina, kun haluttiin kertoa, kuinka hienosti lapset kiintyvät luontoon kokemusten, leikin ja elämysten kautta. Ladun ja Sotkankodon yhteisiä suuria hetkiä oli saada esitellä lasten metsätoimintaa ministereille, tiedotusvälineille, metsähallitukselle mutta erityisesti lasten vanhemmille ja muiden päiväkotien edustajille – myös kaukaa eri maista saapuneille. Tietysti toimintaa esiteltiin myös lukuisissa seminaareissa ja yhdistystapaamisissa latuväellekin. Suomen Ladun toimistossa vahvoja ”Luonnossa kotonaan” -asiantuntijoita ovat olleet Irma Lehtola, Matti Hirvonen ja Nina Räike. Unohtaa ei sovi Susannan oikeaa kättä eli Tero ”Insku” Mustosta sekä satoja ohjaajia. 

Toiminnan käynnistäminen Vuosaaressa tavallisen kerrostalon alakerrassa ja vähin varustein tuntui meistä ulkopuolisista täysin mahdottomalta. Mutta Sotkankodon väki näytti, mitä oikeasti on latulainen talkootoiminta, syvällinen perehtyminen Metsämörri-ideologiaan ja täydellinen antautuminen lasten toimintaan.

Vuonna 2002 Sotkankoto sai paljon lisää ilmaa siipiensä alle, kun päiväkoti muutti Viikkiin juuri avattuun Gardenia-tiedepuistoon. Siitä alkoi toiminnan kasvu. Paikallinen sanomalehti kirjoitti maaliskuussa 2002: ”Viikissä on vuoden alusta toiminut lasten luontokokemuksiin ja kestävään kehitykseen pohjaava yksityinen päiväkoti, joka erikoisella tavalla toimii enimmäkseen luonnon helmassa.”

Sydämelliset Onnittelut Sotkankoto ja kaikki ”Luonnossa kotonaan” -päiväkodit ja -ihmiset! Työnne on tärkeää!

Tuomo Jantunen

Kuva: Helena Collin

Ladataan...