Tuumat ja tuntumat: Jaakko Paavela vartioi golfia

ma 2. syyskuuta 2019 11.36.00

Suomen Ladun puheenjohtajana toimi reilun kymmenen vuoden ajan MTV:n varatoimitusjohtaja Jaakko Paavela (1983-95). Johtamistyyli muuttui Teemu Salosen jälkeen. Enää ei kyselty toiminnan yksityiskohtia eikä uusia ideoitakaan esitarkistettu puheenjohtajan toimesta. Puheenjohtaja piti toiminnan vauhdikkaasta etenemisestä, ja jälkikäteen pidetyissä palautepalavereissa kehiteltiin uusia hankkeita yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.

Näinä aikoina syntyi paljon uusia tapahtumia ja myös kilpailuja, vaikka Suomen Ladun säännöissä todettiin, ettei kilpailutoiminta kuulu kuntoliikuntajärjestölle. Mutta kilpailemista voitiin kuitenkin harjoittaa kuntoilun edistämiseksi - siis ”propagandatarkoituksessa”. Tällaisia kisoja olivat mm. Erävaelluksen SM-kilpailut, Erämelonnan SM-kilpailut, Avantouinnin SM-kilpailut, Lumenveiston MM-kilpailut, Lumipainin SM-kilpailut, Lumikenkäilyn SM-kilpailut, Kalakokkien SM-kilpailut, Valtakunnallisten leiripäivien kaikki kisat, Suomi Meloo jne. Vaikka kaikkien näiden kisojen taustalla oli niiden leikkimielisyys, syntyi aina tosi suomalainen kilpailuhenki, kun osanottajat ryhmittyivät lähtöviivalle.

Kuvassa Jaakko Paavelan (vasemmalla) kanssa Suomen Kanoottiliiton pj ja olympiavoittaja Thorvald Strömberg.

Usein puheenjohtaja Jaakko Paavela oli seuraamassa näitä kisoja ja otti osaa mm. Suomi Meloo -tapahtumiin. Oli kuitenkin yksi kilpailu, joka ei saanut puheenjohtajalta hyväksyntää eikä siten Suomen mestaruudesta kisailtu. Se oli Metsägolfin SM-kilpailut. Paavelan mielestä ei ollut sopivaa ”mennä tuota herrasmieslajia häiritsemään”.

Metsägolfin säännöt kuitenkin julkaisimme sekä Latu ja Polku -lehdessä että Seura-lehdessä. Myös joitakin näytösotteluita kävimme ammattilaisgolfaajien osallistuessa hauskoihin ja taitoa vaativiin koitoksiin. Jaettiin jopa rahapalkintoja. Mutta vuosittain toistuvia SM-kilpailuja emme toteuttaneet. Itse sääntöjen kehittäjä ja moniin kokeiluihin osallistuja oli arkkitehti Risto Vuolle-Apiala, jonka kotimaisemissa Jyväskylässä golfia usein pelasimme.

Metsägolfin säännöissä todetaan mm.: ”Peliä pelataan metsään tai asuinalueelle tehdyllä 10-20 kuopan radalla. Kuopat kaivetaan lapiolla sopivan kokoisiksi. Pelipallona toimii tennispallo. Peliväline on luonnonpuusta itse veistetty yksipuinen maila. Mailassa tulee olla näkyvissä luonnonpuun kuorta. Palloa on aina lyötävä. Lyöntitavoista ei hyväksytä koukkaamista, lusikointia, pyörittämistä, vippaamista jne.”

Nyt myöhemmin olen tutustunut Suomen Ladun perustajan Lauri Tahko Pihkalan ajatuksiin golfista. Myös hän oli jo Suomen Ladun perustamisen aikoihin metsägolfin kannattaja todetessaan: ”Löytyisikö metsässä pelattavasta golfista lajia, joka sisältäisi sekä huvittavaa tarkkuuslyöntiä ja hyödyllistä kävelyä? Olisiko se silloin laji, jota voisivat pelata eri-ikäiset ja -taitoiset henkilöt yhdessä – ilman suuria kenttäinvestointeja?”

Tuomo Jantunen

Ladataan...