Esittelyssä: Raimo Saarinen

ti 28. toukokuuta 2019 07.04.00

Kuka olet? Kerro lyhyesti itsestäsi?
Olen Raimo Saarinen Jyväskylästä, Keski-Suomen latualueelta. Työelämäni tein tietokone- ja tietoliikenneteknologioiden parissa. Olin suurimman osan työelämääni amerikkalaisissa yhtiöissä; ylläpidossa, markkinoinnissa, myynnissä ja hr-kuvioissa. Viimeiset 20 vuotta olin Nokia Oyj:ssä globaalissa yksikössä, matkustaen kaikki nuo vuodet todella paljon eri maissa, missä aloitimme liiketoimintaamme. Pysyvästi asuin ulkomailla melkein 10 vuotta (Kiina ja USA). Rakensin organisaatiota ja palkkasin henkilökuntaa.

Sillä osaamisella ja kokemuksella toimin nyt vapaaehtoistyössä Suomen Yrityskummit ry:ssä (hallituksen jäsen) auttaen yrittäjiä heidän vaikeuksissaan. Yrityskummien hallituksessa vastuualueenani on toimintarahoituksen hankinta. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöllisiä tapaamisia TEM-virkamiesten kanssa. Keski-Suomessa olen aluekummi, (myös K-S Yrityskummit ry hallituksen puheenjohtaja), jolloin vastuullani ovat hallinnolliset asiat alueellamme. Liikunnassa lempilajejani ovat olleet hiihto ja maratonjuoksu. Nykyään liikun rauhallisemmin (ilman numerolappua rinnassa), eli vaellukset luonnossa, jolloin jää aikaa myös luonnon tarkkailulle. Kesämökillä minulla on perinteinen, jokaisen suomalaismiehen harrastus: klapien teko kirveellä, ei siis koneella.

Kauanko olet ollut mukana Suomen Ladun hallituksessa ja missä roolissa/rooleissa?
Olen ollut Suomen Ladun hallituksessa 5 vuotta ja 2. varapuheenjohtajana 3,5 vuotta. Varapuheenjohtajuuteni myötä olen työvaliokunnassa. Toimin myös Kiilopään rakennustyöryhmän jäsenenä.

Mikä on ollut parasta hallitustyöskentelyssä?
Hallitustyöskentelyssä parasta on ollut Suomen Ladun strategiaan perustuva selvä, tuloshakuinen työnteko. Siinä otetaan huomioon ihmiset sekä toimistolla että jäsenet alueilla, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys. Yhteistyö erityisesti hallituksen sisällä on ollut avointa ja reilua. Joskus asiat ovat puhuttaneet paljon, mutta lopputulos on ollut yhteinen päätös, kiitos asiallisten, pitkienkin keskustelujen. Suunnitelmallisen, kovan työn teon myötä Suomen Ladun talous on erittäin hyvässä kunnossa. Sen myötä voimme toteuttaa hyvin aatteellista toimintaa, sekä helpommin rakennus- ja parannussuunnitelmiamme mm. Kiilopäällä. Suomen Latua arvostetaan järjestönä, sen teemme mitä lupaamme ja se on huomioitu erittäin hyvin valtakunnallisestikin.

Entä löytyykö mitään parannettavaa?
Ei niin hyvää yritystä tai organisaatiota olekaan, jossa ei olisi kehitettävää. Maailma ympärillämme muuttuu koko ajan. Meidän on pysyttävä samassa muutostahdissa mukana. Hallitus arvioi aika ajoin toimintaansa, pyrkii kehittymään. Samoin tekee toimiston henkilökunta. Viestintä on aina arvostelun kohteena ja vaikka se on meillä aika hyvää, sitäkin kehitetään. Jos on järkevää, otetaan käyttöön nykyteknologiaa palvelemaan ihmistä, ei työllistämään.

Meidän pitää katsoa erittäin tarkasti kuinka paljon meillä on valtakunnallisia tapahtumia ja kiertueita. Ne sitovat paljon henkilökuntaa ja myös maksavat paljon. Tämä ei tarkoita, että luopuisimme niistä, vaan tarkastamme niiden kysynnän ja hyödyn. Kuuntelemme kenttää. Järjestöjenkin voimavarat ovat aika ajoin koituksella, kun ne yrittävät toteuttaa monen lajin kiertueita ja tempauksia. Näkisin kentän, eli järjestöjen tukemiseen ja auttamiseen panostettavan ehkä enemmän tulevaisuudessa. Siellähän meidän jäsenet ovat, sekä nykyiset että tulevat.

Nuoret, varsinkin nuoret perheet on saatava löytämään luonto ja liikkuminen luonnossa ja sen merkitys ihmiselle. Lisäksi toivon, että tukisimme enemmän vieressä olevaa jäsentä hänen apua tarvitessaan, yhdessä tehden on aina hauskempaa ja jaettu kuorma on aina kevyempi. Meidän täytyy pitää kaikki nykyiset aktiiviset kädet mukana toiminnassa, eikä epähuomiossa työntää heitä pois toiminnastamme, näinkin on havaittavissa.

Jokin aika sitten pääsin osallistumaan Terveysmetsäopaskoulutukseen. Vaikka tiesin hyvin luonnon merkityksen ihmiselle, nyt sen sitten oikein kunnolla tajusin, kiitos hyvien vetäjien. Suomen luonto antaa meille paljon, mm. terveyttä, mutta meidän pitää hoitaa luontoa, jotta se on hyvässä kunnossa meitä varten, kun sitä tarvitsemme.

Ladataan...