Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Johanna Yli-Opas ja Marianne Holmberg. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Tuumat ja tuntumat: Teemun tyrmäys – Latu ja Polku -juhlalehden takavarikko

Tuumat ja tuntumat: Teemun tyrmäys – Latu ja Polku -juhlalehden takavarikko

ma 19. elokuuta 2019 11.04.00

Tuumat ja tuntumat oli Suomen Ladun ex-toiminnanjohtaja Tuomo Jantusen palsta Latu ja Polku -lehdessä kesäkuusta 1989 tammikuuhun 2006. Tällä palstalla julkaistiin ajankohtaisia Suomen Ladun tapahtumia ja sattumuksia. Näitä tietoiskuja tuli jäsenistön luettavaksi kaikkiaan 132 kpl. Nyt meillä on mahdollisuus saada vielä tutustua sellaiseen ”Ladun Runsaudensarveen”, josta ei ole aikaisemmin ollut lainkaan tietoa. Näitä uusia Tuumia ja tuntumia on luvassa kahdelle vuodelle 52 kpl eli uusi historiallinen tarina joka toinen viikko. Hämmästelemme Ladun monipuolista toimintaa ja tapahtumia.

”Suomen Latu ry:n toiminta-ajatus on hiihdon ja muun ulkona tapahtuvan kunto- ja virkistysliikunnan edistäminen kansalaistavaksi.” Näin määritettiin Suomen Ladun toiminta järjestön säännöissä 1970-luvulla. Tärkein toiminta-ajatuksen toteuttaja ja ladun avaaja on tietysti järjestön toiminnanjohtaja. Ja keskeisin suunnan määrittäjä on puheenjohtaja. Näin sen ainakin koki yli 10 vuotta Suomen Ladun puheenjohtajana työskennellyt Teemu Salonen. Siis työskennellyt, koska niin aktiivisesti hän oli mukana kaikissa toiminnoissa ja myös ideoimassa sekä vartioimassa järjestön toiminnan suuntaa.

”Ladun Runsaudensarven” ykköstarina kertoo Suomen Ladun valmistautumisesta 40-vuotisjuhliin tammikuussa 1978.

Toiminnanjohtaja oli nimitetty Suomen Ladun jäsenlehden Latu ja Polku päätoimittajaksi puolisen vuotta aikaisemmin. Järjestön juhlanumerosta oli tulossa latuhistorian merkittävin ja komein lehti. Jopa nelivärisyys oli päätetty ottaa käyttöön ja sivujakin painettiin kaksinkertainen määrä eli 52 kpl. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen lähetti hiihtoa ylistävän juhlatervehdyksen Suomen Ladulle. Professori Lauri "Tahko" Pihkala sai lehden sisällössä oman tärkeän hiihto-osansa. Myös juhlavuoden tärkein tempaus ”Suomen ladulle” ja erityisesti sen TV-mainostaja Niilo Tarvajärvi oli näkyvästi mukana. Tietysti lehteen oli tulossa puheenjohtaja Salosen pääkirjoitus, joka käsitteli yhteistä asiaamme – maastohiihtoa.

Päätoimittaja teki parhaansa, jotta painos saatiin kasvatettua 25 000 kappaleeseen. Rahoitus löytyi pitkälti lukuisien mainostajien avulla. Budjetti oli kolminkertainen edellisiin lehtiin verrattuna.

Kaikki oli hyvin, ja tammikuun toisella viikolla päätoimittaja antoi luvan painokoneille. Kun sitten Keskisuomalaisen painotalossa lehden ilmoitettiin olevan valmiina jakeluun, pyysin lähettämään ensimmäisen juhlalehden puheenjohtaja Teemu Saloselle pikapostina Turkuun. Jäin odottelemaan Teemun lausuntoja ja kiitoksia.

Heti seuraavana aamuna puhelinsoitto tuli Turusta ja jäykistyin kuuntelemaan tiukansävyistä huutoa: ”Kuinka on mahdollista, että päätoimittaja on laittanut Urho Kekkosen ja Niilo Tarvajärven samalle aukeamalle? Miksi puheenjohtajan pääkirjoitus on saanut selvästi heikomman aseman kuin Tarvan tempaus? Miksi?”

Mitkään selitykset eivät auttaneet, vaan juhlalehti sai tylyn tuomion: PAPERIKERÄYKSEEN koko painos.

Niin kaksi lehden aukeamaa taitettiin puheenjohtajan ohjeiden mukaan, ja hiihdon ylistäjät UKK ja Teemu Salonen saatiin samalle aukeamalle. Tarvan mainostama juhlahiihto sijoitettiin toisaalle. Seuraavan yön aikana lehti painettiin uudestaan ja kaikki jäsenet saivat juhlalehden aikataulun mukaisesti. Päätoimittaja sai opetuksen sekä miettimistä: tärkeää ei ole vain juttujen sisältö vaan myös taitto ja juttujen sijoittelu on mietittävä tarkasti.  Toinen opetus oli tietysti juhlavuoden talouden paikkaus. Ei auttanut muu kuin lähteä etsimään lisää uusia rahoittajia seuraaviin lehtiin. Nyt kuorma-autollinen kipattiin paperikeräykseen… No ei ihan koko painos nytkään: jätin yhden ”aidon juhlalehden” itselleni muistoksi.

Tuomo Jantunen

Ladataan...