Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Johanna Yli-Opas ja Marianne Holmberg. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Tuumat ja tuntumat: Leijonia vai panttereita?

Tuumat ja tuntumat: Leijonia vai panttereita?

pe 11. lokakuuta 2019 12.09.00

Tuumat ja tuntumat oli Suomen Ladun ex-toiminnanjohtaja Tuomo Jantusen palsta Latu ja Polku -lehdessä kesäkuusta 1989 tammikuuhun 2006. Tällä palstalla julkaistiin ajankohtaisia Suomen Ladun tapahtumia ja sattumuksia. Näitä tietoiskuja tuli jäsenistön luettavaksi kaikkiaan 132 kpl. Nyt meillä on mahdollisuus saada vielä tutustua sellaiseen ”Ladun Runsaudensarveen”, josta ei ole aikaisemmin ollut lainkaan tietoa. Näitä uusia Tuumia ja tuntumia on luvassa kahdelle vuodelle 52 kpl eli uusi historiallinen tarina joka toinen viikko. Hämmästelemme Ladun monipuolista toimintaa ja tapahtumia.

Ruotsiin oli perustettu Pantteriklubi 1990-luvun alussa. Sen ohjelma veti hyvin eläkeläisiä ja ikäihmisiä harrastamaan yhdessä kuntoilua ja tekemään yhteisiä matkoja. Erityisesti suuret liikuntatapahtumat innostivat jopa tuhansia yli 55-vuotiaita jumppaamaan ja kävelemään. Myös muissa pohjoismaissa oli samanlainen eläkeläisliikunta muodissa. Pitäisikö myös Suomessa ottaa Ruotsista mallia ja perustaa Leijonaklubi?

Suomessa oli jo tuolloin lukuisia eläkeläisjärjestöjä, joilla oli liikunta ohjelmistossaan. Vastavuoroisesti liikuntajärjestöillä oli ikäihmisille paljon ohjelmaa. Tästä huolimatta TUL, Pajulahden ja Kisakeskuksen urheiluopistot sekä Suomen Latu päättivät perustaa vuonna 1996 oman osakeyhtiön – Pantteriklubi Oy:n tuottamaan ja järjestämään 55+liikuntatoimintaa. Vetovastuussa oli aluksi TUL, jonka riveistä saatiin yhtiölle sekä puheenjohtaja Rauno Kousa että toimitusjohtaja Merja Vuorinen.

Pantteriklubin ohjelma oli alkuvaiheessa pitkälti kopio Ruotsista. Hyvän olon kävelypäivä Olympiastadionilla oli jopa yhteinen pohjoismaista saapuneiden kävelijöiden kanssa. Porukka piti kokemastaan, vaikka me järjestäjät olimme kovin pettyneitä väen vähyyteen. Tähän ensimmäiseen panttereiden suurtapahtumaan saapui 400 osanottajaa, joista 100 tuli laivalla Tukholmasta. Ohjelmasta vastasivat klubiemäntä Pirkko Mannola ja klubi-isäntä Eero Sinikannel. Tietysti monipuolinen jumppa Stadionin hyvällä nurmella toi pisteitä järjestäjille. Mutta Suomen Latu oli tottunut kokoamaan vastaaviin tapahtumiin jopa 5000-6000 henkilöä. 

Tällä tapahtumalla oli kuitenkin suuri ero muihin kävelyihin verrattuna: Stadionille saapuvalle osanottajalle myytiin 80 markan osallistumislippu, kun taas tähän mennessä lähes kaikki vastaavat tilaisuudet olivat olleet ilmaisia. Kokemuksestamme viisastuneena lisättiin Pantteriklubille myös ilmaisohjelmaa, mutta päätettiin kerätä tuloa osakeyhtiölle mm. risteilemällä Tukholman pantterikävelyihin, järjestämällä tanssitilaisuuksia ja myös tuottamalla yhteisiä konsertteja, joista suurin oli vuoden 1997 Finlandia-talon konsertti - kuulijoita 1700 henkeä.

Pantteriklubilla oli siinä määrin myönteinen imago, että osakkaiksi pyrki seuraavana vuonna lisää urheiluopistoja ja myös liikuntajärjestöistä SVoLi ja SKUL, jotka kaikki mielihyvin hyväksyttiin tuomaan uusia asiakasryhmiä tapahtumiin, ja tietysti tuomaan uutta rahoitusta osakeyhtiöön. On huomattava, että yhtiö ei saanut mistään avustusta, vaan päinvastoin toiminnan tavoite oli tuottaa voittoa omistajille.

Vähitellen Pantteriklubin toiminta jäi Suomen Ladun vastuulle ja markkinointi tapahtui pääosin Latu ja Polku -lehdessä. Myös vetäjä vaihtui: parin vuoden jälkeen Pantteri-emoksi saatiin Pirjo ”Pippi” Nevalainen ja sitten kohta Suomen Ladun liikuntasihteeri Kati Kujala. Kuitenkaan ohjelma ei vähentynyt, vaan se lisääntyi vuosi vuodelta. Ponnisteluista huolimatta suuria, maksullisia liikuntatapahtumia ei syntynyt ja yhtiön osakepääoma tuli hyvin nopeasti syötyä.

Konkurssiko siitä seurasi? Se tuntuisi tosi pahalta: liikuntajärjestöjen sukellus! Vai osakepääoman korotus ja osakeanti? Kun kukaan ei halunnut rahoittaa enempää tätä ikäihmisten liikuntaa, Suomen Latu lunasti kaikki osakkeet ja otti vastattavakseen yhtiön velat. Suomen Pantteriklubi Oy haudattiin, mutta Suomen Latu sai paljon uusia ideoita ja jäseniäkin. Toimintaa laajennettiin uudella nimellä; syntyi 50+klubi – aktiivisten aikuisten kuntoklubi. Sen piirissä toimi jatkuvasti useita tuhansia jäseniä, jotka olivat myös Suomen Ladun jäseniä. Ja toiminta jatkui pääasiassa ilmaisena.

Tämä Pantteriklubin perustaminen osoitti, ettei kaikkiin ruotsalaisiin ideoihin kannata suoraan uskoa ja kytkeytyä eikä osakeyhtiömuoto sovellu normaaliin ulkoiluun ja kuntoiluun. Tosin ensimmäinen vetäjä Merja Vuorinen siirtyi jo kohta Pantteriklubin jälkeen yrittäjäksi kahden kollegansa kanssa, ja  Easy Living Oy:n toimii edelleen. Yritys järjesti alkuvaiheessaan paljon erilaisia tyky-koulutuksia ja pyöräretkiä. 

Meidän olisi myös pitänyt löytää alusta alkaen vuonna 1996 vielä enemmän markkinointia, maksajia ja yhteistyökumppaneita. Tai sitten me ”pantterit” vaan oltiin paljon etuajassa… 

Tuomo Jantunen

Ladataan...