Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Johanna Yli-Opas ja Marianne Holmberg. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Leo Saarinen 90 vuotta

Leo Saarinen 90 vuotta

ma 5. elokuuta 2019 09.39.00

Jyväskylän Ladun erittäin pitkäaikainen jäsen, Leo ”Leksa” Saarinen täytti 90 vuotta kesäkuussa.

Ränssin Kievari Jyväskylän lähistöllä täyttyi Leksan läheisistä, ystävistä. Nopeasti kauniin pihamaan täytti iloinen puheensorina! Sää suosi suurta juhlaa, olihan samana päivänä myös Leon nimipäivä. Latulaisia oli juhlassa mukana näyttävä porukka.

Vapaan sanan muodossa muisteltiin Leksan syntymäpaikkaa, Viialaa ja elämää, mitä se mahtoi olla 90 vuotta sitten nuorelle pojalle.

Elämä oli tuohon aikaan aika haasteellista verrattuna nykypäivään. Silloin lapset joutuivat huolehtimaan itsestään ja selviytymään päivän askareista omin toimin. Se opetti jo lapsena määrättyyn vastuullisuuteen, kehitti selviytymisen taitoja ja myös sosiaalisuutta. Ainakin silloin heti huomasi, jos sosiaaliset taidot eivät menneet aina ”nappiin”, joten niitä pystyi kehittämään, hiomaan. 

Ne eivät olleet mitään helppoja hetkiä nuorelle pojalle. Silloin rakennettiin nuorta miestä tulevaan elämään.

Sieltä on peräisin se vankka itseluottamus, oman tekemisen voima ja peräänantamattomuus, kun tiedät olevasi oikeassa. Voidaan sanoa, että Leksan polku ja latu eivät ole olleet helpot, mutta sinä selvisit jo silloin voittajaluonteellasi.

Timantit syntyvät kuumuudessa, kovassa paineessa ja puristuksessa. Timantit ovat luonnossa esiintyvistä aineista kovin. Samoin kuin timantit, voimistui ja kehittyi myös Leksa sen ajan paineissa ja puristuksissa. Niillä opeilla oli suuri merkitys, joilla myöhemmin tultaisiin voittamaan mitaleja, useimmiten kultaa ja joka ikäluokassasi maailmanennätystuloksilla! Se on hurjaa tilastoa!

Osaa näistä maailmanennätyksistä eivät ole nuoremmat tulokkaat lyöneet vieläkään! Leksalla on kaikkiaan euroopan- ja maailmanmestaruuksia yhteensä 40. Luit aivan oikein: 40!

Jyväskylän Ladussa oli noin 300 jäsentä kun tulit toimintaan mukaan. Kun jätit aktiivisen toiminnan, jäsenmäärä oli melkein kolminkertainen. Hyvää työtä, ja toisten parhaaksi!

 


Latulaisia Leon syntymäpäivillä.

 

Suomen 2019 MM-jääkiekkojoukkueen voitto perustui siihen, kun pelaajat tekivät töitä toisilleen, tekivät kaverille mahdollisuuden. Näin on toiminut Leksakin kaikki latuvuotensa, tekemällä toisille mahdollisuuksia liikkua ja nauttia liikunnan riemusta. Ladun majan toiminnasta vastasit lukemattomat vuodet ja nyt niitä yhteisiä, mukavia aikoja muistellaan suurella kaiholla, olisipa asiat vielä samalla tavoin.

Suomen Ladun jäsenet ympäri Suomea muistavat leiripäivät. Niihin oli mukava ja helppo tulla, kun kaikki oli valmiina. Kukas niitä veti ja toteutti? Kukas muu kuin Leksa!

Leksa toteutti leiripäivät 47 kertaa! Niitä järjestettiin aikoinaan yhteensä 50. Kun luovuit vetovastuusta, leiripäivät loppuivat. Ei ollut vetäjää joka olisi saanut ne pyörimään. Niitä on silloin tällöin joku jäsenyhdistys yrittänyt käynnistää, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä. Tarvittaisiin uusi Leksa!

Olet aina ollut auttavainen, tukenut heikompia ja elänyt asenteella: kaveria ei jätetä! Sinulla on suuri sydän! Lääkäritermein sanoisin, että sinulla on positiivinen sydämen laajentuma. Niin paljon sydämeesi mahtuu ystäviä, tuttuja, auttavaista mieltä ja tukea jokaiselle tarvitsijalle. Meillä jokaisella pitäisi olla samanlainen positiivinen sydämen laajentuma!

Kysyin Leksalta, kuinka tullaan voittajaksi, maailmanmestariksi?

Leksan sanoin: ”Ensin pitää hävitä! Pitää oppia hyväksymään myös häviön mahdollisuus. Pitää nöyrtyä! Kun se on tapahtunut, alkaa kasvu ja mahdollisuus voittaa ja pärjätä!”

Kallisarvoisia ja oikeita sanoja mestarilta!

Nyt Leksa siirtyy uuteen ikäluokkaryhmään, 90-vuotiaisiin. Juhlaan kokoontuneet ystävät ”heittivät” onnittelupuheittensa kera Leksalle pyynnön: ”Tuothan meille taas kultaisen mitalin ja vaikka useammankin kuten hänellä on ollut tapana!”

Tyypilliseen Leksan tapaan, hän ei torju sitä, vaan sanoo: ”Katsotaan, siellä on mukana kovia kavereita!”

Uskon kaikkien latulaisten yhtyvän toivotuksiin: myötätuulta elämääsi, terveyttä ja voimia edelleenkin.

Huomasin pihamaalla mukavan tapahtuman. Kun Leksaa kutsuttiin nimeltä Leo, Leksa, hän ei aina kuullut, kun häntä kutsuttiin, tai tiedä, vaikka kuulikin. Vaikka puheensorina oli kova, kun kuulin häntä kutsuttavan nimeltä Kuulis, hänen päänsä kääntyi heti kutsujaa kohti. Tällä nimellä häntä kutsuvat hänen rakkaimpansa, kirkkaimpiakin kultamitaleja paljon arvokkaimmat: lasten lapset!

Kiitos Leksa, kun saimme yhdessä juhlia sinun 90-vuotispäivääsi!

Teksti: Raimo ”Rami” Saarinen
Kuvat: Ismo Räsänen

Ladataan...