Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Ulkoluokkapäivä on taas toukokuussa!

Luonnossa kannattaa kulkea seikkailusilmin. Silloin voi havaita vaikka esihistoriallisia petoja puista.

Ulkoluokkapäivä on taas toukokuussa!

ke 29. huhtikuuta 2020 07.30.00

Kaikkea toimintaa ei ole peruttu tai siirretty. Ulkoluokkapäivää vietetään Suomessa 14.5.2020. Vaikka nimi “ulkoluokka” saattaa viitata koulumaailmaan, on tapahtuman tavoitteena saada mahdollisimman paljon lapsia ja nuoria ulos leikkimään, liikkumaan ja oppimaan. Näin ollen kaikki ovat tervetulleita ilmoittautumaan tapahtumaan. 

Hyvät eväät, kiireettömyys ja oikea pukeutuminen pitävät huolen kaikkien viihtymisestä luonnon helmassa. Ulkoluokkapäivänä on hyvä lähteä ulos tekemään keväthavaintoja, rakentamaan majoja sekä ottaa aikaa leikille lähiluonnossa. Tänä vuonna Ulkoluokkapäivän teemana on leikkisä luonto. Poikkeustilanteen takia vain harvassa maassa lapset saavat nyt ulkoilla ja silloin leikkisä luonto voi tulla sisälle. Lapset voivat vaikka pukeutua omaksi lempiasiakseen luonnosta, esim. joksikin eläimeksi. Suomessa saa ulkoilla ja niinpä voimme lähteä ulos etsimään leikkisää luontoa, niin luonnosta kuin itsestämme. 

Lähiluonto haastaa meidät lähtökohtaisesti liikkumaan. Hyvä olisi jos kuhunkin hetkeen ulkona voisi mahduttaa sekä sykettä kohottavaa toimintaa että elämyksiä luonnosta. “Metsässä on tilaa luovuudelle”, kirjoittivat Arja Sääkslahti ja Nina Korhonen Tutkittua varhaiskasvatuksesta -blogin Vieraskynässä.

Oletko ajatellut, että  harjoittellessasi punnertamista sammalmättäällä fyysinen kuntosi kohenee ja samalla saat maasta hyviä mikrobeja? Näiden mikrobien on todettu toimivan immuunipuolustustamme kehittävänä ja vahvistavana elementtinä. Nyt jos koskaan tarvitsemme vahvaa vastustuskykyä. Luonto onkin voimavara monesta näkökulmasta. Siellä liikkuessa stressitaso laskee samalla, kun keskittymiskyky paranee. Viheralueiden on todettu vaikuttavan mielialaan kohentavasti. Juuri luontokokemukset nopeuttavat toipumista ja parantavat unen laatua. Näiden hyvinvointivaikutusten takaamiseksi säännöllinen ulkoilu luonnonympäristöissä on aloitettava pienestä pitäen. 

Erityisesti varhaiskasvatusikäisten lasten tulee päästä mahdollisimman paljon luontoon leikkimään ja oppimaan. Pikkulapsi-ikä on otollinen terveen luontosuhteen rakentumiselle. Luontosuhde syvenee, kun lapsi käsittää luonnon laajempana toimintaympäristönä, oman riippuvuutensa luonnosta ja voivansa vaikuttaa luontoon. 

Nyt on aika ilmoittaa oma tapahtumasi mukaan!  Ilmoittaa voi oman luokan, ryhmän tai koko työyhteisön tai oman perheen: https://ulkoluokkapaiva.org.

Ole mukana näyttämässä maailmalle, miten hienosti osaamme Suomessa opettaa ja leikkiä ulkona lasten ja nuorten kanssa, jopa näin poikkeusaikana.

Vinkkejä ulkona tapahtuvaan opetukseen ja etäulko-opetukseen löytyy Ulko-opejen ja Ulkoluokkapäivän sosiaalisen median kanavista! Muistattehan myös Suomen Ladun ulkoiluvinkit, josta löytyy ideoita niin kouluun, kotiin kuin varhaiskasvatukseen. 

Lisätietoja: 

https://ulkoluokkapaiva.org

suomenlatu.fi/yhdistys-ja-toimintapistehaku/yhdistys/ulko-opet-ry (pdf pedagogista leikeistä löytyy sivun lopusta)

suomenlatu.fi/lapevinkit

 

Ladataan...