Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

TV:stä tutut

TV:stä tutut

pe 8. kesäkuuta 2018 12.46.00

Sunnuntaina tulee telkkarista Peltsin Kova vuosi -sarjan jakso, jossa Suomen Ladun maastopyöräilyohjaajat opastavat Peltsiä poluilla.

Kova vuosi -sarjassa Mikko Peltsi Peltola haastaa itseään luontoliikunnan kestävyyssuorituksin. Kesän korvalla tv-sarjassa tulee ulos neljäs haaste ja päähenkilölle itselleen ehkä rakkain laji – maastopyöräily. Lajin harrastajille Peltsi on tuttu myös monista maastopyöräilytapahtumista ja aina yhtä innokkaana maastopyöräilyn puolestapuhujana.

Tiheästi asutusta Etelä-Suomestakin löytyy hienoja maastopyöräilypaikkoja, vaihtelevia maastonmuotoja, kaunista luontoympäristöä ja tutustumisen arvoisia luontokohteita. Kaupunkien, taajamien ja valtateiden pirstomista maakunnista löytyy myös pitkiä pyöräpolkuyhteyksiä - kunhan vain löytää ne polut.

Peltsillä olisi neljä päivää aikaa polkea Helsingin keskustasta Heinolan Vierumäelle ja ajankohta haasteelle olisi heti talven lumien lähdettyä toukokuun alussa. ”Sinähän se keksit sen reitin maastopyöräilyhaasteeseen, kun kerran lajia ja reittejä tunnet”, tokaisi Peltsi ihan ohimennen Suomen Ladun Tiina Riikoselle. Matkaa oli useita satoja kilometrejä, suunnittelun ja itse pyöräilynkin aikataulu olisi tiukka. Lisäksi käsikirjoitus ja kuvausryhmän liikkuminen asetti aika lailla vaatimuksia reitinvalinnalle. Ensimmäinen päivä oli jo Peltsin omissa suunnitelmissa: Helsinki-Vihti-Karkkila. ”Loppumatkan karkea suunnitelma syntyi päässäni samantien: Loppi-Nurmijärvi-Hyvinkää-Hausjärvi-Kärkölä-Hollola-Lahti-Nastola-Vierumäki. Näin reitille saataisiin mukaan useita merkittyjä retkeilyreittejä ja niitä yhdisteltäisiin pyöräilykelpoisilla jokamiespoluilla,” kertoo maastopyöräilyn lajivastaavana Suomen Ladussa toimiva Riikonen.

Mutta miten Peltsi löytäisi juuri oikeat polut tuhansien polkujen metsissä, pysyisi kartalla pirstaleisilla taajamaosuuksilla ja tiesiirtymillä? Vielä pitäisi osua kuvausryhmän kanssa aina samaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Pelkät gps-jäljet eivät tähän riittäisi eikä matka taittuisi, jos joka polunhaaraa pitäisi tarkistella puhelimen näytöltä. Myös polkujen ajokuntoisuus pitäisi ehtiä tarkistaa heti talven kaikottua – eteläisessä Suomessa mm. maankäyttö ja metsätalous muuttavat maisemaa ja tuhoavat metsäpolkuja. Runsaslumisen talven jälkeinen maasto oli vielä vetinen, osin luminenkin.

Ratkaisu löytyi Suomen Ladun maastopyöräilynohjaajista, jotka pikahälytyksellä värvättiin reitin tarkempaan suunnitteluun ja aikatauluttamiseen. ”Latuyhdistysten viikkolenkkejä vetävillä mtb-ohjaajillamme on erinomainen ja laaja paikallistuntemus oman alueensa metsäpoluista. Ohjaajillamme on kokemusta reitittämisestä, eritasoisten polkujen vaatimista ajoajoista sekä viime käden tietoa maastossa tapahtuneista muutoksista. Ohjaajilla oli myös intoa tähänkin vapaaehtoistyöhön”, ylistää Riikonen Suomen Ladun ohjaajajoukkojaan. ”Myöhäisen kevään vuoksi reittien koeajoihin ei juuri ollut aikaa, mutta luotin täysin ohjaajiemme asiantuntemukseen, joten oli sitten helppo ilmoittaa Ylen tuotantoryhmälle, että homma hoituu,” iloitsee Riikonen. 

Mukana Kovan Vuoden maastopyöräilyosuuden tekemisessä olivat Karkkilan Ladun Jaska Halttunen, Nurmijärven Ladun Hannu Malinen, Hyvinkään Ladun Jarmo Salo sekä Tiirismaan Ladun Tom Karppinen ja Simo Schroderus. Helsingin Ladun Pasi Maaranniitty oli tekemässä tv-ohjelman liittyviä ennakkovideopätkiä jo talvella.

"Tietenkin halusimme näyttää sekä Peltsille että TV-katsojille Etelä-Suomen parhaita polkuja. Niiden näkyminen televisiossa palvelisi jatkossa myös lajin harrastajia: gps-jälkeä seuraamalla moni voi löytää itselleen uusia pyöräpolkuja ja retkikohteita”, summailevat mtb-ohjaajat reittivalintojensa perusteita. Kuvaukset ja muu tv-tuotannon oheistoiminta vie kokonaisajasta lähes puolet, joten oli selvää, ettei koko matkaa pystyisi tuossa ajassa pelkästään maastossa polkemaan.

Maastopyöräilyhaasteessaan Peltsi taittoi matkaa retkeilyvarusteilla kuormatulla läskipyörällä ja retkeilyn hengessä, eli tarkoitus oli ehtiä katsoa myös ympärilleen eikä tehdä maastopyöräilysuorituksesta pelkkää ”kartallapysymisharjoitusta”. Siksi haasteessa tarvittiin ajoittain mukana polkevia karttureita myös tv-kuvausten aikana – vaikka käsikirjoituksen mukaan karttureita ei paljon näytetäkään. ”Oli kyllä kiva päästä näyttämään Peltsille näitä omia rakkaita polkuja ja samalla päästä vähän kurkkaamaan tv-ohjelman tautatyötäkin”, sanoo Hannu. ”Tuli pientä haastetta itsellenikin, kun viimeiselle päivälle kertyi pyöräilymatkaa yli 90 km. Oli mielenkiintoinen reissu ja Peltsin kanssa riitti kyllä pyöräilyjuttua koko päiväksi”, lisää Tom.

Puolen tunnin tv-ohjelmaan mahtuu vain hyvin pieni pala neljän vuorokauden tapahtumista ja maisemista. "Päivät venyivät pitkiksi, joka päivä oltiin liikkeellä 12-16 tuntia. Joku kova aktiivipyöräilijä ei ehkä pidä 400 km:ä pitkänä reissuna, mutta kuvaaminen ja muut kiemurat veivät paljon aikaa. Muutenhan kovakuntoinen Peltsi olisi tuossa ajassa ehtinyt polkea paljon pidemmällekin”, selventää Tiina pyöräretken mittaa. Myös Latumajat saattavat vilahdella ohjelmassa, kun reissun kolmesta yöstä yksi yövyttiin Lopen Samoojien Kalamajan ja toinen Hyvinkään Ladun Latu-Miilun alueella.

Kuvaamisessa haasteena oli päästä kuvaamiskaluston kanssa aina Peltsin edelle metsään - moneen luontokohteeseen kun on nopeampi pyöräillä kuin kiertää auton kanssa teitä pitkin. Pienet, hitaat metsätiet, puomit ja jatkuva kiire sekä ohjelman käsikirjoituksessa olleet yksityiskohdat aiheuttivat haasteita kuvausvaiheessa, kertoo tuotantoryhmän kuskina ja kartturina projektissa toiminut Tiina. Myös kuvauskalusto oli joskus kovilla ja kaikenlaisia yllättäviä tilanteita tuli vastaan myös kuvausryhmälle. Myös toukokuun alun helteinen sää yllätti – heti lumien lähdettyä.

”Tämän hektisen projektin jälkeen osaan katsoa ohjelmaa aivan eri silmin, kun olen nähnyt mitä kaikkea sen puolen tunnin takana on. Tämä oli pieni Kovan vuoden haaste myös tv-tuotannolle, näin itse totesivat kuvaussession päätöspisteessä”, kertoo Tiina viisipäiväisen rankan maastoprojektin jälkeen. ”Mtb-ohjaajamme hoitivat homman kotiin upeasti, vaikka nopea reittisuunnittelu vaati heiltä paljon vapaaehtoistyötä ja venymistä”, kiittelee Tiina.

Kovan vuoden maastopyöräilyhaastetta kuvattiin helatorstaista äitienpäivään ja se tulee ulos TV 2:ssa 10.6. Ohjelma ja myös reitin ladattava gps-jälki tulevat Yle Areenaan. Joitain pikkupätkiä, jossa näytetään ohjelman tekemistä ja ohjelmasta pois jääneitä pätkiä saattaa tulla vielä Peltsin facebook-sivulle ohjelman jälkeen.

Metsäradion juttu: https://areena.yle.fi/1-4448900
Tv-ohjelman tiiseri: https://www.facebook.com/MikkoPeltsiPeltola/videos/2019534471454983/?hc_location=ufi
Tunnelmakuvia kuvauksista ja matkan varrelta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/09/seuraa-peltsin-maastopyorailya-kartalta-reaaliaikaisesti

 

Ladataan...