Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Turun Ladun pyöräilytoiminta

Turun Ladun pyöräilytoiminta

ma 20. kesäkuuta 2016 15.17.00

Turun Latu liikuttaa ihmisiä aktiivisesti monipuolisen pyöräilytoiminnan kautta.

Turun Ladussa pyöräilytoimintaa on ollut jo varsin pitkään. Pisimpään on ajettu tiistaipyöräilyjä. Myös kesän monipäiväiset pyöräretket ovat kuuluneet vuosia toimintaan. Joitakin vuosia sitten alkoi kuitenkin kuulua kritiikkiä siitä, että tiistaisin ajetaan liian kovaa tai liian hiljaa. Kovaa vauhtia kaipaaville kaupungista löytyy vaihtoehtoja, mutta ei vaatimattomampaa vauhtia kaipaaville.

Turun Ladun tarkoitus on saada ”kansa liikkumaan” ja siksi pidettiin tärkeänä saada erilaisia vauhteja kaipaaville pyöräilytapahtumia. Aluksi kehitetiin senioripyöräilyn nimissä hidasvauhtisia ja lyhyitä pyörämatkoja keskiviikkoisin. Tässä oli tietysti se virhe, että oletettiin että seniorit erityisesti tarvitsevat näitä ”helpompia” matkoja. Kyllä niitä kaipaavat muutkin. Tällä hetkellä näistä retkistä käytetään nimeä torstaipyöräilyt.

Niin tiistai- kuin torstaipyöräilyilläkin on aina jokin kohde, johon ajetaan tai sitten matkalla tutustutaan useampaan kohteeseen. Näin lisätään myös mukavasti osallistujien paikallistuntemusta.

Haasteellisemmiksi matkoiksi on kehitetty pari kertaa kuukaudessa ajettavat sunnuntaipyöräilyt. Niissä nopeus on maltillinen, mutta matkat ovat 60-100 km.
Pyöräilyn edistäminen on yksi Turun Ladun tavoitteista. Kulttuurista kiinnostuneita olemme houkutelleet mukaan kulttuuripyöräilyillä. Niissä kohteina ovat olleet kesäteatterit ja lähialueiden erilaiset kulttuuritapahtumat ja -kohteet. Tänä vuonna näitä on kolme kertaa.

Toinen alue, jossa aiomme hakea uusia pyöräilijöitä, on luontokohteista kiinnostuneet. Nämä kuitenkin vaativat sen, että mukana on asiantuntevia oppaita.
Pyöräilyn edistämiseksi olemme Pyöräilyunionin fillaripäivää matkien kehittäneet eri tapahtumissa järjestettävän Lasten tieto- ja taitoajokokeen. Siinä testataan lasten liikennesääntötietoutta ja pyörän hallintaa. Olemme järjestäneet näitä tapahtumia kouluissa ja ennen kaikkea Turussa järjestettävien eri kaupunginosaviikkojen yhteydessä.

Tänä kesänä aivan uutena pyöräilymuotona aloitamme maastopyöräilyn. Olemme varovaisia ja meillä on kesän mittaan neljä tapahtumaa. Jos niihin on kiinnostusta, niin toiminta jatkuu syksyllä.

Pyöräilyssä, kuten muussakin toiminnassa, on aina ongelmana löytää ihmisiä, jotka ottavat vastuuta toiminnasta. Turun Ladussa on pyöräilyyn kuitenkin sellaisia löytynyt. Meillä on yksi ”koulutettu pyöräilynohjaaja.” Pyöräilyohjaan starttikurssin on käynyt kymmenisen henkilöä. Tarkoitus on löytää lisää koulutettavia pyöräilyn ohjaajiksi ja maastopyöräilyn ohjaajiksi.

Yhdessä Pyöräillen -päivään osallistuimme Perhepyöräilyn järjestämisellä. Tähän saivat lapset osallistua myös turvaistuimessa tai peräkärryssä. Tässäkin oli perustavoite pyöräilyn edistäminen. Nyt vain kävi niin, että jatkuva vesisade vesitti tapahtuman. Vain yksi perhe uhmasi sadetta.

Jyväskylän pyöräilyseuralta olemme omineet idean kuvasuunnistuksesta. Siinä suunnistetaan lihasvoimalla kuvien antamien vihjeiden perusteella rastikohteisiin. Osallistujia palkitaan. Tämä tapahtuma järjestettiin Kaarinassa ja siinä korvaamattomana apuna oli Kaarinan Kulkijat. Tapahtuman järjestäminen vaati laajaa yhteistoimintaa muutenkin. Mukana oli maakuntaorganisaatioon kuuluva Valonia ratkaisevalla taloudellisella ja tiedotuksellisella tuella. Sanomattakin lienee selvää, että Kuvasuunnistuksen keskeinen tavoite saada ihmiset kiinnostumaan kuntonsa hoidosta pyöräilemällä. Turun Ladun pyöräilijät osallistuvat myös valtakunnalliseen Kilometrikisaan omalla joukkueella.

Erkki Tuominen
Turun Latu, taloudenhoitaja ja Pyöräilytoimikunnan vastuuhenkilö

Ladataan...