Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Tervetuloa mukaan Talviseurantaan!

Tervetuloa mukaan Talviseurantaan!

ma 11. joulukuuta 2017 09.06.00

Kansalaishavainnot täydentävät tutkijoiden aineistoa

Talviseuranta rohkaisee talviseen lähiympäristöretkeilyyn ja innostaa luonnon havainnointiin. Suomen ympäristökeskuksen ja Luonto-Liiton järjestämässä Talviseurannassa kannustetaan luonnossa liikkujia ilmoittamaan talviseen luontoon liittyviä havaintojaan. Havainnot täydentävät viranomaisten seurantatietoja ja tarkentavat kuvaa talvien muuttumisesta ilmaston lämmetessä.

Miksi Talviseurantaan osallistuminen kannattaa?

Ilmastonmuutos lämmittää erityisesti talvia pohjoisilla alueilla. Seurauksena ovat aiempaa sateisemmat talvisäät, ohuempi lumipeite ja lyhyempi vesistöjen jääpeiteaika. Muutokset vaikuttavat monen eläin- ja kasvilajin elinmahdollisuuksiin: monet voivat levittyä uusille alueille, kun taas toiset joutuvat väistymään yhä pohjoisemmaksi. Kansalaisilta saadut havainnot kokoavat viranomaistietoa tukevaa aineistoa tutkijoille ja tietoa talven muutoksesta pitkällä aikavälillä sekä antavat havaitsijalle itselleen mahdollisuuden seurata oman alueensa tilannetta ja pitkän ajan kehitystä. Talviseurantaan lähetetyt havainnot voi kätevästi upottaa näytille myös omalle verkkosivulle: esimerkiksi lumipeitteen paksuudesta kertova kuvaaja latumajan kotisivuilla. 

Miten Talviseurantaan voi osallistua?

Talviseurantaan osallistuminen on helppoa ja havaintojen lähettäminen onnistuu helposti kännykän avulla vaikka suoraan maastossa. Nettisivu www.talviseuranta.fi tarjoaa paljon informaatiota talvesta ja ohjeita havainnointiin. Lumen syvyyden ja lumikuorman mittaamiseen on mahdollista tilata tutkimusvälineet ohjeineen. Mittauksiin tarvittavat välineet voi myös tehdä itse (http://talviseuranta.fi/lumi-ja-jaa/). Materiaalitiedustelut: malva.green@luontoliitto.fi.

Tee havaintoja talvesta ja kokeile Talviseurantalähettiä!
https://www.jarviwiki.fi/talviseurantalahetti/

Mielenkiintoinen talven tutkimus odottaa meitä kaikkia, tervetuloa talviseurantaan mukaan!

Ladataan...