Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Suomen Latu juoksi polkuja yli 3000 kilometriä

Suomen Latu juoksi polkuja yli 3000 kilometriä

ma 25. kesäkuuta 2018 09.24.00

Suomen Ladun Polkujuoksu tutuksi -kiertue kolusi Suomea ristiin ja rastiin 9.5.–7.6. välisellä ajalla. Yhteensä 17 jäsenyhdistyksen kanssa järjestetyn kiertueen aikana kerääntyi juoksukilometrejä 3076. Osallistujia kiertueen tapahtumissa oli yhteensä 512 henkilöä.

Kiertue aloitettiin Vammalan Retkeilijöiden tapahtumalla Sastamalan Ritajärven luonnonsuojelualueella 9.5. ja Huovinretken tapahtumalla Köyliössä helatorstaina 10.5. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kiertue vieraili vielä Lapissa Tervolassa, Rovaniemellä ja Sallassa 5.–7.6. Osallistujamäärä vaihteli 12-67 henkilön välillä tapahtumaa kohden.

Polkujuoksu tutuksi -kiertueella kohdattiin metsämaaston asettamia haasteita ylämäessä, alamäessä, suolla, kivikossa, kalliolla, juurakossa sekä kangasmaastossa. Jokainen tapahtumapaikka käsitti omanlaisensa uniikin maaston, jolloin yhteislenkit ja teemaharjoitteet muodostuivat jokaisessa tapahtumassa omanlaisiksi. Kokeilutapahtumissa keskityttiin erityisesti alamäkijuoksuun. Alamäki on yksi polkujuoksun teknisesti haastavimpia osa-alueita, jossa juoksijan osaaminen ja uskallus joutuvat koetukselle. Kiertueella kuuluikin sopivasti niin riemun kuin myös kauhun kiljahduksia juoksijoiden rymistellessä vauhdikkaasti vaativia alamäkiä metsämaastossa. Kiertueen yhteistyökumppanit VJ ja Garmin mahdollistivat omalla panoksellaan erinomaisten polkujuoksukokemusten tuottamisen.

Kiertueen aikana myös sattui ja tapahtui. Mieleenpainuvin sattumus koettiin avaustapahtumassa Ritajärvellä, kun allekirjoittanut oli juosten tarkastelemassa suunniteltua reittiä ennen tapahtuman alkua. Puhelimeen vastatessa autonavain lensi pusikkoon, jonka myötä tapahtuma oli käynnistettävä käytännössä ilman minkäänlaista tapahtumamateriaalia tai ensiapuvarustusta. Vammalan Retkeilijöiden arsenaali kuitenkin paikkasi tilannetta. Parasta tilanteessa oli tietenkin avaimen löytyminen metsäisestä rinteestä: tapahtuman 24 osallistujaa haravoivat yhdessä noin 300 neliömetrin metsäaluetta kesken lenkin löytäen avaimen lopulta noin kymmenen minuutin etsinnän jälkeen.

Toinen tiukka tilanne sattui Loimaan Ladun tapahtuman yhteydessä 16. toukokuuta. Suomen Ladun pakettiauton takarengas puhkesi matkalla tapahtumaan, jolloin allekirjoittanut ehti paikalle vasta 20 minuuttia ennen tapahtuman alkua. Maasto oli katsastamatta ja reitti ainoastaan epätarkalle kartalle piirrettynä. Tässäkin pelastus löytyi läheltä: tapahtuman apuohjaaja tunsi maaston läpikotaisin ja ohjasi ryhmää lenkillä varmalla suuntavaistolla, jolloin allekirjoittanut sai nautiskella vauhdista ja keskittyä teemaharjoitteiden läpiviemiseen sopivilla paikoilla.

Kiertueella koettiin kokonaisuudessa paljon mukavia hetkiä puolin ja toisin. Huumoria, hikeä, huohotusta ja huomionarvoista huolenpitoa riitti jokaisella paikkakunnalla. Kiertueen tapahtumapaikat olivat täynnä mahtavia maastoja ja maisemia, mutta allekirjoittaneen mieleen jäivät erityisesti Hämeenlinnan Aulangon näköalat, Padasjoen Kullasvuoren tiukat harjanteet sekä Tervolan Kätkävaaran laakean huipun kivikot.

Lenkit jatkuvat asiantuntevien ohjaajien vetäminä ympäri maata pitkin kesää ja syksyä. Jotkut sitkeät sissit jatkavat juoksemista myös talven yli. Suomen Ladun polkujuoksukiertue palannee tien päälle taas ensi vuonna. Sitä ennen on luvassa vielä paljon hyviä lenkkisäitä – ja onhan meillä yksi Polkujuoksu tutuksi -tapahtuma vielä jäljellä Savo-Karjalan latualueen kesäfestareilla Tanhuvaarassa 4.8.

Wilhelm Stenbacka
Kuvateksti
: Huovinretken juoksijat heittivät mukavuudenhalun olan yli ja suuntasivat satakuntalaiseen mutaan Köyliössä.

Ladataan...