Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Reittien monikäyttöselvitys antaa eväitä reittien suunnitteluun ja ylläpitoon

Reittien monikäyttöselvitys antaa eväitä reittien suunnitteluun ja ylläpitoon

ma 19. kesäkuuta 2017 14.54.00

Selvityksessä esitellään myös jo toteutettuja reittien monikäytön ratkaisuja.

Suomen Latu teki reittien monikäyttöä koskevan selvityksen REILA-hankkeelle. REILA reittimerkintöjen turvallisuus, pilottialueena Lappi 2015 – 2018 -hankkeen tavoitteena on lisätä ulkoilu- ja maastoreittien luotettavuutta. Hankkeen aikana julkaistaan paljon aiheeseen liittyvää, hyvää tietoa.

Reittien monikäyttö on aiheena ajankohtainen. Ulkoilu ja ulkoilutavat muuttuvat jatkuvasti. Maastopyöräily, polkujuoksu, matkaluistelu, fatbike-pyöräily ja vesillä sup-lautailu ovat esimerkkejä uusista lajeista, joiden harrastajamäärät ovat kokemusten mukaan nousseet viime vuosina.

Aina ei ole mahdollista tehdä kaikille lajeille omia reittejä. Siksi on pystyttävä osoittamaan erilaisia liikkumismuotoja samoille ulkoilureiteille. Se edellyttää paitsi lajien sopimista samalle reitille, opastusta ja hyviä merkintöjä, myös uudenlaista suhtautumista sekä reittien suunnittelijoilta että käyttäjiltä.

Esimerkiksi tavallinen kylätie on hyvä esimerkki monikäyttöreitistä. Sitä pitkin liikutaan autolla ja rekalla, potkukelkalla, pulkalla, pyörällä, rattailla, rullaluistimilla, hevosella ja kävellen. Liikennesäännöillä kaikki sopivatsamalle väylälle. Kaikki tietävät, että tiellä on eri tavoin liikkuvia ihmisiä. Tarvitaan varovaisuutta ja tilannenopeutta, mutta kukaan ei halua tahallaan aiheuttaa vahinkoa.

Reittien monikäyttöä tarkastellaan mm. eri ulkoilulajien, tapahtumien, erilaisten reittityyppien ja luonnonolosuhteiden näkökulmasta. 

Tutustu raporttiin täällä.

 

Ladataan...