Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Pilkkihiihto yhdistää kaksi perinteistä suomalaista lajia

Pilkkihiihto yhdistää kaksi perinteistä suomalaista lajia

ke 27. maaliskuuta 2019 08.27.00

Pilkkihiihdossa menestyminen edellyttää pilkkimisen salojen hallitsemista, mutta hiihtokuntoakin pitää löytyä kahden tunnin sivakointiin. Lajista eri yhdistykset voivat saada piristystä talven tapahtumakirjoon.

Kisojen historiaa
Pilkkihiihto on laji, jossa on yhdistetty kaksi perinteistä suomalaista lajia – hiihto ja pilkkiminen. Lajin juuret ovat sauvakävelyn tapaan 1970-luvun Mäntyharjussa, jossa sen aikanaan ideoi tänä päivänä Iisalmessa asuva Antero Rusinen.

Kisoja on järjestetty säännöllisesti vuosittain lähinnä Itä-Suomen eri paikkakunnilla, kuten Iisalmessa, Asikkalassa, Lappeenrannassa, Luumäellä, Mikkelissä ja Ruokolahdella. Kilpailujen säännöt ovat muokkaantuneet vuosien saatossa kilpailijoiden ja järjestäjien toimesta nykyiseen muotoonsa.

Viime vuodet Anteron pojat Jyrki, Riku ja Rami Rusinen ovat olleet moottoreina kisojen järjestämiseksi etsimällä sopivan paikkakunnan ja kisojen järjestelyistä vastaavan yhdistyksen.

Pilkkihiihtokisan kulku
Kahden tunnin kilpailuaikana kilpailija kiertää jäälle merkittyä rataa ja onkii joka kierroksella kalan laturingin ulkopuolelta. Kala luovutetaan maalipaikalla ja eniten kierroksia hiihtänyt ja samalla eniten myös kaloja saanut on voittaja. Tasakierrosten sattuessa sijoituksen ratkaisee se, kuka on tasakierroksella luovuttanut kalan aikaisemmin eli aika.

Tämän vuoden kisat Mäntyharjun Pyhävedellä
Tänä vuonna kisat järjestettiin toissavuoden tapaan Mäntyharjun Pyhävedellä, jossa kisakeskus toimi Lankaniemen leirikeskuksessa runsaan kahden kilometrin päässä kunnan keskustasta.

Viikonlopun lauha sää teki hiihtoladut Pyhävedellä vetisiksi, mutta se ei pilkkihiihdon SM-kisoihin saapuneita häirinnyt. Kahden tunnin kisan aikana 32 kilpailuun osallistunutta nosti jään alta yhtensä 254 kalaa ja hiihtokilometrejä noin 800 metrin kilpailuradalla osallistujilta kertyi yhteensä runsaat 200 km.

Tämän vuoden parhaaseen kisatulokseen ylsi muutaman edellisvuoden tapaan M55-sarjassa kilpaillut Reino Ijäs Lappeenrannasta. Hänelle kertyi hiihtokierroksia 22 eli hiihtoa noin 18 kilometriä ja siinä hiihdon lomassa hän ehti nostaa 22 kalaa jään alta, joten suoritus ei liene pelkkää kalaonnea. Naisista parhaaseen tulokseen ylsi N55-sarjassa kilpaillut Tiina Kukkonen Keiteleeltä 13 kierroksella. Yleisen sarjan voittoon miehistä ylsi Jari Kansonen Lappeenrannasta 19 kierroksella ja naisista Kaija Heikkinen Mäntyharjusta 12 kierroksella.

Pilkkihiihdosta lisää väriä yhdistysten talveen
Pilkkihiihto soveltuu hyvin myös latuyhdistyksen talviseen toimintaan ja tuo uudenlaista toimintaa paikkakunnalle. Kisakeskukseksi soveltuu hyvin kalaisen veden äärellä oleva paikka, kuten yhdistyksen latupirtti tai muu paikkakunnalla sijaitseva tila, josta löytyy kilpailijoille saunatilat ja tila kahvion pitämiselle. Mäntyharjussa seurakunnan leirikeskus Lankaniemi soveltui tähän paremmin kuin hyvin, sillä sieltä löytyi myös halukkaille majoitustilat.

Latuyhdistys voi hankkia paikkakunnan urheiluseuroista tai kalastusseuroista yhteistyökumppaneita kisojen järjestämiseen ja usein myös kunnan liikuntatoimi on vahvasti mukana kisajärjestelyissä ainakin latujen ja hiihtopohjien teossa jäälle. Mäntyharjussa kisojen järjestelyistä päävastuun kantoi Mäntyharjun Reissupolku yhteistyökumppaninaan Mäntyharjun Kalamiehet ja Mäntyharjun kunta. Lajin perinnettä vaalivien Rusisen veljesten rooli on avainasemassa kisojen järjestelyissä ja he valitsevat kisapaikkakunnan vuosittain. Suomen Ladulta saatu avustus varmisti, että taloudellista tappiota kisoista ei syntynyt.

Osallistujamäärä jäi tänä vuonna noin kolmannekseen toissavuotisesta, jolloin kisojen markkinointi aloitettiin jo marraskuussa tämän vuoden tammikuun sijaan. Tavoitteeksi olisi hyvä asettaa sadan kilpailijan saaminen paikalle, vaikka mahdollisuudet ovat paljon suurempaankin tapahtumaan.

Olisiko yhdistyksenne ensi vuoden järjestäjä?
Mikäli yhdistyksellänne on kiinnostusta pilkkihiihdon SM-kisojen järjestämiseen tulevaisuudessa ja vaikka jo ensi talvena, niin ota yhteyttä Jyrki Rusiseen (jyrki.rusinen@ferroplan.fi). Kisajärjestelyihin ja resurssitarpeisiin liittyvissä asioissa tietoja antavat mielellään Markku Sohlman ja Jorma Mäkinen Mäntyharjun Reissupolusta.

Teksti ja kuva: Markku Sohlman

Ladataan...