Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Perhemelontaa Nurmijärvellä

Perhemelontaa Nurmijärvellä

ma 17. syyskuuta 2018 12.17.00

Perheen yhteisestä melontaan tutustumisesta luotiin pilottitapahtuma Suomen Ladun yhdistyksille.

Nurmijärven Ladun melonnan ohjaajalta Maija Niskaselta lähti kesällä 2017 ajatus perheen ja pienten lasten melonnasta. Pienimuotoinen kokeilutapahtuma järjestettiin ja kokemukset olivat erittäin myönteiset. Ongelmaksi todettiin yhdistyksen sinänsä monipuolisen kaluston olevan aikuisille melojille tarkoitettu. Tarvittiin siis kanootteja, joissa aikuisen välittömässä hallinnassa voisi meloa myös yksi tai kaksi lasta. Lisäksi puutetta oli myös keveistä meloista sekä lasten kelluntaliiveistä.

Eteläisen maaseudun osaajat eli EMO ry:ltä oli syksyllä 2017 mahdollista anoa avustusta yhdistyksen pieniin investointeihin. Avustusta myönnettiin 70 % kaluston hankintaan ja niinpä hankittiin kaksi pitkäaukkoista kajakkia varusteineen ja hyödynnettiin myös olemassa olevaa kalustoa. Suomen Ladussa toimii hankesuunnittelijana Susanne Blomqvist alueenaan perheliikunnan kehittäminen. Hänen ja Suomen Melonta- ja Soutuliiton kanssa kehiteltiin aihetta perheen yhteisestä melontaan tutustumisesta.

Kesäkuun alussa toteutettiin ensimmäiset perhemelonnat Sääksjärvellä. Melonta oli myös pilotti Suomen Ladun muissa paikallisyhdistyksissä järjestettäville vastaaville tapahtumille. Tapahtumia oli aamu- ja iltapäivällä ja osallistujia kummassakin 17 henkilöä. Mukana olevien perheiden lapsien iät vaihtelivat 3-13 v. ja lapsilla oli melontakaverina ja valvojana myös isovanhempia. Ohjeistuksessa on alaikärajaksi asetettu viisi vuotta ja tottumusta vesileikkeihin vaaditaan. Mukana on oltava myös yksi vanhempi kahta lasta kohden. Ikäraja on järjestäjille haaste, koska lapset ovat hyvin eripituisia ja -kokoisia. Kelluntapukineiden käyttö on pakollista ja myös rannalla olevien vanhempien piti käyttää kelluntapukineita koko tapahtuman ajan.

Kastumisilta ei vältytty ja riemuahan tietysti aiheutti mummon kaatuminen, mutta ei hätää. Ohjeistuksessa oli pyydetty ottamaan mukaan kaksi vaihtovaatekertaa. Eräs perhe harjoitteli kaatumista ja pelastautumista eli ”reskutusta” saaden henkilökohtaista neuvontaa. Melojille tuttua ”lauttautumista” harjoiteltiin myös. Lautassa kaksi reipasta poikaa kulkivat lautassa olleiden kajakkien ylitse ja vaihtoivat kajakkeja keskenään. Moni totesi kokemuksen tuoneen varmuutta lähteä pientenkin lasten kanssa lähivesille, kunhan varustus on oikeanlaista. Vaikka järvellä kävikin melkoinen tuuli, olivat melojien ilmeet ja kommentit lämpimiä tapahtuman jälkeen.

Kesän aikana järjestimme neljä perheille suunnattua melontatapahtumaa. Tapahtumaranta oli yleisen uimarannan vieressä ja herättikin ansaittua huomiota sekä poiki yhteydenottoja. Yhteydenottojen perusteella järjestimme vastaavanlaisen tapahtuman paikalliselle caravan-järjestölle ja koulun kahdeksannen luokan oppilaille.

Nurmijärven Ladun melontajaos

 

Ladataan...