Onnistunut Kutsu päättäjä ulos -tapahtuma Nurmijärven malliin

ti 19. toukokuuta 2020 09.52.00

Nurmijärven Latu ja Polku järjesti viime vuonna onnistuneen Kutsu päättäjä ulos -tapahtuman. Kuinka se tehtiin ja mitä huomioitiin?

Keijo "Keke" West jakaa kokemuksensa ja ajatuksensa yhdistysten ideoinnin avuksi. Keijo on mukana Suomen Ladun vaikuttamisen työryhmässä, jonka tavoitteena on kehittää Kutsu päättäjä ulos- konseptia tulevina vuosina.

“Päivämäärää valitessamme selvitimme minä päivinä kunnanhallitus ja -valtuusto kokoontuvat, jottei tapahtuma sattuisi samoille päiville”, Keke kertoo.

Tämä onkin hyvä muistaa. Samoin mahdollisesti kutsuttavien lautakuntien kokouspäivät ja muut kunnan keskeiset tapahtumat.

Nurmijärvellä tehtiin myös niin, että aiemmin iltapäivällä kutsuttiin henkilöitä, jotka tulivat tilaisuuteen työnsä puolesta työaikana. Luottamushenkilöt, jotka oletettavasti ovat töissä päivällä ja hoitavat luottamustehtävää vapaa-aikanaan, kutsuttiin myöhemmin illalla työajan jälkeen.

“Pysäköintipaikalla olimme vastassa kahden henkilön voimin. Kun porukkaa saapui, toinen saattoi vieraita nuotiopaikalle kertoen samalla miten Veteraanimaja liittyy toimintamme. Osa vieraista ei ollut paikasta lainkaan tietoinen. Tässä oli hyvä tilaisuus jutella hetki uusien ihmisten kanssa”, Keke kertoi.

Nuotiopaikalla oli kaksi nuotiomestaria ja kaikille oli tarjolla kahvia ja pullaa. Jos tulijoille on muistoksi taittomukit, niin kannattaa tietysti tarjota niistä. (Suomen Latu lähettää taittomukit kaikille mukaan ilmoittautuneille yhdistyksille).

“Kun kaikki olivat paikalla, suoritettiin esittäytymiset. Oma väki ja vieraat, koska kaikki eivät tunteneet toisiaan. Samalla Nurmijärven Latu ja Polku kertoi hieman ympäristöstä ja alueen toiminnoista (n. 20 min)”, kertoo Keke.

Esittelyyn voi pyytää vieraita kertomaan vaikka lempiulkoilupaikkansa kunnassa tai ulkoiluharrastuksen. Tietysti pitää ohjeistaa niin, että esittäytyminen ei veny kamalasti ja pysyy napakkana. Pari lausetta riittää.

“Kaadettiin lisää kahvia ja pyydettiin siirtymään sisätiloihin, kahvit mukana. Sisällä oli pieni diaesitys, jonka aiheiden ja kuvien pohjalta saatiin runsasta keskustelua aikaiseksi (tämä esitys on Yhdistyspalveluissa Kutsu päättäjä ulos -materiaalipaketissa mallina). Piti jopa välillä toppuutella keskustelua. NurLan puolesta paikalla oli kolme hallituksen jäsentä vastaamassa kysymyksiin. Tähän meni aikaa noin tunti vilkkaan keskustelun ansiosta”, Keke kuvailee.

Kun keskustelu päätettiin, osa vieraista siirtyi takaisin nuotiolle, jossa oli makkaraa paistettavaksi kahden NurLan nuotiomestarin avustuksella. Osa lähti teeman ”faktaa ja fiktiota Kiljavan sairaalasta ja -alueesta” mukaiselle kolmen kilometrin kävelyretkelle, jonka aikana yhdistys keskusteli vieraiden kanssa itselleen tärkeistä yhteistyöaiheista. Mukana oli kolme hallituksen jäsentä.

Keken mukaan olisi ollut hyvä, että myös nuotiolle olisi jäänyt NurLan hallituksen jäsen ohjaamaan keskustelua erityisesti halutuista vaikuttamisen aiheista. Nuotiolle tuli tässä vaiheessa myös muutama uusi kutsuttu luottamushenkilö, jotka eivät kuitenkaan ehtineet toiselle kävelykierrokselle, koska kunnanjohtaja oli kutsunut koolle talouden kriisipalaverin.

Nurmijärven tapahtuma meni kaikkineen hyvin. Ennalta pohdittujen kärkiaiheiden vuoksi yhdistys pystyi nostamaan esiin yhdistykselle keskeiset puheenaiheet asianosaisten kanssa, oli heidän kanssaan juttelemassa kuka tahansa hallituksen jäsenistä.

“Tavoitteellisuus onkin tärkeää. Kokemuksia ja ilon hetkiä ulkoilusta ja retkistä riittää jaettavaksi, mutta sekaan pitää onnistua ujuttamaan ne oman kunnan kehittämisen paikatkin. Tärkeää on myös muistaa kiittää”, muistuttaa Keke.

Keijo West, Nurmijärven Latu ja Polku
Anne Rautiainen, Suomen Latu