Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Ollako latulainen kotikoivikossa vai tunturivarvikossa?

Ollako latulainen kotikoivikossa vai tunturivarvikossa?

ti 14. helmikuuta 2017 09.15.00

Mietteessä on pohdittavaa lähes jokaiselle latulaiselle. Mikä tekee henkilöstä latulaisen, onko se Suomen Ladun ja paikallisen latuyhdistyksen maksettu jäsenyys?

Ehkä siihen tarvitaan jotakin enemmän. Jäsenlehden – Latu&Polku lukeminen kannesta kanteen saattaa syventää latusuhdetta, mutta vielä tarvitaan se sytyttävä Kipinä luonnossa liikkumiseen ja muiden luontoliikuttamiseen. Tapahtuuko latukaste tunturipurossa, no ehkä ei. Kiilopäällä vierailu antaa kyllä taustaa kahvipöytäkeskusteluihin, mutta latulaisuutta voi mielestäni hyvin toteuttaa myös kotikoivikossa.  

Suomen Ladun nykyinen teema on - Ulkoile, Osallistu, Vaikuta. Nykyinen teema tukee hyvin edeltäjiään - Läheltä liikkumaan ja Yhdessä. Ovesta ulos ja olet jo liikkeellä. Voit lähteä silloin pidemmälle lenkille kauemmas luontoon tai paneutua hyötyliikuntaan koti- tai lähipihallasi kulloistenkin mahdollisuuksien mukaan. Jos yksin liikkuminen ei tunnu kivalta, niin kokoa kiva porukka kanssaliikkujiksi tai tule mukaan jo olemassa olevaan porukkaan. Jossakin paikallisesti toimivassa yhdistyksessä on aina tilaa uudelle ahkeralle ja innokkaalle jäsenelle.  Liikuntahetkiä tehdään yhdessä ihan vaan omaksi iloksi tai mitä parasta osallistutaan yhteisten liikuntaolosuhteiden parantamiseen tekemällä talkootyötä. Hyötyliikunnassa päivä vierähtää huomaamatta, mutta illalla on ilo katsella tyytyväisenä työnsä tuloksia. Taakse ei ole jäänyt kulutettuja kilometrejä, vaan alueelle on syntynyt jotakin, josta on iloa myös kanssaliikkujille.  On syntynyt uusi klapipino tai siisti piha-alue, myös raivattua ja tasattua polkua on matkalaisen parempi kulkea.  

Kotikoivikon latulaisen vaikutusmahdollisuudet kuntapäättäjien suuntaan ovat hyvät. Kotipaikkakunnalla kaikki ovat toistensa kavereita tai ainakin hyvänpäivän tuttuja keskenään. Näin kuntavaalivuonna on mahdollisuus nykäistä hihasta ja tuppautua juttusille. Jos tämä ei riitä, niin askel eteenpäin siirtyminen kuntapäättäjäksi on myös perustelua. Aitoa liikuntapuoluetta ei vielä ole perustettu, ehkä senkin aika tulee vielä jatkossa. Älä usko, että nukkuvien joukossa asiat etenevät. Menemällä reilusti mukaan omalla asialistalla ja ennen kaikkea asiantuntemuksella saadaan asioita järjestymään. Valtakunnallisella tasolla poliittisten päättäjien ohjaileminen lienee perustelua jättää nk. pääkonttorin tehtäväksi.

Ajalla on usein tarkoitus siirrellä meitä kutakin erilaisiin olosuhteisiin ja tehtäviin. Kymmenen vuotta sisäkehällä aktiivisena latutoimijana on nyt ohitettu. Aika oli työntäyteistä uusia asioita sekä ajattelutapoja opettava. Latulaisen on ladun avaamisen lisäksi ajateltava myös itseään ja omia liikuntatottumuksiaan. Latueläkeläisenä minut saattaa löytää jatkossa joko osallistumassa talkoisiin kotikoivikossa tai ihmettelemässä tunturivarvikkoa. Kiitän ladun ja sidosryhmien väkeä menneistä aktiivisen yhteistyön vuosista.    

Erkki Haapalahti, perustalkoolainen  

Ladataan...