Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:
yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi
ma 29. huhtikuuta 2019 10.05.00
Nurmijärven Ladun polkujuoksujaosto otti kokeiluun ploggingin eli roskien keräämisen lenkkien yhteydessä viime vuoden toukokuussa.
Mistä on kysymys?
Tilasimme kestävät ja pestävät pussukat ”Siistit polut” -tekstillä ja NurLa:n ja Suomen Ladun logoilla. Monien vaihtoehtojen jälkeen päädyimme ekologisiin pusseihin, jotka kulkevat kätevästi matkassa mukana ja ovat sopivan tilavat ja joita on helppo huoltaa käytön jälkeen. Lisäksi ne ovat tyylikkäät ja tekstillä on kaksi hyvää merkitystä. Pusseja tilattiin Mastermarkilta minimimäärä 200 kpl.
Kun lähetys saapui perille, pääsimme aloittamaan! Koska polkuverkostomme on varsin roskatonta, päätimme järjestää plogging-tapahtuman ennen varsinaista lenkkiä. Valitsimme kohteeksi suositun Myllykosken ulkoilureitin ympäristön. Alkukesästä kun ruoho oli vielä matalaa, roskasaalista kertyikin jokaiselle. Hyvän työn jälkeen lähdimme varsinaiselle polkujuoksulenkille.
Miten vuosi meni?
Varsinainen plogging-tapahtuma jäi ainoaksi. Meille sopivin tyyli oli se, että ohjaajalla tai useammalla oli ko. pussi mukana jokaisella polkujuoksulenkillä joko taiteltuna taskussa tai nyöreistä roikkumassa selässä repun lailla. Alkuinfossa kerroimme, että lenkeillämme huolehditaan myös ympäristöstä ja mahdolliset reitin varrella olevat roskat kerätään talteen. Ajatus oli kaikille lenkkeilijöille myönteinen. Usein lenkeiltä palattiin täysin ilman roskia, toisinaan mukana oli hiukan enemmänkin luontoon kuulumatonta tavaraa. Enimmäkseen roskat olivat tupakka-askeja, karkki- tai keksipaketin kääreitä tai ehkä vahingossakin taskusta pudonneita nenäliinoja. Ihan kaikkea ei mukaan tarvitse ottaa, vaan esim. märät paperit voi painaa sammalen alle maatumaan.
Pusseja annettiin omaksi erityisen innokkaille henkilöille. He ovat halunneet jatkaa työtä myös omilla lenkeillään. Osa on lainannut pussia lenkin ajaksi, eikä ole välittänyt saada sitä omaksi.
Juoksukautemme kesti maaliskuun loppuun saakka (sisälsi myös lumikenkäilytreenejä lumen valtavasta määrästä johtuen), mutta roskia ei hangilla ollut kerättäväksi. Kauden aikana tuli käytyä läpi valtaosa lähialueen polkuverkostosta, osa vielä useampaan kertaankin!
Jätteiden lajittelua tehtiin jonkin verran (esim. kierrätyspullot, lasi). Saaliin mukaan arvioitiin joutavatko kaikki energia- vai sekajätteisiin. Joissakin paikoissa lenkkien lähtö/päätepisteellä oli roskikset, joihin kerätyt asiat laitettiin. Muuten ne vietiin kotiroskiksiin ohjaajien toimesta. Emme kokeneet tätä työlääksi.
Missä ollaan nyt?
Uusi kausi alkaa polkujuoksun teemaillan merkeissä 8.5. Toivotamme tällöin tervetulleeksi kaikki uudet lajista kiinnostuneet henkilöt. Yhtenä aiheena on myös plogging. Koska pussukoita on vielä paljon, annamme kaikille sellaisen omaksi ja toivomme heidän innostuvan asiasta.
Jatkamme tulevilla lenkeillämme samalla innostuksella!
NurLa:n muut jaostot ovat saaneet myös pussit ja ovat mukana ympäristön siistimisessä omilla retkillään.
Vinkkejä muille latuyhdistyksille
Suosittelemme lämpimästi ploggingin liittämistä luontoliikuntaan. Roskia on kerätty varmasti ennenkin latuyhdistysten retkillä, mutta tämänkaltainen erillisen kassin tilaaminen sekä asiasta kertominen nostaa asiaa esiin ihan uudella tavalla.
Sanna Puhakka