Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Luontoparkour innostaa lapsia ulos leikkimään ja liikkumaan

Luontoparkour innostaa lapsia ulos leikkimään ja liikkumaan

ti 21. tammikuuta 2020 09.47.00

Vigu rf sai toiminnallista tukea Suomen Ladulta luontoparkourin toeuttamiseen.

Luontoparkour on ruotsalaisen Friluftsfrämjandetin keksimä uusi yhdistelmä parkourista ja luonnossa liikkumisesta. Luontoparkour on enemmän filosofia kun laji ja sen parissa opitaan yhteistyötä, itsekehittämistä sekä miten esteistä voi tehdä mahdollisuuksia. Fyysinen kunto nousee samalla kun oppii tekemään luonnosta oman kuntoiluareenan. Kaikki ovat tervetulleita harrastamaan luontoparkouria ihan omalla tavalla ja tasolla, ei ole oikeita tai vääriä tapoja tehdä. 

Itse innostuin luontoparkourista työskennellessäni lasten parissa, ja halusin löytää kiinnostavan tavan saada heidät pois tietokoneiden ääreltä ulos leikkimään ja liikkumaan. 

Miten vuosi meni? 

Ilmoittauduin viime keväänä luontoparkour-kurssille ja lähdin innolla viettämään liikunta- ja ulkoilutäytteisen viikonlopun Tukholmassa. Kurssi oli todella antoisa eikä haitannut vaikka en ollut itse ennen harrastanut parkouria. Saatiin oppia monta eri leikkiä, harjoitusta ja hyppyä. Enimmäkseen hypittiin ja tasapainoiltiin mutta päivän jälkeen olin oppinut niin paljon uutta, ei vain parkourista vaan myös omasta itsestäni ja siitä mihin kykenen. Hauskaa oli! 

Saavuttuani kotiin ilmoitin oman yhdistyksen jäsenille järjestäväni lyhyen luontoparkour-kokeilun tulevassa kevättapaamisessa, jotta pääsin heti kokeilemaan uusia taitojani. Mukana olleet olivat innostuneita oppimaan uutta ja kokeilemaan, kiveltä kivelle hyppiminen voi olla hauskaa! 

Yhdistystoiminnan ohella olen vetänyt syksyn aikana luontoparkour-kursseja Turun saariston lapsille. Syksy ja runsas sade teki sammalpeitteisistä kivistä liukkaita ja turvallisuutta ajatellen oli haasteita. Iltojen pimetessä loppupuoli kurssista tehtiinkin pimeäharjoituksia parkourin sijaan. Olen kuitenkin saavuttanut tavoitteeni ja saanut lapset ulos liikkumaan luonnossa. Tänä keväänä jatketaan ja uskon että monelle mukana olleelle luonto ja metsä on nykyään aika paljon hauskempi, ehkä jopa paikka mihin voi kavereiden kanssa mennä kuluttamaan energiaa pelaamisen sijaan. 

Missä mennään nyt? 

Täällä saaristossa kurssit jatkuvat keväällä ja toivottavasti muuallakin Suomessa joku innostuisi tästä ihanasta liikuntatavasta. Miksi rakentaa isoja halleja ja kuntosaleja, kun luonnossa on samoja mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Ja luontoahan meillä riittää. 

Itse aion harrastamalla kehittyä ohjaajana ja joku päivä vielä saada aikuisetkin innostumaan tästä, koska onhan se ihan mielettömän antoisaa ja energia antavaa kun saa taas aikuisena leikkiä, hyppiä ja juosta yli metsän kaikki esteet aivan niin kun lapsena. 

Teksti: Sara Söderlund
Kuvat: Agneta Finneman. Kuvissa
 Vigu rf :n hallituksen jäseniä tutustumassa luontoparkouriin.

Ladataan...