Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:
yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi
to lokak. 19 07:56:00 2023
Kymi-Vuoksen latualueen porukka retkeili syyskuun alussa 39 hengen voimin Petkeljärven kansallispuistossa ja vieraili historiallisessa Möhkön ruukkikylässä.
Retki alkoi perjantaina Kotkasta ja linja-autoon poimittiin matkalaisia Leikarista, Myllykoskelta, Kouvolasta, Lappeenrannasta ja Imatralta. Kaikkiaan matkalaisia oli mukana 11 eri jäsenyhdistystä. Ennen Petkeljärven retkeilykeskusta kaksi kyytiläistä jäi matkan varrelle kulkemaan Taitajan taival -nimistä retkeilyreittiä kohti majapaikkaa Petkeljärvi Centeriä Petraniemessä.
Saavuttuamme paikalle pidettiin pieni esittely paikasta, minkä jälkeen runsas päivällispöytä odotti meitä. Ilta meni vapaaseen oleskeluun ja lähiympäristöön tutustumiseen. Paikka tarjosi eripituisia retkeilyreittejä ja entisöityjä sotahistoriallisia rakennelmia, mm. korsusauna Lilalein. Monet kävivät illalla kävelemässä Korkeasärkän polkua mahtavalla järvien välissä olevalla harjulla. Illan kruunasi rantasaunan löylyt ja pulahdus järveen.
Aamiaisen jälkeen oli vapaata ohjelmaa. Aika monta askelta tuli otettua vanhoissa aihkimänniköissä ja melkoisen monta kanttarellia ja herkkutattia tarttui mukaan. Lounaan jälkeen kiersimme yhdessä noin 6,5 kilometrin Kuikan kierros -rengasreitin. Matkalle sattui niin harjuja kuin rämesuota ja vanhaa aihkimännkköä. Suon ylitys kuljettiin pitkospuita myöten. Puolukoita, kaarnikoita, mustikoita, juolukoita ja muutama karpalokin tuli maisteltua retken aikana. Rantasaunan löylyjen jälkeen paistoimme lettuja avotulella. Taitajan taipaleen vaeltajatkin saapuivat joukkoomme. Hämärissä kömmimme omiin majapaikkoihimme ja nyt meillä oli kaksi telttakuntaakin telttailualueella.
Sunnuntaina nousimme linja-autoon ja ajoimme Möhkön historialliselle ruukkialueelle, missä meille oli varattu opas reilun tunnin ajaksi. Opas kertoi järvimalmin nostosta ja miten siitä valmistettiin rautalevyjä, sekä millaista oli sota-aikana Möhkön kylässä. Opaskierroksen jälkeen palattiin vielä Petraniemeen lounaalle, minkä jälkeen aloitettiin kotimatka. Monille tämä oli ensimmäinen tutustuminen Suomen itäisimpään ja pienimpään kansallispuistoon.
teksti: Pekka Ahokas, Iitin Latu
P.S. Kuvia retkestä on katsottavissa Kymi-Vuoksen latualueen Facebook-sivulla.