Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Vanhasta metsähallituksen tukkikämpästä tuli vuokratupa Maaselän Ladun talkoovoimin

Kuukauden ulkoiluteko: Vanhasta metsähallituksen tukkikämpästä tuli vuokratupa Maaselän Ladun talkoovoimin

pe 25. syyskuuta 2020 13.42.00

Reisjärvellä toimiva Maaselän Latu huomasi, että Metsähallitus oli luopumassa osasta vanhoja kämppiään ja purkamassa niitä. Purkulistan kärjessä oli Ison Hiisijärven vanha tukkikämppä, joka oli siirtynyt metsätilakaupassa valtion omistukseen, mutta jolle Metsähallituksella ei ollut käyttötarvetta. Kämpän tarina uhkasi loppua. Mutta ei, kämppä jatkaa tehtävässään ainakin seuraavat 30 vuotta, mikä on latuyhdistyksen ja Metsähallituksen välisen vuokrasopimuksen kesto.

Vanhan kämpän hankkiminen on aina hieman tuuripeliä. Onneksi kämpän vesikatto oli kunnossa, eikä suurempia kosteusvaurioita ollut. Vesikatto oli laitettu Maaselän Ladun Hannu Virtasen mukaan aikana, jolloin metsän ja kämpän omisti Reisjärven yhteismetsä. Metsähallitukselle alue siirtyi myöhemmin ja siitä tuli luonnonsuojelualue.

Maaselän Latu aikoo kunnostaa kämpän, ja työt pyritään aloittamaan kuluvan syksyn aikana. Kämpän remontin lisäksi kunnostetaan sauna ja muut rakenteet. Lisäksi tarkoituksena on rakentaa kulkemisen helpottamiseksi uudet pitkokset läheiselle suoalueelle. Isoa Hiisijärveä läheltä kulkee myös suosittu Peuran polku. Kämpältä on vajaat 2 kilometriä Peuran polulle ja tulevaisuuden suunnitelmissa on laittaa kämppä vuokralle.

Tupa tulee joka tapauksessa olemaan avoin kaikille, jotka sitä haluavat vuokrata. Vuokraustuloilla on tarkoitus kattaa mm. kämpän ylläpidosta ja puuhuollosta aiheutuvia kustannuksia. Kämppätoimikunta vastaa mm. puuhuollosta ja talkootyövoiman hankkimisesta.

Kämpän saaminen Maaselän Ladulle oli Virtasen mukaan varsin mutkatonta, kun viimein päästiin Metsähallituksen kanssa samalle aaltopituudelle. Myös kuntien kanssa yhteistyö on ollut sujuvaa.

Ison Hiisijärven kämpän ympäristö sopii hyvin telttailuun ja kämpällä voidaan järjestää myös erilaisia tapahtumia ja vaelluskursseja. Esimerkiksi Peuran polun vaeltajille Hiisijärven kämppä on sijainniltaan hyvä. Ison Hiisijärven kämppä tulee vuokrattavaksi aikanaan, kunhan kämpän kunnostustyöt ja muutkin paikat ovat valmiina.  Maaselän Ladun ja latuyhdistyksen aktiivien ansiosta säilyy taas yksi luku historiaa seuraavankin sukupolven retkeilijöille ja vaeltajille.

Teksti: Mikko Lemmetti
Kuva: Hannu Virtanen

Ladataan...