Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Vaasassa Pilvilammen virkistysalue kunnostettiin talkoovoimin

Kuukauden ulkoiluteko: Vaasassa Pilvilammen virkistysalue kunnostettiin talkoovoimin

to 8. helmikuuta 2018 11.53.00

Merkattua ulkoilureitistöä on laajennettu 2,5 kilometrillä, huonokulkuisimmille reitin osille on rakennettu pitkoksia, ja reittien opasteet sekä reittikartat on uusittu.

”Polkuja ja reittejä on kunnostettu ja viitoitettu paremmin, joten nyt alueella ei pääse eksymään”, kertoo Vaasan Ladun puheenjohtaja Pekka Uusi-Hakala.

Reitit on nyt merkattu yhtenevästi maastoon reittikohtaisilla symboli-kylteillä. Alueen reittikartat on päivitetty ja niistä on tehty kaksipuoleiset. Nyt kartoissa on toisella puolella kesäreitit ja toisella puolella ladut ja muut lumisen kauden aikana ylläpidettävät reitit.

Kuivin jaloin pitkoksia pitkin

Vaasan Latu on rakentanut pitkospuut reitin huonokulkuisimmille pätkille. Yhteensä uutta pitkospuureitistöä on 250 metriä. Lisäksi luontopolun käytettävyyttä on parannettu rakentamalla siltoja ojien ylityksiin. Alueen pyöräilijät ovat olleet tyytyväisiä uusiin siltoihin, kun ei tarvitse enää kaikkien ojien kohdalla hypätä pois pyörän selästä. 

Vieraskirja nykyaikaan ja jätehuolto ympäristöystävälliseksi

Vaasan Latu omistaa alueella useita taukopaikkoja ja ylläpitää myös kaupungin omistamia nuotiopaikkoja. Alueen kunnostuksen yhteydessä taukopaikkojen vieraskirjat on muutettu digivieraskirjoiksi, joten vieraskirjojen sivut eivät pääse enää vettymään.

Myös virkistysalueen jätehuolto on uudistettu. Nyt jokaisella taukopaikalla on kierrätysmahdollisuus jätteille. Ulkoilureitistön alkupään taukopaikalla on iso jäteastia, jonne Vaasan Latu kerää talkoovoimin jätteet muilta taukopaikoilta.

Toimivaa yhteistyötä kaupungin kanssa

Vaasan Latu on jo pitkään tehnyt yhteistyötä kaupungin kanssa. Pilvilammen luontopolun uudistamisessa Vaasan Latu vastasi käytännön toteuttamisesta ja kaupunki koordinoi suunnittelun ja kustansi materiaalit. Varsinainen suunnitteluprosessi eteni yhteistyönä.

Luontopolun kunnostamisessa työnjako oli selkeä, kaupunki esimerkiksi suunnitteli ja tilasi opasteet ja Vaasan Latu pystytti ne vapaaehtoisvoimin. Pitkospuiden rakentamisen Vaasan Latu toteutti itsenäisesti talkoovoimin ja kaupunki tuki työtä maksamalla kaikki rakennusmateriaalit.

Yhteistyö kaupungin ja järjestön välillä on ollut ihanteellisen sujuvaa jo pitkään. Esimerkiksi Pilvilammen alueen kunnostustöissä Vaasan kaupunki pyysi jo suunnittelun alkuvaiheessa apua ja näkemystä ulkoilun asiantuntijoilta, eli tässä tapauksessa Vaasan Ladulta. Vaasan Ladun puheenjohtaja kertoo, että yhteistyö sujuu, kun yhteys kaupungin ja järjestön välillä säilyy ja sitä pidetään aktiivisesti yllä.

Ylläpito hoituu talkootyöllä

Pilvilammen virkistysalueen ylläpito toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Vaasan Latu ylläpitää luontopolkua kesät talvet. Kesäisin ylläpitoon kuuluu jätehuollon lisäksi huussien huoltaminen ja polttopuun tuominen taukopaikoille.

Talvisin Vaasan Latu ylläpitää Pilvilammen alueen 35 kilometrin pituista latuverkostoa. Latujen lisäksi Vaasan Latu on ajanut Pilvilammen jäälle kahtena viime vuonna kaikille avoimen luistinradan.

”Luistinrata on ollut todella suosittu ja se liikuttaa joka talvi monia alueen asukkaita. Luistelusta on innostunut myös moni uusi harrastaja”, kertoo Vaasan Ladun sihteeri Arja Nukala.

Latujen ylläpitoa varten Vaasan Ladulla on oma moottorikelkka, jonka perään kiinnitetään latuaura. Luistinrata aurataan yhdistyksen aktiivin omalla mönkijällä. Muuhun kunnossapitotyöhön yhdistys lainaa kaupungilta traktori-mönkijää.

Mistä tällainen talkoovoima kumpuaa?

”Meillä on hyvä kantaporukka, jonka kanssa ollaan jo pitkään tehnyt paljon vapaaehtoistyötä ulkoilun parissa. Tämän porukan into ja aikaansaadut hienot asiat ovat näkyneet positiivisesti ulospäin, mikä on innostanut mukaan uusia vapaaehtoisia”, Uusi-Hakala kertoo ja kiittää kaikkia vapaaehtoisia.

Vaasassa näyttää syntyneen positiivinen kierre vapaaehtoistyön tekemiseen. Yhdessä tekeminen innostaa, kun huomataan, mitä kaikkea voidaan vaapaaehtoisvoimin toteuttaa ja saada aikaan. Nyt Pilvilammen alueella on entistä paremmat olosuhteet ulkoilla!

Kuva: Kari Kujala

Ladataan...