Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:
yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi
ke 16. joulukuuta 2020 09.00.00
Iitin Latu rakensi noin kahdeksan kilometrin pituisen ulkoilupolun Radansuun kylän ympäristöön. Polku on saavuttanut heti kuntalaisten suosion ja tekijöille sataa kiitosta niin, että korvia kuumottaa.
Vain hieman yli vuosi sitten Iitin Radansuun kylälle kokoontui talkooporukka ideoimaan luontopolkua. Idean oli synnyttänyt Radalla-hotellin johtaja Pirjo Kouvo ja porukassa oli mukana myös paikallinen Suomen Ladun jäsenyhdistys. Suunnittelijaksi ja hankkeen koordinaattoriksi löytyi Iitin Ladun hallituksesta kylän oma poika, Pentti Kivinen.
”En pannu hanttiin kun tehtävä lävähti päälle. Pikkusen karttaa kattelin ja muistelin menneitä. Eka ajatus oli, että nyt kierretään kylä ympäri, koska koskaan aikaisemmin täällä ei ole ollut sellaista polkua. Aina täältä on metsään ja marjaan lähdetty, mutta tultu samoja jälkiä takaisin”, kuvailee Kivinen suunnittelun lähtökohtaa.
Aikaansaavat eläkeläiset
Suunnitteluvaiheessa yhdistyksen hallituksen tuki oli tärkeä selkänoja Kiviselle. ”Pidin yhdistyksen hallitusta ajan tasalla suunnitelmista ja pyysin luottamusäänestystä, että varmasti olisi hallituksen tuki. Tuntui hyvältä, kun äänestystä ei koskaan tarvittu.”
Iitin Ladun lisäksi mukaan valikoitui kaksi eläkeläisporukkaa paikallisista eläkeläisyhdistyksistä, väkeä Pohjanmäen omakotialueelta ja Radansuun ryhmäpuutarhakylästä. Porukkaa oli yli 30 henkeä ja keski-ikä huiteli Kivisen arvion mukaan 70 vuoden paikkeille. Nuorin taisi olla 40-vuotias.
Oma ruljanssinsa oli maanomistajien kuuleminen. Maaomistajia on reitin varrella kaikkiaan 13, joista kaikki suhtautuivat polun rakentamiseen erittäin myönteisesti. Kaikkien kanssa laadittiin kirjalliset vuokrasopimukset, jossa polun kulku ja leveys on määritelty. Kenellekään ei makseta maanvuokraa.
”Soitin ehkä 170 puhelua maanomistajille ja muille asianosaisille, kun kyselin lupia ja kerroin hankkeesta. Kaikki rajapyykit käytiin maastossa tarkastamassa, että saatiin varmuus siitä, kenen mailla polku kulkee.”
Korona vei lankut
Muuten hanke eteni suunnitelmien mukaan ja aikataulussa, mutta kun hotelli sulki ovensa koronan takia, jäivät pitkospuihin tarkoitetut lankut saamatta. Ongelma ratkesi kuin ihmeen kaupalla, kun kunta uusi Kupparinojan lintutornille johtavia pitkoksia ja lupasi Radansuun rakentajille vanhat hyväkuntoiset lankut. ”Lankut olivat harmaantunutta lehtikuusta, itse asiassa parempia kuin uudet painekyllästetyt, koska eivät ole liukkaita märkänäkään.”
Rakentaminen kesti noin vuoden ja talkootunteja hankkeeseen upposi 1000 työtuntia. Erityisiä hankaluuksia oli Kymijoen vartta kulkevalla osuudella, jossa pitkospuita jouduttiin korottamaan melkein puolella metrillä, että reitistä saatiin kulkukelpoinen.
Toinen onnenpotku koettiin, kun sähkölaitos lupasi rakentajille poistettuja sähköpylväitä pitkoksen tukipuiksi. Halkaistujen pylväiden avulla pitkospuita saatiin nostettua tulvien yläpuolelle.
Rahaa yhdistykseltä kului kaikkiaan 500 euroa, etupäässä nauloihin ja talkoolaisten eväisiin. Kaikki muu saatiin lahjoituksina.
Nöyryyttä ja pitkää pinnaa
Työelämässä saatu kokemus ihmisten kanssa työskentelystä antoi Kiviselle hyvän pohjan työn johtamiselle.
”Tämmöisessä hommassa pitää pikkasen nöyrtyä ihmisten edessä. Pitää olla pitkä pinna ja luottamusta ja rehellistä suhtautumista toisten osaamiseen. Lisäksi pitää osata ottaa toisen tilanne huomioon, esimerkiksi kaikkein raskaimpiin hommiin ei pidä eläkeläisiä laittaa. Porukasta löytyy myös aina erilaista osaamista”, Kivinen kuvaa kokemuksiaan.
”Tekijöitä riittää, kun osaa kysyä oikeilta henkilöiltä. Ja on hyvä uskaltaa, kun on riittävästi uskoa omaan asiaan. En todellakaan allekirjoita väitettä, että talkoohenki olisi Suomesta kuollut. ”
Iitin Latu ja Kirkonkylän-Radansuun kyläyhdistys ovat sitoutuneet pitämään reitin kunnossa myös tulevaisuudessa. Yhdistykset huolehtivat puut Kylärannan laavulle, kun kunta vastaa Kalmussaaren laavun huollosta.
Suosio on ollut suurta: kesällä 2020, kun reitistä oli valmista vasta puolet, kävijöitä laskettiin noin 2000. Tulijoita on ollut kauempaakin: ainakin lahtelaiset ja kouvolalaiset ovat löytäneet polun.
”Kiitosta tulee kyläkaupassa niin, että vetää naaman punaiseksi”, Kivinen tiivistää saatua palautetta. Hanke toi myös yhdistykseen muutaman uuden jäsenen ja kyläkaupalle uusia asiakkaita.
Polku sijaitsee Radansuun kylässä, Iitin kunnan pohjoisosassa. Jos käy kurkkaamassa Iitin tunnetuimman maisemanähtävyyden Hiidenvuoren, on luontopolku sopivasti matkan varrella etelästä saapuvalle vierailijalle.
Teksti: Mika Railo
Kuvat: Erkki Haapalahti