Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Tunturikerho Tsietsa otti hoitaakseen kaksi laavua Lapinlahdella

Kuukauden ulkoiluteko: Tunturikerho Tsietsa otti hoitaakseen kaksi laavua Lapinlahdella

to 25. maaliskuuta 2021 08.38.00

Tunturikerho Tsietsaan kantautui kaikuja, että Metsähallitus etsiskeli ylläpitäjää kahdelle laavulle.

Huuhkajanniemen ja Haatainniemen laavut Älänteen alueella, Lapinlahdella (ent.Varpaisjärvi), olivat Tsietsalle ennestään tuttuja ja mieluisia retkikohteita. Niinpä asia kiinnostikin tsietsalaisia. Koska Tunturikerho Tsietsa oli samaan aikaan rekisteröitymässä, se mahdollisti myös virallisten sopimusten tekemisen.

Tunturikerho Tsietsan hallitus päättikin lähteä mukaan operaatioon. Tavoitteena oli tietysti laavujen pitäminen edelleen aktiivisessa retkeilykäytössä, mutta sen lisäksi Tsietsa halusi myös aktivoida jäsenistöään tekemään yhdessä talkoilla merkityksellistä työtä retkeilyn hyväksi ja saada sen kautta myös näkyvyyttä ja uusiakin jäseniä.

Moni asia mietitytti: ”Miten hyvin saamme mukaan vapaaehtoisia ja löytyykö kuljetuksiin ja muihin töihin välineistöä”, olivat käytännön murheita, kertoo Päivi Korolainen. ”Joskus on vain otettava riskejä ja yritettävä tartuttaa omaa innostustaan muihin”, hän kuitenkin lisää nauraen.

Kesän kynnyksellä 2020 tehtiin Metsähallituksen kanssa sopimus Haatainniemen ja Huuhkajanniemen laavujen ylläpidosta Älänteen alueella, Lapinlahdella. Laavujen puuhuolto, huussien tyhjennys ja siistiminen kuuluivat sopimukseen. Tsietsa perusti neljän hengen työryhmän, joka päävastuullisena suunnitteli ja huolehti laavujen asioista. Työ alkoi heti siivous- ja puutalkoilla.

Vuoden mittaan kävi ilmi, miten tärkeitä nämä reitit ja laavut ovat lähiseutujen ihmisille ja kauempaakin tuleville. Erityisesti lähempänä tietä olevalla Huuhkajankierroksen laavulla kävijämäärät lisääntyivät huimaa vauhtia vuoden mittaan. Myös Haatainniemessä kävijöitä oli selvästi enemmän kuin ennen. Se on hieman kauempana, n. viiden kilometrin päässä  oleva 
erämaahenkinen Natura-alueiden keskellä oleva niemi, jolla on hienoja hiekkarantoja, soita ja marjaisia kangasmetsiä ja -harjuja.

Haatainniemeen menevä reitti on tällä hetkellä pitkältä matkalta huonossa kunnossa.  Pitkospuut ovat lahonneet ja etenkin tulva-aikoina reitti on osin täysin kulkukelvoton. Suunnitelmissa onkin kunnostaa pitkospuut ja reitti muutenkin.

”Toivomme, että Metsähallitus tulee vielä mukaan yhteistyöhön materiaalin kanssa. Lisäksi olemme käyneet keskusteluja yhteistyöstä Lapinlahden kunnan kanssa hyvässä hengessä. Meillä on yhteiset tavoitteet saada lisättyä ihmisten hyvinvointia ja terveyttä lähiretkeilyn avulla”, kertoo Päivi.

Tsietsan tekemä rohkea päätös alkaa ylläpitää kahta retkeilylle tärkeää laavua tuottaa iloa ja liikettä monille. Hienoa työtä ulkoilun edistämiseksi!

Teksti: Päivi Korolainen ja Anne Rautiainen
Kuva: Marita Jääskeläinen

Ladataan...