Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: talkoilla ja hankkeella elvytettiin vanhat polut

Kuukauden ulkoiluteko: talkoilla ja hankkeella elvytettiin vanhat polut

pe 15. heinäkuuta 2016 07.00.00

Vihannin kunnan kylien välillä kulki vanhoja polkuja, jotka haluttiin saada eläviksi ja kaikkien käyttöön.

Mistä lähdettiin
Vihannin kunnan kylien välillä kulki vanhoja polkuja, jotka haluttiin saada eläviksi ja kaikkien käyttöön. ”Luonto ja polut tarjoavat erityisen hyvät puitteet kaikkien liikkumiselle”, toteaa hankkeen vetäjä, Seija Jussinniemi.

Kylien välisen reitistön suunnittelu lähti liikkeelle kyläkokouksesta vuonna 2011, jolloin huomattiin, että maastossa kulki jo mahtavia reittejä.
Vihannin Kinttupolut -hanke käynnistyi tammikuussa 2012. Hankkeen rahoitti Nouseva rannikkoseutu ry sekä Vihannin kylät. Hankerahaa saatiin 15 000 euroa, joka vastasi 60 % kuluista. Loput hoidettiin omavastuuna ja talkootyöllä.

Seija Jussinniemen mukaan hankkeita ja niiden paperiasioita ei kannata pelätä. Hankkeen eteneminen edellyttää kuitenkin, että joku tai jotkut ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen.

Mitä tehtiin
Kylillä aloitettiin reittisuunnittelu vuonna 2012. Jo olemassa olleet, mutta osin kadonneet ja rapistuneet polut ja reitit muodostivat koko suunnitellun, yhdeksän kylän välillä kulkevan reitistön rungon.

Kolmen vuoden aikana reittejä raivattiin talkoovoimin, tehtiin siltoja ja pitkoksia, rakennettiin taukopaikkoja ja kuivakäymälöitä, maalattiin reittimerkkejä ja tehtiin paljon muuta. Vapaaehtoistöissä oli mukana kymmeniä ihmisiä ja talkootunteja kertyi useita satoja.

”Kaikki talkoot ja työt on tehty ilolla ja hyvällä mielellä yhdessä”, Jussinniemi toteaa tyytyväisenä.

Kunta avusti aluksi maanomistajatietojen etsimisen kanssa. Vihannin kunnan liityttyä Raahen kaupunkiin kaupunki teki mm. sähköisen kartan reitistöstä.
Pitkospuihin saatiin tuulenkaatoja Oulaisten ja Haapaveden kaupungeilta.

Mitä saatiin
Yhdeksän kylää yhdistävä, lähes 100 km pitkä vaellus- ja patikointireitistö saatiin valmiiksi ja kaikkien käyttöön vuonna 2015.

Viitat ja siniset maalimerkit puissa opastavat kulkijoita pysymään polulla. Lisäksi reitille on tehty info-tauluja, jotka kertovat historiallisten paikkojen tarinaa ohikulkijoille. Reittien varsilla on runsaasti mm. peuranpyyntikuoppia, tervahautoja ja jäänteitä muinaisasumuksista. Reitistö kulkee pitkän matkaa myös vanhaa suolatietä pitkin.
Reittien varsilla oli jo valmiina mökkejä ja laavuja, mutta uusiakin tehtiin. Kaikkiaan reitistön varrella on nyt 20 taukopaikkaa.

Polkuverkosto palvelee paikallisia asukkaita, mutta yöpymispaikkoja ja taukorakenteita on niin tiuhaan, että pidempikin vaellus reitillä onnistuu. Partiolaiset ja lasten luontokerho tekevät retkiä kinttupoluille. Kinttupolkujen luontopäiviä on järjestetty eri teemoilla nyt kolme kertaa. Mukana ovat olleet lähes kaikki Vihannin yhteisöt ja järjestöt.

Reittisopimukset on tehty
Kinttupolkujen reiteistä on sovittu kaikkien maanomistajien kanssa siten, että sopimus on voimassa kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sen.

Koska maanomistajia oli valtava määrä, sopimuspohjat postitettiin kaikille palautuskuorineen. Suurin osa sopimuksista palautui allekirjoitettuna parin viikon kuluessa. Loppuihin maanomistajiin otettiin yhteyttä puhelimitse tai käytiin heidän kotonaan. Vain muutama reitin osa muutettiin eri kohtaan maanomistajan kieltäydyttyä sopimuksesta.

Tulevaisuus
Kinttupolkujen kakkoshanke eli ”Kyläseikkailu kinttupoluilla” hyväksyttiin juhannuksen alla. Hankkeen tavoitteena on lisätä polkujen käyttöä ja tuoda esille kylien mahdollisuuksia reittien käyttöön. Hankkeessa rakennetaan mm. riistapolku ja lintutorni ja hyödynnetään jo aiemmin rakennettu kalalampi. Kaikki kohteet sijaitsevat jo olemassa olevien polkujen varsilla.

Hankkeen nimi ”Kyläseikkailu kinttupoluilla” tarjoaa tapahtumia ko. kohteissa ja esimerkiksi ryhmille voidaan rakentaa tuotepaketteja.
Samalla parannellaan edelleenkin reittejä ja tarkoitus on myös hakettaa heinikkoisia reittien osia.

Vihannin kinttupolkujen kartta ym. tietoa: https://www.facebook.com/Vihannin-kinttupolut-879427795421908/
Muita linkkejä:
http://www.raahe.fi/ymparisto_ja_luonto/luontopolut_patikointireitit
http://www.kotinet.com/sinkki-sepotry/kinttupolut.htm

Ladataan...