Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Suonenjoen Lintharjulle hieno maastopyöräilyreitistö

Kuukauden ulkoiluteko: Suonenjoen Lintharjulle hieno maastopyöräilyreitistö

to 26. maaliskuuta 2020 07.58.00

Suonenjoki aikoo nostaa profiiliaan muunakin kuin mansikkapitäjänä. Maastopyöräilystä ja etenkin suunnitteilla olevasta maastopyöräilyreitistöstä on tarkoitus saada uusi vetonaula, joka houkuttelisi niin paikallisia kuin muualtakin tulevia pyöräilemään Suonenjoen ja kuvankauniin Lintharjun maisemiin.

Maastopyöräily ei ole Suonenjoellakaan uusi asia, mutta kunnollisia, erityisesti maastopyöräilyyn tarkoitettuja reittejä ei ole paikkakunnalla tähän asti ollut. Tähän puutteeseen tulee nyt korjaus Suonenjoen Latu ry:n maastopyöräilyjaoksen, Suonenjoen kaupungin ja paikallisten maastopyöräilyn harrastajien yhteistyöllä.

Maastopöyräilyreitin suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että paikallisten maanomistajien kanssa on solmittu reittisopimukset ja reitit merkitään maastoon kevään 2020 aikana. Ajettavaa pitäisi riittää, sillä reittejä on tulossa kolme: 7,7 km, 14,3 km ja 18 kilometriä. Reitit kulkevat jo olemassa olevia uria, kuten maastoon luontaisesti syntyneitä polkuja, metsäkoneen uria ja teitä pitkin. Ylläpitäjänä toimii Suonenjoen kaupunki, joka vastaa myös reittiopasteista. Tämä on hieno lisä jo olemassa oleviin, monipuolisiin reitteihin!

Innokas maastopyöräilijä ja reittisuunnittelussa aktiivisesti mukana ollut Jonni Markkanen kertoo, että reitit on suunniteltu siten, että niiltä jokaiselta on mahdollisuus päästä tauko- ja tulipaikoille. Reitit ovat pääasiassa helpohkoja kangasmaaston reittejä, mutta haastetta tuovat harjualueen mäet, joissa on paikoin suuriakin korkeuseroja. Mitään kivikko-osuuksia reittien varrella ei ole. ”Kyseessä on tosi matalan kynnyksen reitistö”, kertoo Jonni Markkanen. ”Reitti tulee lähtemään Suonenjoen keskustasta noin 500 metrin päästä, joten se on erittäin hyvin kaikkien saavutettavissa. Talvipyöräily on kasvava liikuntamuoto ja tämä reitti palvelee myös siinä. Yhtenäistä talvireittiä saadaan yli 13 kilometriä, joka on jo mukava pituus”, Markkanen lisää tyytyväisenä.

Seuraavana on työvuorossa reittien merkkaaminen maastoon, lähtöpaikkojen merkitseminen ja opasteiden tekeminen. Kun kaikki on valmista, reitit tullaan julkaisemaan niin kunnan sivuilla kuin esimerkiksi Retkipaikassakin. Mitään lukittua aikataulua Suonenjoen uuden maastopyöräilyreitistön valmistumisella ei kuitenkaan ole. ”Toiveissa on saada reitti mahdollisimman laajasti julkaistua mm. paikallisten käyttäjien ja matkailijoiden käyttöön”, kertoo Markkanen.

Lintharjun alueen tunnettuus on yllättävän suppeaa paikallistenkin keskuudessa. Moni suonenjokelainen ei ole käynyt harjulla, vaikka se on lähellä. Reitit tekevät alueen varmasti saavutettavammaksi kaikille ja onkin toivottavaa, että koko alueen ulkoilu lisääntyisi.

Reittihankkeen kustannukset on budjetoitu Suonenjoen kaupungin kehittämisrahaan. Reittisopimukset tehdään maanomistajien kanssa alkuun viideksi vuodeksi, ja maanomistajille maksetaan sopimuksissa sovittu korvaus reittien käytöstä.

Teksti: Mikko Lemmetti
Kuvat: Jonni Markkanen

 

Ladataan...