Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Sitkeydellä ja valtuustoaloitteella tulosta

Kuukauden ulkoiluteko: Sitkeydellä ja valtuustoaloitteella tulosta

ma 20. kesäkuuta 2016 11.46.00

Markku Ilmavirta teki liki 10 vuotta sitten valtuustoaloitteen Pellon kunnan ulkoilureittien parantamiseksi. Tänä vuonna hanke käynnistyy.

Markku Ilmavirta (Pellon latu ja polku) teki liki 10 vuotta sitten valtuustoaloitteen Pellon kunnan ulkoilureittien parantamiseksi. Tänä vuonna hanke käynnistyy.

Mistä lähdettiin?
Ulkoilureittien tila Pellossa oli kehno. Vetovoimaisille luontopaikoille oli hankala päästä. Pitkokset lahosivat ja opastekylttejä ja karttoja puuttui, tai niitä ei ollut lainkaan.
Markku Ilmavirta vei Suomen Ladun paikallisyhdistyksestä lähtenyttä viestiä kuntaan, mutta suullisesti tehty ehdotus ulkoilureittien tilan kohentamiseksi ei lähtenyt liikkeelle.

Mitä tehtiin?
Vuonna 2008 Ilmavirta päätti tehdä ulkoilureiteistä valtuustoaloitteen, jotta asia otettaisiin viralliseen käsittelyyn. Aloitteen perusteena oli mm. kunnan tekemä Pello 2010 -visio, jonka mukaan Pellossa on puhdas luonto, siellä on viihtyisää asua ja elää ja Pellon kunta huolehtii laadukkaista peruspalveluista.

Aloitteessaan Ilmavirta kirjoitti: ”Esitän, että Pelloon tehdään ulkoilureittien yleissuunnitelma ja reitit laitetaan asialliseen kuntoon. Reiteille laitetaan selkeät opasteet, uusitaan ja lisätään pitkospuita ja rakennetaan laavu- ja nuotiopaikkoja. Kunnossa olevat reitit houkuttelevat kuntalaisia liikkumaan lähiluonnossa turvallisesti. Helpot ja turvalliset ulkoilureitit antavat meille jokaiselle mahdollisuuden pitää paremmin huolta kunnosta ja jaksamisesta ja siten pysyä terveenä ja virkeänä pidempään. Näin jäävät monet terveyskeskuskäynnit tarpeettomiksi. Kunnossa olevat monipuoliset kesä- ja talviulkoilureitit upeissa maisemissa antavat erinomaista lisäarvoa paikkakunnalle houkuteltaessa matkailijoita pysähtymään Pelloon.”

Vuonna 2009 Pellon latu ja polku sai kunnalta tehtäväkseen laatia suunnitelman konkreettista uudistamista kaipaavista ulkoilureiteistä. Tällainen suunnitelma laadittiin.
Suunnitelman mukaan esimerkiksi Pellon keskustan läheisyydessä oleville Puruskoskelle ja Hirvaskoskelle kulkeville metsäpolkuverkostoille pitäisi saada opasteita. Opasteet puuttuivat kokonaan myös Ritavalkean hiihtokeskuksesta, jossa on 2, km 3 km, 5 km ja 10 km pituiset pururadat ja hiihtoladut.

Ulkoilureittiasiaa ei kuitenkaan arvioitu kunnassa tärkeäksi tai sitten rahatilanne oli niin huono, ettei siihen ollut mahdollista satsata.
Asia ei edennyt. Markku muistutti kuntaa vuosittain ulkoilureittisuunnitelmasta ja kehittämistarpeesta.

Mitä saatiin?
Sitkeys palkittiin. Tänä keväänä asia lähti etenemään voimalla.

Pello on nyt varannut 230 000 euroa kolmelle vuodelle kunnan ulkoilureittien kehittämiseen. Lisäksi on erillinen raha moottorikelkkareittien parantamiseen. Tämän vuoden rahat (80 000 €) ovat kunnan omia ja tuleville vuosille haetaan avustuksia, mikä pienentää kunnan osuutta. 

Pellon kuntaan on perustettu ulkoilureittitoimikunta, jossa Markku on jäsenenä. Tämän vuoden aikana laitetaan toimikunnan mielestä tärkeimmät kohteet kuntoon ja tulevina vuosina jatketaan muitten reittien parantamista. Maanomistajien kanssa käytävät neuvottelut reittiluvista tuovat asialle oman haasteensa. Pellon kunta on mukana myös Reila-hankkeessa (Reittimerkintöjen turvallisuus, pilottialueena Lappi).

--

Suomen Latu etsii jatkuvasti uusia ulkoilutekoja. Paljasta ne meille, niin voit voittaa Kånkenin! Katso lisätietoja: suomenlatu.fi/ulkoiluteko

 

Ladataan...