Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Siilin Latu otti kuntalaisten toiveista vaarin ja rakensi talkoilla uusia tulipaikkoja

Kuukauden ulkoiluteko: Siilin Latu otti kuntalaisten toiveista vaarin ja rakensi talkoilla uusia tulipaikkoja

pe 9. joulukuuta 2022 09.00.00

Pohjoissavolaisessa Siilinjärven kunnassa on hienoja ulkoilureittejä ja paljon mahdollisuuksia erilaiselle ulkoilulle ympäri vuoden, mutta tulipaikkoja on toistaiseksi ollut kuntalaisten mielestä liian vähän. Suomen Ladun jäsenyhdistys Siilin Latu päätti tarttua tulipaikkatoiveisiin ja rakensi suosittujen ulkoilureittien varrelle kaksi uutta tulipaikkaa, joista toinen on esteetön.

Esteetön tulipaikka rakennettiin Siilin Ladun majan eli LatuRastin läheisyyteen noin kilometrin mittaisen esteettömän ulkoilureitin yhteyteen. Tulipaikalle pääsee pyörätuolilla ja rollaattorilla aivan nuotion ääreen. Tulipaikan lähellä on myös uusi puuliiteri ja esteetön kuivakäymälä. Uusien rakenteiden lisäksi ulkoilureitillä on nyt myös uudet, paremmat opasteet. Talveksi Siilin Latu tekee majalta piston tulipaikalle lumikenkäilijöitä ja hiihtäjiä varten.

Toinen tulipaikka sijaitsee tunnetun Tarinaharjun–Patakukkulan luontopolun maastossa valoisalla mäntykankaalla ylevän harjanteen reunalla. Tarinaharjun tulipaikka ei ole esteetön. Tulipaikan vieressä on uusi puuliiteri. Luontopolulla liikkuvat niin oman kunnan kuin naapurikuntienkin ihmiset, polkujuoksijat ja muut ulkoilijat. Myös latureitti kulkee aivan tulipaikan läheltä.

Tarinaharjun maisemiin rakennettiin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Tarinaharjun parantola, joka toimi alkuun keuhkotautisten hoitolaitoksena ja myöhemmin mm. osana Kuopion Yliopistollista sairaalaa. Vastaavanlaisia parantoloita tehtiin nimenomaan mäntyvoittoisiin paikkoihin, koska tiedettiin, että männyt helpottavat keuhko- ja hengitystiesairauksista kärsivien oireita.

Siilin Ladun puheenjohtaja Jorma Häkkinen kertoo, että kunta oli alusta asti hyvin mukana hankkeen toteutuksessa esimerkiksi materiaalien suhteen. Yhdistys pystyi käyttämään esimerkiksi paljon kierrätyspuutavaraa, jota saatiin jo kesällä 2022 talkoilla puretusta vanhan laskettelukeskuksen huoltorakennuksesta.

Kunnan liikuntatoimenjohtaja otti yhteyttä ja ehdotti, että voisiko latuporukka ottaa purku-urakan hoitaakseen. Purkurakennuksesta saatiin mm. paneelit kuivakäymälän seiniin ja paljon muuta hyvää puutavaraa. Siilin Latu sai lisäksi toissa keväänä sopimuksella tulipaikoille useammaksi vuodeksi tulipuita, jotka yhdistys raivasi talkoilla kunnan mailta kevyenliikenteen väylän varrelta.

”Kunta korvasi rahallisesti myös niin huoltorakennuksen purkutyön kuin uusien tulipaikkojen rakennustöiden talkootunnit”, kiittää Häkkinen.

Uusien tulipaikkojen ja rakenteiden tekeminen sujui muuten mutkattomasti, mutta logistisia haasteita oli Tarinaharjun tulipaikan rakennustarvikkeiden kuljetuksessa, koska rakennuskohde oli mäkisessä maastossa. Yhteistyöllä tästäkin haasteesta selvittiin, sillä pesäpalloseura Siilinjärven Pesis tuli apuun, ja rakennustarvikkeet saatiin kuljetettua seuran mönkijällä rakennuspaikalle.

Siilin Latu vastaa tulipaikkojen ylläpidosta ja puuhuollosta, ja sopimus ylläpidosta on tehty vuodeksi kerrallaan. Tällä hetkellä Siilin Ladun vastuulla olevat kolme tulipaikkaa tarkistetaan kerran viikossa ja tehdään tarvittavat huolto- ja täydennystoimenpiteet sekä kuivakäymälän että roska-astioiden tyhjennykset.

Siilin Ladun suunnitelmissa on rakentaa uusia tulipaikkoja myös ensi vuonna. Nyt valmistuneiden tulipaikkojen virallisia avajaisia on kaavailtu vietettäväksi joulukuun 21. päivänä perinteisen Tuomaan Tulet -tapahtuman aikaan. Mukana ovat olleet myös Siilinjärven seurakunta, kunta ja riistanhoitoyhdistys. Tapahtuma on aiemmin järjestetty Laturastin lähistöllä, mutta ajatuksena olisi pitää tapahtuma nyt uuden tulipaikan ympäristössä.

”Tapahtumassa julistetaan myös joulurauha metsän eläimille”, toteaa Jorma Häkkinen.

Teksti: Mikko Lemmetti
Kuva: Siilin Latu/Terttu Järvinen

 

Ladataan...