Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Raision Rinkan tinkimätön puuhamies Jyrki Aaltonen

Kuukauden ulkoiluteko: Raision Rinkan tinkimätön puuhamies Jyrki Aaltonen

ke 28. elokuuta 2019 12.12.00

Kuukauden ulkoiluteko on tällä kertaa oikeastaan useamman vuoden, tai jopa vuosikymmenen ulkoiluteko, joka jatkuu edelleen. Tänä vuonna 76 vuotta täyttänyt Raision Rinkan Jyrki Aaltonen on hyvin idearikkaana ja aikaansaavana ihmisenä vaikuttanut merkittävästi Raision seudun ulkoilun olosuhteiden parantamiseen ja kehittämiseen.

Projekteja, joissa Aaltonen on ollut mukana, löytyy lukemattomia. Esiin nousee kuitenkin muutamia, joista hän on syystäkin erittäin ylpeä. Yksi niistä Raision Haunisiin rakennettu 18-korinen frisbeegolfrata. Rataa varten Aaltonen lähetti Raision Rinkan nimissä vuonna 2015 hakemuksen Suomen Ladulle yhdeksän korin saamiseksi ja seuraavana vuonna radalle saatiin kaupungin omalla rahoituksella toiset yhdeksän. Radan yhteyteen rakennettiin Aaltosen toimesta myös taukokatos alueella olevan tekolammen rantaan.

Toinen konkreettinen kohde on ollut 2000-luvun alussa Luontonäyttely Pajupillin yhteyteen Raision Rinkan toimesta rakennettu Info-katos, jonka seinille kiinnitettiin mm. alueen ulkoilureittien karttoja. Myöhemmin katos siirrettiin kaupungin toivomuksesta Kerttulan liikuntakeskukseen näkyvämmälle paikalle.

Ulkoilureittien rakenteiden ja opasteiden kunnon seuraaminen ja kunnossapidon varmistaminen on Aaltoselle myös erittäin tärkeää. Aina kun jotakin korjattavaa tai huomautettavaa löytyy, Aaltonen on yhteydessä suoraan kaupungin liikuntapalveluiden työntekijöihin tai tarttuu itse toimeen, saaden usein avukseen rinkkalaisia ”tekijämiehiä”.

Yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut mutkattomasti kevyen organisaatiorakenteen ansiosta, ja kaupunki on mieluusti ulkoistanut vaikkapa opasteiden korjaamista Aaltosen tehtäväksi, antaen mm. materiaalitukea. ”Kiertelen Raisiossa säännöllisesti esimerkiksi Jokiraitin ja Raision raitin ulkoilureittejä, ja jos joku opaskyltti on rikki tai kadonnut, lähtee yhteydenotto heti asiasta vastaavalle henkilölle”, kertoo Aaltonen.

Verkostoituminen on kannattanut monella tavalla. Jo 33 vuotta Raisiossa asuneella Aaltosella on kattavat kontaktit niin oman kaupunkinsa kuin monen muunkin kunnan ja kaupungin ulkoilu- ja liikunta-alan toimijoihin ja päättäjiin. ”Pienessä kaupungissa on helppo asioida kaupungin virkamiesten kanssa, mikä saa osaltaan hommat sujumaan”, Aaltonen kertoo.

Kontakteista huolimatta itse toimeen tarttuminen lienee Aaltoselle vieläkin tärkeämpää. Yksi hänen motoistaan onkin: ”Älä ihmettele, vaan tee!” Vaikka Aaltonen tykkää tehdä itse paljon asioita, entisenä Turun Palloseuran kasvattina hän kertoo olevansa henkeen ja vereen joukkuepelaaja, jolle yhdessä tekeminen ja yhteisen hyvän eteen toimiminen on tärkeää, ja siitä tulee hyvä mieli.

Jyrki Aaltosen arkistoissa on mappitolkulla ja kiintolevyn täydeltä tärkeää tietoa, jota on kertynyt eri yhteyksistä ja ulkoiluun liittyvistä asioista vuosien varrelta.

Aaltonen on ollut mukana myös Suomen Ladun ulkoilun olosuhdetyön verkostossa ja ulkoilureittien luokittelussa. Hän tunteekin, että se on osaltaan velvoittanut häntä toimimaan ulkoilun eteen niin hyvin kuin mahdollista.

Raision Rinkan toiminnassa yhdistyksen alkumetreiltä saakka mukana ollut ja puheenjohtajana vuosina 2003–2011 toiminut Aaltonen on Raision Rinkan 2. kunniapuheenjohtaja ja hänet on valittu Raision kaupungin vuoden 2007 liikuttajaksi.

Teksti: Mikko Lemmetti

Ladataan...