Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: PopUp-poluilla nopeasti uusia reittejä

Kuukauden ulkoiluteko: PopUp-poluilla nopeasti uusia reittejä

ti 16. kesäkuuta 2020 11.00.00

Poikkeuksellinen koronakevät lisäsi ulkoilua ja monet tunnetut ulkoilureitit ja luontokohteet ruuhkautuivat. Tiirismaan Ladussa tilannetta keksittiin helpottaa tilapäisillä PopUp-poluilla. PopUp-poluilla tarkoitetaan tavallisia luonnonpolkuja, jotka reititettiin mukaviksi kulkea, merkattiin kuitunauhalla ja joista jaettiin tietoa sekä Facebookissa että polun varrella.

Salpausselkä ja Lahden-Hollolan monet muut lähimetsät ovat varsinaisia polkuparatiiseja – tai polkuryteikköjä. Mihin polku vie? Onko se pitkä? Joku pelkää eksymistä, toista ei polveilevilla poluilla seikkailu kiinnosta. Ohjatut yhteislenkitkin ovat olleet pakkotauolla.

Tiirismaan Ladun ohjaajat keksivät merkata maastoon tilapäisiä reittejä omatoimisesti kierrettäväksi. Samalla saataisiin kannustettua ihmisiä luontoon ja omat lähimetsät tulisivat tutummaksi. Yhteydenotot kaupungin luonnonsuojelu- ja metsäpäälliköihin toivat kannustavat vastaukset: ”Oikein hyvä idea!”

PopUp-polut ovat toimineet lähiluonnon ja -liikunnan lisäämisessä turvallisesti ja eksymättä. ”Ensimmäinen polku tehtiin heti huhtikuun alussa. Parissa kuukaudessa Facebook-ryhmämme ovat kasvaneet yli 100 %:lla ja uusia jäseniäkin on tullut”, iloitsee Helena.

Merkkasimme lähimetsään kuitunauhoilla reitin. Lähtöpisteeseen laitettiin reitin esittely ja kuva reittijäljestä. Tietoa jaettiin Facebookissa, erityisesti Polkujuoksu- ja Maastopyöräily-ryhmissämme. Käyttäjiä muistutettiin myös roskattomuudesta ja muusta vastuullisesta toiminnasta luonnossa”, kertoo polkujuoksuohjaaja Helena.

Tilapäisesti merkityt reitit nimettiin PopUp-poluiksi. ”Nimi kertoo, että kyse on tilapäisratkaisusta ja että liikutaan nimenomaan poluilla, eli luonnollisessa metsäympäristössä”, avaa maastopyöräohjaaja Tiina.

Polkujuoksu- ja maastopyöräilyohjaajat, kukin vuorollaan, suunnittelevat uuden reitin. Polkujen pituus on vaihdellut kohteesta ja maastosta riippuen 4-15 kilometrin välillä. ”Omilla lenkeillämme käymme tarkistamassa, että nauhat ovat pysyneet ja tarvittaessa merkkinauhoja lisätään”, kertoo polkujuoksuohjaaja Virve.

Kun nauhojen lisäksi polun varteen laitettiin laminoiduilla lapuilla tietoa merkintöjen tilapäisyydestä, linkki lisätietoihin ja yhdistyksen yhteystiedot, merkkejä ei juuri enää katoillut”, sanoo Iiris. Pari asukasta on merkintöjen perusteella ottanut yhteyttä. Tarvittaessa polkumerkintää on siirretty kauemmas asutuksesta ja käyttäjille on painotettu, ettei pihoihin mennä.

​​​​​​​

PopUp-polkuja on merkattu eri puolille kaupunkia ja myös vähän kauemmas. ”Saatiin mukaan hienoja maisemia ja paikkoja, jotka ovat monille ihan uusia. Ihmiset ovat olleet innoissaan, kun löytävät kivoja ulkoilupaikkoja,” summailee Mika, joka merkitsi reitin Hollolaan liittyneelle Hämeenkoskelle.

Pääsääntöisesti reitit kulkivat kunnan maalla, mutta pari reittiä poikkesi maisemakohteiden takia hiukan myös yksityismetsissä oleville jokamiespoluille. Kun reitti puretaan, kaikki merkinnät kerätään pois ja samalla kerätään kaikki roskat. Poluista infottiin erikseen vielä metsänhoitoyhdistystä, ettei merkinnöistä vain tulisi väärinkäsityksiä. PopUp-polut ohjaavat kulkua, eikä maanomistajilta ole tullut palautetta.

Samaan aikaan on ollut merkittynä useampikin reitti eri puolilla seutua. Kukin reitti pidettiin merkattuna 2-3 viikon ajan. Vanhin reitti puretaan samaan aikaan, kun tehdään uusi reitti.

”Uusi popparireitti kierretty jo juosten ja pyöräillen sekä lasten ja koiran kanssa. Ihanaa, huomenna taas lenkille. Odotan jo seuraavaa reittiä.” [palaute]

Tiirismaan Latu on pitkään yrittänyt vaikuttaa kuntien päättäjiin, jotta latureittien ja muutaman luontopolun lisäksi seudulle saataisiin lisää merkittyjä reittejä. Reittejä ei tarvitsisi erikseen rakentaa, riittää että olemassa olevista poluista merkittäisiin pysyviä reittejä ja infoa lisättäisiin. ”Tämä on nyt toiminut hyvänä kokeiluna tulevaisuutta varten ja ehkä PopUp-polkujen jälkeen meillä on laajempi taustajoukko asiaa edistämään” tuumii Tiina.

Maastopyöräily, polkujuoksu, koirailu ja muu luonnossa käveleminen ovat olleet kasvussa jo kauan. Merkitty metsäpolku on kunnillekin edullinen liikuntapaikka. Aina ei tarvitse mennä kansallispuistoon, luontoa on lähempänäkin.

Poluista saatu palaute on ollut kannustavaa:

”Olin kulkenut täällä 20 vuotta ja luulin tuntevani koko alueen, mutta PopUp-poluilta löysin itselleni aivan uusia polkuja. Kiitos!”

”Kiva kulkea muuallakin kuin ruuhkaisilla ulkoilureiteillä. Lapsetkin tykkäävät lähteä, kun merkkinauhojen seuraaminen metsässä on melkein kuin seikkailua.”

”Muutin tänne hiljattain enkä tunne paikkoja. PopUp-poluille uskalsin mennä ja huomasin, kuinka hienoa luontoa on lähellä kotiani.” 

Teksti ja kuvat: Tiina Riikonen

Ladataan...