Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Polkujen kartoittaminen siivitti maastopyöräilyn suosion huimaan nousuun Rovaniemellä

Kuukauden ulkoiluteko: Polkujen kartoittaminen siivitti maastopyöräilyn suosion huimaan nousuun Rovaniemellä

pe 18. marraskuuta 2016 11.27.00

Heikki Stöckell kartoitti Rovaniemellä valtavan määrän maastopyöräilyyn soveltuvia, jo olemassa olevia ulkoilureittejä ja -polkuja.

Vapaaehtoistyönä tehdyn kartoituksen tuloksena selvisi muun muassa, että asuipa missä päin Rovaniemeä tahansa, poluille pääsee lähes suoraan kotiovelta.

Reitit ovat nyt vanhojen ja uusien harrastajien tiedossa ja käytettävissä. Polut pysyvät auki kun niitä käytetään.

Mistä lähdettiin?
Maastopyöräilyä haluttiin edistää Rovaniemellä jo vuosina 2013-2014, jolloin Rollo MTB -hankkeessa suunniteltiin Ounasvaaralle 22 km pituinen maastopyöräreitti. Viime kevääseen asti se oli ainut yleisesti tunnettu maastopyöräilyreitti Rovaniemellä, mutta tavalliset harrastajat kokivat reitin liian vaativaksi.

Työmatka Kanadaan ja maastopyöräily siellä avasivat Heikki Stöckellin silmät: “Tajusin, että meillä on maailmanluokan maastopyöräilymaastot Rovaniemellä, mutta niitä ei hyödynnetä mitenkään. Jonkun pitäisi kartoittaa ulkoilijoille, senioreille tai esimerkiksi lapsille soveltuvat reitit ja sitten viedä ihmisiä poluille.”

Mitä tehtiin?
Heikki Stöckell aloitti Rovaniemen polkujen tutkimisen tosissaan toukokuussa 2015.

Uusien reittien löytämiseksi piti ensin selvittää kartalla ja ilmakuvissa näkyvät polut ja haastatella aktiiviharrastajia. Näiden tietojen perusteella pystyi lähtemään maastoon pyörällä tarkistamaan reittejä.

“Muutama tunti polkemista, pyörän työntämistä ja kantamista, muutamat paluuperät ja reitti alkaa hahmottua”, Heikki kuvaa uuden reitin kartoittamista.

Pieni saha ja kirves kulki aina mukana repussa, joten polulle kaatuneet puut ja risut sai raivattua heti sivuun. Kaupunki suhtautui myönteisesti polkujen avaamiseen maillaan.

Mitä saatiin?
Heikki vei yhteislenkit uusille poluille. Ounasvaaran Latu järjesti ensimmäisen maastopyöräilijöiden yhteislenkin kesäkuussa 2016. Koko kesä ajettiin tiistaisin Rytinälenkkejä ja torstaisin Matelulenkkejä, jotka oli suunnattu eri kunto- ja taitotason harrastajille. Reitit vaihtelivat, Heikki etsi aina uusia polkuja.

Rytinälenkeillä kierrettiin kaikkiaan yli 200 polkukilometriä Rovaniemen lähiympäristössä. Matelulenkit tehtiin Ounasvaaran parhailla ja helpoilla poluilla.

Heikki kertoo, että yhteislenkkien suunnittelu on ollut mielenkiintoista ja opettavaista: ”Pikkuhiljaa on alkanut ymmärtää minkälaista reittiä eritasoiset maastopyöräilijät mieluiten ajavat”.

Harrastajien määrä on noussut ja reittitieto lisääntynyt Rovaniemellä. Harrastajat pääsevät ja osaavat ajaa nyt yhteislenkeillä ajettuja polkuja itsekseen. Kaupunki on myötämielinen uusille kesä- ja talvireiteille, jos reiteille on tarve ja niiden riittävä laatu ja ylläpito pystytään takaamaan.

Järjestelmällinen gps-jälkien ajaminen toteutetaan ensi keväänä ja reitit kuvauksineen ja soveltuvuustietoineen laitetaan sen jälkeen jälki.fi tai vastaavaan palveluun.

Heikin mukaan tavoitteena on perustaa Rovaniemelle maastopyöräilyolosuhteita kehittävä yhteistyöryhmä, jossa olisi mukana matkailupuolen toimijoita, pyöräilyseuroja, pyöräliikkeitä ja harrastajia. “Yhdessä voisimme kehittää maastopyöräilyolosuhteita eteenpäin. Erityisesti tarvitaan helppoja opastettuja reittejä, joille uudet harrastajat voisivat mennä omatoimisesti”, Heikki summaa maastopyöräilyn tavoitteet.

Ounasvaaran Ladun yhteislenkit jatkuvat läpi talven ajettavilla Läskilenkeillä. Yrittäjä vuokraa läskipyöriä edulliseen hintaan. Lenkeistä tiedotetaan Ounasvaaran Ladun Facebook-sivulla.

Linkkejä:
Ounasvaaran Ladun Facebook
Rollo MTB-reitti

Ladataan...