Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Oulussa vaikuttaa Hannu Liljamo

Kuukauden ulkoiluteko: Oulussa vaikuttaa Hannu Liljamo

ma 23. huhtikuuta 2018 14.44.00

Kun jollain alueella on aktiivista vaikuttamista ulkoilun olosuhteisiin, taustalta paljastuu usein aktiivinen ja asiasta innostunut henkilö, joka on valmis käyttämään omaa aikaa yleisen edun eteen. Tällaisia ihmisiä ulkoiluolosuhteet tarvitsevat! Huhtikuun ulkoilutekona nostamme esiin yhden tällaisen olosuhdevaikuttajan ja jaamme hänen vinkkinsä vaikuttamiseen.

Hannu Liljamo on Haukiputaan Ladun puheenjohtaja, Oulun seudun tunturikerho Lapinkävijät Owlan puheenjohtaja ja Tunturiladun varapuheenjohtaja. Liljamo seuraa aktiivisesti paikallista päätöksentekoa, pitää yllä keskustelua ulkoilun olosuhteista ja antaa lausuntoja sekä kannanottoja edustamiensa yhdistysten nimissä paikallisten ulkoiluolosuhteiden puolesta. Paikallisen vaikuttamisen lisäksi Liljamo on kiinnostunut yleisesti ulkoilun olosuhteista ja on osallistunut muun muassa Suomen Ladun edustajana Mallan luonnonpuiston, Saanan ja Käsivarren erämaan hoito- ja käyttösuunnitelman laatimiseen.

Mikä innostaa vaikuttamistyöhön?

Tekemisen määrä kuulostaa niin paljolta, että taustalla täytyy löytyä intohimoa. Liljamo kertookin, että aktiivisuuden taustalla on halu vaikuttaa ja yleishyödyllinen tavoite, jonka eteen Liljamo on valmis näkemään vaivaa. ”Haluan huolehtia ja vaikuttaa, että täällä Haukiputaalla on hyvä olla ja asua. Asioiden eteen on meillä kaikilla mahdollisuuksia tehdä töitä”, Liljamo kertoo.  Hän tuo myös esiin, miten ulkoiluolosuhteiden turvaaminen on yksi osa hyvän ympäristön luomista, mikä on hänen tavoitteensa. 

Olosuhteisiin vaikuttaminen tuottaa onnistumisia ja muuttaa ympäristöä

Vuosien aktiivinen vaikuttaminen on tuottanut tuloksia. Viimeisimpänä onnistumisena Liljamo kertoo, miten Oulun kaupungin tekemä päätös lakkauttaa Inkonnokan uimarannan ylläpito saatiin kumottua aloitteella. Kyseinen uimaranta on hyvin suosittu, mutta ylläpidon lopettaminen olisi oletettavasti vähentänyt rannan siisteyttä ja siten käyttöä, joten uimarannan pelastaminen oli iso huojennus sekä alueen asukkaille että kauempaakin rannalle tuleville uimareille ja lapsiperheille. Päätökseen vaikutti adressiin kerättyjen nimien määrä, hyvät perustelut ja aktiivinen asian esiin nostaminen.

Aina ei voi onnistua, mutta jo yrittäminen auttaa!

Ulkoiluolosuhteet eivät ole päätöksentekijöillä useinkaan se tärkein prioriteetti. Melkeinpä useammin toiveet ulkoiluolosuhteiden parantamiseksi kaatuvat kuin menevät läpi toteaa Liljamo. Esimerkiksi Oulussa eivät menneet läpi useat aloitteet, joissa esitettiin Ouluun tarvittavan useampia rakennettuja ja ylläpidettäviä talviuintipaikkoja. Toisena esimerkkinä Liljamo kertoo kirjoittaneensa vuosien saatossa useita lausuntoja Haukiputaan Ladun Runtelin laavun läheisten soramonttujen ja hiekanhaun rajoittamiseksi, jotta lähimetsän ulkoilumahdollisuudet säilyisivät entisellä tasolla. Vaikka nämä aloitteet eivät ole menneet läpi, ne ovat lisänneet paikallista keskustelua asioista, joka on jo itsessään vaikuttavaa.

Miten sitten kannattaisi pyrkiä vaikuttamaan?

Vaikka kunnissa ja kaupungeissa päätöksiin vaikuttaminen on hidasta ja pitkässä juoksussa, kannattaa aina pyrkiä vaikuttamaan. Liljamo kannustaa ehdottomasti kaikkia tekemään kuntalaisaloitteen tärkeäksi katsomistaan asioista. ”Kuntalaisaloitteiden etu on siinä, että kuntien on käsiteltävä kaikki tulleet aloitteet kokouksissa ja annettava vastaus niihin. Vaikka aloitteet eivät menisikään läpi, niin ne jäävät nettiin kaikille nähtäväksi. Jo sillä on merkitystä, sillä keskustelun määrä lisää mahdollisuuksia!” Luettelee Liljamo ja kannustaa kaikkia vaikuttamaan.

Otetaan Liljamon esimerkistä mallia ja lisätään paikallista keskustelua ulkoilun mahdollisuuksista ja olosuhteista!

 Kuntalaisaloitteen teko on helppoa. Sen voi tehdä kätevästi netissä: www.kuntalaisaloite.fi

Nettisivuiltamme voit napata itsellesi vinkit vaikuttavan mileipidekirjoituksen ja lausunnon laatimiseen. www.suomenlatu.fi/vaikuta/sina-voit-vaikuttaa/lausunto-ja-mielipidekirjoitus

Ladataan...