Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:
yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi
to syysk. 28 12:17:00 2023
Pikatalkoilla tehty Ritalan pumptrack-rata on suosittu lähiliikuntapaikka Savonlinnassa.
Savonlinnalainen Suomen Ladun jäsenyhdistys Olavin Retkeilijät tempasi talkoovoimin kaupunkiin uuden liikuntapaikan. Nyt Ritalan pumptrack-radalla on vilskettä joka päivä: rata vetää liikkumaan varsinkin lapsia ja nuoria, ja alueelle tulee pyöräilijöitä muualtakin kaupungista.
“Omakotialueen keskellä oli pusikoituva joutomaakenttä ilman mitään järkevää käyttöä. Siihenhän saisi mahtumaan pumptrackin. Sellaisesta olisi iloa alueen asukkaille ja muillekin kaupunkilaisille”, kertoo talkooprojektin puuhamies Simo Ikonen Olavin Retkeilijöistä.
Pumptrack eli “pumppi” on hyppyreistä ja kaarteista muotoiltu rata, jota voi ajaa pyörällä tai potkulaudalla. Simo itse taas on innokas maastopyöräilijä, joka vetää Olavin Retkeilijöiden kimppalenkkejä ja touhuaa myös yhdistyksen mtb-jaoston kärjessä.
Maastopyöräilytoiminta Olavin Retkeilijöissä alkoi Juho Tanskasen käytyä Suomen Ladun mtb-ohjaajakurssin 2019. Juho alkoi järjestää yhteislenkkejä ja lenkeistä tuli nopeasti suosittuja. Nyt maastopyörälenkkien vetäjiäkin on jo useita ja harrastajamäärä kasvaa jatkuvasti. Olavin Retkeilijöissä tehdään paljon vapaaehtoistyötä myös pyöräilyolosuhteiden eteen.
Lupia ja lapioita, kivituhkaa ja tekeviä käsiä
“Pumptrackin alue on Savonlinnan kaupungin maata. Simo hoiti lupaneuvottelut kaupungin liikuntatoimen kanssa, ja luvat saatiin nopeasti. Kaupunki edellytti Olavin Retkeilijöiltä myös omarahoitusta. Siihen yhdistyksen oli helppo sitoutua, kun maastopyöräilytoiminta oli noussut yhdeksi Olavin Retkeilijöiden tärkeistä lajeista ja jaosto oli jo näyttänyt aktiivisuutensa”, taustoittaa yhdistyksen puheenjohtaja Harri Heinonen.
Simo Ikonen neuvotteli radan tekemiseen myös sponsoritukea: kaupunki kustansi muutaman kuorma-autollisen kivituhkaa ja antoi tukea konevuokriin. Loput tarvittavat kivituhkakuormat Olavin Retkeilijät kustansi omarahoituksenaan. Kädet iskettiin saveen jo pari päivää lupaprosessin jälkeen. Maastopyöräporukka painoi hommia vauhdilla: talkoilla mukana ollut taidokas kaivurikuski muotoili kentälle tuoduista kivituhkakasoista kumpareet, kurvit, bermit ja muut radan muodot. Pinta viimeisteltiin lihasvoimin lapioimalla ja haravavoimalla, minkä jälkeen pinta kasteltiin ja tiivistettiin tärylätkällä moneen kertaan. Ydinryhmänä työssä hääri noin 10-15 maastopyöräilyaktiivia.
Simo Ikonen itse oli työmaan alkaessa palannut juuri selkäleikkauksesta eikä saanut osallistua raakaan työhön. “Sainkin toimia lähinnä neuvonantajana ja hengenluojana. Järjestin ja koordinoin, tilasin materiaaleja, hankin työkaluja sekä kannoin porukalle pizzaa ja juotavaa“.
Radan päämuodot suunnitteli Kari Käyhkö, joka pitkänlinjan maastopyöräilijänä ja kisakuskina tuntee myös pumptrack-ratojen salat. ”Pyöräilytaustainen taitava kaivurimies osasi tehdä juuri sellaista mihin pyrittiinkin”, kertailee Ikonen porukan sujuvaa yhteistyötä.
Tahti ja tahtotila radan toteuttamisessa oli todella kova: kun iso pyörä lähti liikkeelle, hanke eteni huimalla vauhdilla. Pikavauhdilla tyhjä sorakenttä muuttui soljuviksi töyssyiksi, vauhdikkaiksi kaarteiksi ja pieniksi hyppyreiksi. Paikan naapureitakin ja muita lähialueen ihmisiä liittyi oma-aloitteisesti mukaan talkoisiin ja myös nuoret olivat innolla mukana yhteisessä tekemisessä. Jo toisen talkoopäivän jälkeen oli saatu pätkä valmista rataa ja alue täyttyi heti lähialueen lapsista pyörineen!
Vimmalla yhteistä hyvää ja liikkuvia lapsia
Muutama tiukka talkoopäivä lisää, niin kohta rata olikin jo lähes valmis. Alle viikossa siitä, kun lupa tekemiseen oli saatu! “Yhteisen tekemisen ilo ja talkoovimma saa kyllä ihmeitä aikaan! Mtb-jaosto hoiti homman itsenäisesti ja vei sen hienosti maaliin asti”, kiittelee Heinonen.
Ritalan pumptrack-radasta tehtiin hyvin aloittelijaystävällinen. ”Rata löysi heti käyttäjänsä: ytimessä on lasten ja nuorten omaehtoinen ulkoliikunta. Yhdessäolo, pyörällä pomppiminen ja temppuilu saa lapset ulos ja irti kännyköistä. Pumpin suurimpana käyttäjäryhmänä ovat ala-asteikäiset, ja erityisesti ilahduttaa tyttöjen runsas määrä. Radalla treenaa myös endurokisoja ajava kovatasoinen juniori. Pyöräilijöiden ikäjakauma radalla on ollut 3-75 vuotta!”, ynnäilevät mtb-jaoston aktiivit.
Pyörällä “pumppaaminen” parantaa kaikenikäisten kuntoa, koordinaatiota, liikkuvuutta ja tasapainoa. Yhdistys hankki vielä muutaman käytetyn BMX-pyörän, jotka ovat nyt radalla pyöräilevien vapaassa käytössä.
Näkyvyys, monipuolisuus ja ympärivuotisuus kasvattavat jäsenmäärää
Pumptrack-rata ja yhteinen talkootouhuilu on tuonut yhdistykselle paljon näkyvyyttä ja samalla Ritalan asuinalueelle uudenlaista yhteisöllisyyttä. Kaupungin toiveesta Olavin Retkeilijöiden Maastopyöräilyjaosto sitoutui ottamaan vastuun myös pumptrackin ylläpidosta.
“Perustimme touhua varten oman jaoston ORmtb, ettei ratatalkoot rasita koko yhdistystä. Samalla porukalla ylläpidämme talvella noin 15 kilometriä monikäyttöpolkua kaupungin metsissä”, kertoo Ikonen mtb-jaoston aikaansaannoksista.
Maastopyöräilijöiden lisäksi talvipoluista on iso ilo myös polkujuoksijoille ja kävelijöille. Suosituin talvireitti vie Tervastuvalle, missä Olavin Retkeilijöiden ylläpitämä latukahvila palvelee kaikenlaisia talviulkoilijoita. Tervastuvalla kahvikupin äärellä viihtyvät yhdessä niin hiihtäjät kuin pyöräilijät ja koiralenkkeilijätkin. Ulkoilusta iloiten ja ilman kiistaa siitä, kenen liikkumistapa on ainoa oikea tai parempi kuin toisten!
Olavin Retkeilijöiden maastopyöräilyporukalla on nyt lenkkiensä varrella ihan oma paikka treenailla pyöränkäsittelyä ja pitää hauskaa. Myös talveksi riittää tekemistä talvipolkujen kanssa. Vaan joko alkaa turnausväsymys painaa?
“Seuraavaksi nyt syksyllä laajennamme pumptrack-rataa tekemällä hiukan isompia hyppyreitä ja houkuttelevaa ajettavaa myös kokeneemmille pyöräilijöille. Tähän olemme saaneet pienen hankerahoituksen Nuoriso-Leaderilta ja maanrakennusyritys lahjoitti jo kivituhkaa. Kaupunki on nyt tullut vastaan myös talvipolkujen konekustannuksissa”, Simo Ikonen kuvailee kaupungin pyöräilyolosuhteissa tapahtuvaa lumipalloefektiä.
“Yhdistyksen taustatuki on tärkeää. Meidän on helppo toimia, kun hallituksemme ymmärtää myös uusia lajeja ja erilaisia tekemisen tapoja. Hiljattain yhdistyksessä aloitettiin myös polkujuoksulenkit ja niistäkin on tullut suosittuja”, Ikonen lisää.
“Kyllä yhdistyksen pitää olla avoin ja uudistua, jotta sillä olisi tulevaisuutta. Toiminnan monipuolistuminen ja yhdistyksen saama positiivinen näkyvyys näkyy upeasti myös jäsenmäärässämme: Olavin Retkeilijät on saanut tänä vuonna jo lähes 100 uutta jäsentä”, iloitsee puheenjohtaja Harri Heinonen.
Teksti: Tiina Riikonen
Kuva: Simo Ikonen