Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Mikkelissä jääliukumäki kaupungin torilla ja retkiluistelurata Kaihunlahdella riemastuttavat väkeä

Kuukauden ulkoiluteko: Mikkelissä jääliukumäki kaupungin torilla ja retkiluistelurata Kaihunlahdella riemastuttavat väkeä

ma 19. marraskuuta 2018 08.23.00

​​​​​​​Moni ulkoilija, lapsista aikuisiin, on saanut nauttia jo useana talvena Mikkelin torille rakennetusta jääliukumäestä, joka houkuttelee laskijoita aamusta iltamyöhään. Kaihunlahden rannalla sijaitseva kota taas palvelee uutterasti jäälle tehtyä retkiluistelurataa ja sen lukuisia kävijöitä.

Mikkelin Ladun aloitteesta liikkeelle lähtenyt tempaus noin kilometrin pituisen luisteluradan ja torin jääliukumäen tekemiseksi on muodostunut käytännössä jo perinteeksi, jota moni kaupunkilainen odottaa ja toivoo, että se onnistuisi myös tänä talvena.

Jääliukumäki keskellä toria – iso ilo!

Mikkelin Ladun puheenjohtaja Seppo Tiihonen kertoo, että ajatus jääliukumäen tekemisestä ihmisten iloksi syntyi joitakin vuosia sitten kaupungissa järjestetyn jäänveistotapahtuman yhteydessä. Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen ehdotti, että samalla, kun jäitä nostetaan järvestä jäänveistokilpailua varten, niitä voisi nostaa myös jääliukumäen tekemiseksi torille.

Ja nyt mäki on väsätty torin nurkalle jo neljänä talvena! Mäki on tehty talkoilla Mikkelin Ladun jäsenten voimin. Kaupungin kanssa on sovittu, että torilta aurattavat lumet kasataan liukumäen pohjaksi. Kaupungin keskustan kehittämisyhdistys Mikke Ry on ollut mukana toiminnassa ja linkkinä kaupunkiin päin.

Kaupunki on suhtautunut mäen rakentamiseen myötämielisesti, eikä lupien suhteen ole ollut ongelmia. Muutenkin asiat ovat sujuneet pääasiassa hyvin, vaikka aivan kaikkina talvina liukumäen käyttöä ei ole voinut jatkaa ihan niin pitkään kuin olisi haluttu, koska tilaa on tarvittu myös markkinakäyttöön.

Mäki vaatii luonnollisesti jonkin verran ylläpitoa, jonka latuyhdistys myös hoitaa, mutta huoltotarve on ollut yleensä melko kevyttä. Mäen käyttö on ollut runsasta ja mäki on ollut erittäin suosittu vuodesta toiseen. Minkäänlaisia kävijälaskureita mäessä ei ole, mutta arvion mukaan käyttäjämäärät ovat tuhansissa talvea kohti. ”Parhaimmillaan mäenlaskuvuoroaan on ollut todistetusti odottamassa jopa 50 laskijaa”, kehaisee Seppo Tiihonen.

Oma vastuullisuus on tärkeää, laskea pitää järki päässä. Siitä huomauttaa myös mäen yhteyteen laitettu opastaulu.

Retkiluistelurata sopii monille

Jäällä liikutaan myös lähellä Kenkäveroa ja Mikkelipuistoa sijaitsevalla Kaihunlahdella. Mikkelin Ladun auraama ja jäädyttämä noin kilometrin mittainen retkiluistelurata sai myös alkunsa eräästä hallituksen kokouksesta nelisen vuotta sitten. Heti seuraavana päivänä ryhdyttiin tuumauksesta toimeen ja jo puolenpäivän aikoihin rata oli käyttökunnossa.

Luistinradan viereen on tehty myös hiihtolatu ja väylä muille liikkujille. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen paikka on ollut valtavan suosittu ja kovassa käytössä. Jäälle on lanattu myös pieni pelikenttä jääpelejä varten. Jäädytystyöt on hoidettu talkoilla Mikkelin Ladun vapaaehtoisten voimin. Paikalla on myös kaupungin työpajan rakentama napakelkka.

Radat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, ja niiden käyttö on ollut varsin sopuisaa kaikkien eri liikuntamuotojen harrastajien välillä. Yhteiselo pilkkijöidenkin kanssa sujuu hyvin, sillä he ovat fiksusti tehneet pilkkireiät ratojen ulkopuolelle.

Kaihunlahden rannalla sijaitseva kaupungin hallinnoima kota on myös löytänyt käyttäjänsä uudelleen, sillä luisteluradan myötä pitkään hiljaiseloa viettäneen kodan käyttöaste kasvoi huomattavasti. Kaupungin työpaja vastaa kodan puuhuollosta ja muusta ylläpidosta.

Mikkelin Latu sai vuonna 2017 Vuoden Liikuttaja -palkinnon ansiokkaasta ulkoilumahdollisuuksien edistämistyöstään.

Seppo Tiihonen kannustaa ottamaan vapaasti mallia Mikkelin Ladun toiminnasta, ja toteaa, että kansanedustajista lähtien moni on sanonut ääneen, miten hieno vastaavanlainen mäki ja rata heidänkin kulmillaan olisi. ”Voi miksei meillä ole tuollaista?”, he ovat huudahtaneet.

Tästä mallia ja ei kun tekemään!

Teksti ja kuva: Mikko Lemmetti

Ladataan...