Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:
yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi
Avajaispuhe Ensio Holopainen (Pörrönpolun opastaulun luona)
ke 9. helmikuuta 2022 11.16.00
Kuopion kaupungin ja Suomen Ladun jäsenyhdistyksen, Puijon Latu ry:n yhteistyöllä rakennettiin noin 800 metrin mittainen Pörrönpolku. Se on käytössä ympäri vuoden, mutta palvelee erityisesti lumiseen aikaan talvikävelyreittinä.
Polku pysyy käyttökuntoisena, koska aina tuiskun jälkeen joku Puijon Ladusta osuttaa lumikenkälenkkinsä reitille. Kun lisäksi kävelijöitä ja lumikenkäilijöitä riittää säännöllisesti, ei muita ylläpitotöitä tarvitse tehdä. Polun avajaisia vietettiin 6.12.2021.
Polku kulkee Pilpantien pysäköintialueen ja Pilpan majan välillä hiljaisen metsän siimeksessä luonnon keskellä. Pilpassa on hieno Puijon Ladun ylläpitämä Pilpan maja, jossa toimii talviaikaan kahvila. Myös Pörrönpolun kulkijat pääsevät majalle kätevästi lämmittelemään ja nauttimaan herkuista.
Aloite talvikävelyreitin saamiseksi Pilpan alueelle tuli kesällä 2021 Kuopion kaupungin metsänhoitajalta Seppo Jauhiaiselta. Kaupungilla oli huomattu, että talvella myös jalan ja lumikengillä liikkujille pitäisi saada jonkinlainen reitti. Pilpan ympäristössä on ollut tähän saakka kyllä runsaasti latuja, mutta ei juuri talvireittejä muuhun liikuntaan.
”Kaupungilla on tarve motivoida ihmisiä ulos luontoon liikkumaan niin kesällä kuin talvellakin. Luontoliikunnaksi me Kuopiossa ymmärrämme kaikenlaisen liikkumisen”, kertoo Seppo Jauhiainen.
Yhdessä Suomen Ladun jäsenyhdistyksen, Puijon Ladun kanssa selvitettiin, minkälainen reitti voitaisiin rakentaa ja missä se tulisi kulkemaan. Reittilinjaus oli yksi sujuvasti toteutuneen hankkeen helpoimmista osuuksista. Pitkäaikainen Puijon Ladun jäsen, innokas retkeilijä ja kokenut luonnossa liikkuja Ensio Holopainen näytti valmiin polun, jonka hän tiesi kulkevan kauniissa metsässä. Ensio oli itse käyttänyt polkua kymmeniä vuosia, ja hän tiesi myös, että polku on ollut olemassa jossakin muodossa alueella jo satoja vuosia.
Polku merkittiin maastoon talkoovoimin, tehtiin pienimuotoisia raivauksia ja opaskyltit ja -tolpat asennettiin maastoon yhteistuumin. Puijon Latu hankki tarvikkeet ja Kuopion kaupunki vastasi kustannuksista sekä auttoi paikkatietoasioissa ja muun muassa kartan piirtämisessä. Pörrönpolun kokonaiskustannukset olivat noin 1 000 euroa, ja kaupungilla uskotaan, että kustannukset maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti säästyneissä terveys- ja sosiaalitoimen kustannuksina.
Polku nimettiin Pörrönpoluksi Puijon Ladun entisen puheenjohtajan Riitta Rissasen kunniaksi ja muistoksi. Riitta oli innokas geokätköilijä, ja hänen tunnuksensa oli Pörrö. Pörrö-nimi johtaa Lappiin, ja nimen on arveltu tarkoittavan myönteisessä mielessä ”omalaatuista” tai ”hassua”, minkä sanottiin kuvanneen Riitan luonnetta hyvin.
Pörrönpolun linjaus on tehty niin, että se haittaa mahdollisimman vähän muilla tavoin alueella liikkuvia, ja Ensio Holopaisen mukaan ulkoilureittien suunnittelu pitäisi tehdä niin, että esimerkiksi lumikenkäilyreittiä ei tehdä risteämään tai varsinkaan kulkemaan samaa uraa latujen kanssa.
”Suunnittelu pitäisi toteuttaa niin, että eri lajien harrastajat eivät tahattomasti joudu toistensa tielle”, sanoo Ensio Holopainen.
Kesällä 2022 on tarkoitus jatkaa Pörrönpolkua janamaisesta reitistä ympyrän muotoiseksi, Pörrön kierrokseksi. Sen kokonaispituudeksi on suunniteltu 2,5 kilometriä. Pörrönpolulla on toistakymmentä lumikenkäsymbolein merkittyä opastolppaa. Lisäksi polun molemmissa päissä on opastaulut.
”Pörrönpolku-hanke on ollut parasta mahdollista yhteistyötä paikallisen yhdistyksen ja kaupungin kesken, kun tavoite ihmisten liikuttamiseksi ja terveenä pitämiseksi on yhteinen”, toteaa Seppo Jauhiainen.
Polulla liikutaan jo nyt paljon. Lisääntynyt kävijämäärä näkyy myös Pilpan majan latukahviossa, jossa nyt myös talvikävelijät ja lumikenkäilijät käyvät entistä useammin.
Teksti: Mikko Aslak Lemmetti
Kuva: Irma Ikonen