Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Katrinranta kunnostettiin upeaksi uima- ja saunapaikaksi

Kuukauden ulkoiluteko: Katrinranta kunnostettiin upeaksi uima- ja saunapaikaksi

to 15. joulukuuta 2016 09.50.00

Mäntsälän Retki kunnosti vanhan, lähes purkukuntoisen saunarakennuksen ja ylläpitää nyt kaikkien käytössä olevaa saunamökkiä ja suosittua uimarantaa.

Katrinranta on mäntsäläläisten puhdasvetinen lähiuimapaikka ja kauempaakin tulevien talviuintipaikka Sääksjärven rannalla.

Katrinrannan värikäs historia
Katrinrannan omisti aikoinaan helsinkiläinen hammaslääkäri, joka vietti Sääksjärvellä vapaa-aikaansa. Päärakennus paloi jo 1960-luvulla, mutta rantasauna jäi. Koko kiinteistö siirtyi testamentilla Helsingin Katulähetyksen omistukseen, joka vuokrasi paikkaa yritykselle, joka taas piti siellä bordellia.

Aikanaan vuokrasuhde irtisanottiin ja kohde tuli myyntiin. Testamentti kuitenkin kielsi paikan myynnin yksityiselle, joten kunta käytti etuosto-oikeuttaan ja sai Katrinrannan edullisesti haltuunsa. Sen jälkeen rakennukset rapistuivat ja kärsivät ilkivallasta, kunnes Mäntsälän Retki otti paikan ja tilanteen haltuunsa.

Pitkä tie kiinteistön haltijaksi
Jo vuonna 2007 Mäntsälän Retken aktiivi ja luottamushenkilö Pekka Puisto vinkkasi yhdistykselle Katrinrannasta: ”Tuossa olisi mökki hyvällä paikalla, ja kuin tehty virkistyskäyttöä varten!”

Asiasta vähän innostuttiin ja yhdistys puhui asiasta kunnan tekniselle toimistolle ja muillekin kuntapäättäjille, mutta asia ei edennyt. Kunnan suunnitelmissa oli tehdä Katrinrannasta omien työntekijöidensä virkistysalue. Ajatus kariutui kuitenkin rahapulaan ja Katrinranta saunamökkeineen jatkoi lahoamistaan. Mökkiin kohdistui myös voimaperäsitä ilkivaltaa. Kaikki mikä lähti irti, oli revitty. Saunan puulattialla oli nuotionpohja.

Vuonna 2013 Pekka Puisto kyseli jälleen kunnalta, aikooko se tosiaan antaa Katrinrannan rapistua ja tuhoutua ihan kokonaan.

Silloin tekninen johtaja pyysi yhdistykseltä kirjallista esitystä asiasta teknisen lautakunnan kokoukseen. Mäntsälän Retki laati hakemuksen, jossa luvattiin laittaa paikka kuntoon ja pitää se kaikille avoimena. Luvattiin myös, ettei kohteesta tulisi kunnalle kustannuksia.

Asian käsittely politisoitui ja sen käsittely kesti useita tunteja. Yhdistys kuitenkin sai kohteen haltuunsa aluksi 3 vuoden määräaikaisella sopimuksella. Sittemmin on siirrytty toistaiseksi voimassaolevaan sopimukseen.

Rohkeutta nähdä Katrinranta upeana virkistyspaikkana
Katrinrannan mökki oli kamalassa kunnossa. Silti Mäntsälän Retkeltä löytyi lujaa uskoa, että rakennus saisi olla ilkivallalta rauhassa kunhan se ensin laitetaan kuntoon.

”Ensimmäisenä vuonna tehtiin tuhansia talkootunteja. Purettiin, korjattiin ja kunnostettiin pääasiassa lahjoitettujen tarvikkeiden avulla. Esimerkiksi saunan kattotiilet saatiin vanhalta tiilitehtaalta Sääksjärveltä”, kertoo Mäntsälän Retken varapuheenjohtaja Teuvo Peltonen. Rahallista avustusta ei saatu yhtään mistään.

Vahvat, vanhat ja pelastettavissa olleet seinähirret olivat koko rakennuksen kunnostuksen perusta. Lahosta tönöstä kunnostettiin aivan rannan tuntumassa oleva upea saunarakennus, jonka yleinen sauna lämpiää ympäri vuoden kahdesti viikossa. Katrinrannassa on myös talviuintipaikka. Oman talviuintipaikkansa Tuusulanjärvellä menettänyt Järvenpään Latu on hiljakkoin sopinut viikoittaisesta saunavuorosta Katrinrannassa.

Kesällä Katrinrannassa voi nautiskella terassilla. Rannan tuntumassa on myös tulipaikka ja laavu, joissa on tarjolla polttopuut retkeilijöille.

Euroja kuluu vähän ja vapaaehtoistyötunteja paljon
Omaa rahaa yhdistys on käyttänyt kunnostukseen ja ylläpitoon noin 5 000 €, joista isoimpina menoerinä ovat olleet laavun betonilaatan valaminen, kahden kiukaan hankinta ja avantopumppujen uusiminen kerran vuodessa.

Kunta on kantanut kortensa kekoon ja maksanut esim. sähköliittymän ja rantaan saakka rakennetun pelastustien perustamisesta aiheutuneet kulut. Iso apu on myös siitä, että kunnalle paikasta maksettava vuokra on nimellinen.

Sähkölasku on iso menoerä, sillä Kantrinranta on avoinna ympäri vuoden ja pukuhuoneissa pidetään + 18 asteen lämpöä talvellakin. Yleiset saunat lämpiävät 2 kertaa viikossa. Saunamaksu on 3 €/kerta.

Kaikkien iloksi pelastettu
Mäntsälän retki pelasti kaikkien käyttöön hienon uimapaikan ja on varustanut sen palvelemaan erialaisia luonto- ja talviuinnin harrastajia, erilaisia pulahtajia ja muuten vaan ulkoilevia ihmisiä. Katrinranta sijaitsee alueella, jolla on vähän järviä ja vielä vähemmän uimarantoja. Sillä on paikallisesti suuri merkitys uinnista pitäville. Saunassa käy viikoittain noin sata henkilöä. Mäntsälän Retken jäsenmäärä onkin kasvanut hurjasti kuluneiden vuosien aikana.

Merkittävää on myös Mäntsälän Retken luottamus siihen, että hyvin ylläpidetty ja silmän alla oleva kohde saa olla rauhassa ilkivallalta. Kaikki onkin mennyt aivan upeasti, josta kiitos kuuluu kaikille alueella kävijöille!

Jotain haasteita kuitenkin riittää: ”Vaikka rakennusaikainen talkoointo yllätti yhdistyksen myönteisesti, kaivattaisiin viikoittaiseen lämmitysrinkiin lisää vapaaehtoisia”, varapuheenjohtaja Teuvo Peltonen kertoo. ”Minun roolini on ollut organisoida talkoot ja muut tapahtumat, sekä yrittää saada saunan lämmittäjät saunailtoina tai sitten lämmittää itse”, Teuvo jatkaa hymähtäen.

Ladataan...