Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:
yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi
ke 24. elokuuta 2016 15.28.00
Uusittu Puijonnokan laavu on monien lapsiperheiden suosikkikohde. Lisäksi monet kuopiolaiset ja matkailijatkin ovat ottaneet sen mielipaikakseen.
Kun taajaman lähelle suunnitellaan ja toteutetaan ulkoilupaikka, jossa kohtaavat vetovoimainen maisema, hyvät ulkoilureitit, laadukas taukopaikka polttopuineen, käymälä ja parkkipaikka, on suosio jokseenkin taattu. Laavu ja muut rakenteet luovat palvelut, jotka liikuttavat tuhansia ihmisiä vuodessa.
Uusittu Puijonnokan laavu on monien lapsiperheiden suosikkikohde. Lisäksi monet kuopiolaiset ja matkailijatkin ovat ottaneet sen mielipaikakseen.
Mistä lähdettiin
Vielä vuonna 2004 Puijonsarvessa, laavun paikalla, kasvoi läpipääsemätön metsä. Kuopion metsätalousinsinööri Jouko Räsäsen aloitteesta maisemaa avattiin Pohjois-Kallaveden suuntaan harventamalla puustoa.
Seuraavana keväänä paikalle pystytettiin monikäyttömetsuri Armas Lahtisen toimesta tilapäinen ja kevytrakenteinen laavu. Kesäaikana kaupunki ei tuonut laavulle lainkaan polttopuita metsäpalojen pelon vuoksi.
Laavun paikka kuitenkin vakiintui ja kuopiolaiset tottuivat käymään paikalla retkellä tai muuten vain maisemia ihailemassa ja rauhoittumassa.
Näyttävälle paikalle näyttävä laavu
Vuoden 2014 myrskyissä Puijolla kaatui paljon puita.
Myrskytuhoja korjattiin ja osa kookkaista tuulenkaatokuusista myytiin Toivalan metsäkoulun hirsikurssille. Kurssin vetäjä ja opettaja Pekka Ruokonen ehdotti, että opiskelijat voisivat tehdä järeistä kuusista hieman komeamman laavun. Pohdinnan jälkeen päädyttiin siihen, että jytäkän laavun paikka olisi Puijonsarven maisemapaikalla.
Väki otti uusitun Puijonnokan laavun omakseen
Puijonsarven laavun kiviset perustukset rakennettiin kesällä 2015. Metsäkoulun hirsikurssi kokosi laavun, puuliiterin ja käymälän rungot ja kattorakenteet. Kaupungin omat metsurit rakensivat pihakalusteet ja viimeistelivät rakenteet.
Laavun vihkiäisistä tiedotettiin hyvin pienesti seurakunnan rivi-ilmoituksella, mutta paikalle saapui arviolta 130 henkeä. Media huomioi avajaiset näyttävästi. Laavu sai nopeasti suuren suosion ja viikonloppuisin Puijonsarven pienellä parkkipaikalla oli tungosta.
Uudella Puijonnokan laavulla on panostettu tulipaikan ympäryksen sorastukseen ja koska tulen käsittely tulipaikalla on nyt turvallisempaa, polttopuita on tarjolla myös kesällä. Merkittävä palvelujen parannus on myös kuivakäymälä, koska tätä ennen Koko Puijon ulkoilualueella ei ollut 24h avoinna olevaa käymälää.
Lyhin reitti laavulle, noin 800 metriä, tulee polkua pitkin Puijonsarven parkkipaikalta Päivärannan tieltä. Laavulle pääsee tallustellen myös esimerkiksi Puijon tornilta Puijon selännettä pitkin. Reitti on noin 3,5 km suuntaansa.
Tämän vuoden toukokuussa, vilkkaimpana alakoululaisten kevätretkipäivänä Puijonnokan laavulla kävi yhden ainoan päivän aikana arviolta noin 300 koululaista eri puolilta Pohjois-Savoa.
Uusittu Puijonnokan laavu on paikkansa ja suosionsa ansainnut.
”Tavoitteena on ollut saada ihmisiä liikkumaan Puijon kauniissa maisemissa, että he pysyisivät terveempinä ja virkeämpinä”, toteaa Kuopion kaupunginmetsänhoitajan Seppo Jauhiainen. ”Jo nyt on havaittavissa, että tavoite on saavutettu”, hän jatkaa.
”Puijon laavun tapaisilla pienillä investoinneilla on mahdollista saavuttaa suuria säästöjä sosiaali- ja terveyspuolen menoissa ja ihmisten hyvinvoinnin paranemista. Terveyttä luonnossa liikkumalla”, kuvailee Jauhiainen Kuopion kaupungin motiivia Puijonsarven profiilin nostoon.