Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry edistää pyöräilyolosuhteita ja lisää turvallista pyöräilykulttuuria

Kuukauden ulkoiluteko: Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry edistää pyöräilyolosuhteita ja lisää turvallista pyöräilykulttuuria

ti 20. maaliskuuta 2018 09.06.00

JYPS ry toimii Keski-Suomessa pyöräilijöiden edunvalvojana ja pyöräilyä edistävänä sekä lisäävänä yhdistyksenä.

Yhdistyksen toimintaa ohjaa perusajatus, että pyöräilyn tulee olla helppoa, sujuvaa ja turvallista ollakseen suosittua. Pyöräilyn suosion nostaminen onkin seuran keskeinen tavoite. Yhdistyksen toiminta pyöräilyn edistämiseksi on esimerkillistä. Yhdistys tekee vaikuttavaa edunvalvontatyötä paikallisesti sekä valtakunnallisesti, kouluttaa pyöräilyohjaajia, vetää yhteislenkkejä ja -retkiä sekä järjestää pyöräilykilpailuja ja tapahtumia.

Vaikuttavaa olosuhdetyötä

Seurassa on tunnistettu olosuhteiden suuri merkitys pyöräilyn suosioon, siksi toiminnan perustana on laaja-alainen alueellinen, sekä valtakunnallinen olosuhdetyö turvallisen ja toimivan pyöräilykulttuurin edistämiseksi. JYPS ry esimerkiksi osallistuu pyöräilyn edistämisen työryhmiin, antaa aiheesta lausuntoja ja kannanonttoja sekä luennoi pyöräilyn olosuhteiden edistämisestä. JYPS ry on myös tuonut ja lanseerannut I Cycle -logon Suomeen. Seura vapautti logon käytön ja siitä on sittemmin tullut suosittu merkki ympäri Suomea.

Yhteistyö Jyväskylän kaupungin kanssa pyöräilyn edistämiseksi on ollut laajaa ja vaikuttavaa. JYPS ry on mukana tekemässä Suomen ensimmäistä maakunnallista pyöräilyn edistämisen ohjelmaa. Ohjelmaan liittyen yhdistys on ollut toteuttamassa Keski-Suomi pyöräilee -seminaarikiertuetta. Aiemmin JYPS ry on ollut työstämässä muun muassa Jyväskylän liikenneturvallisuussuunnitelmaa, virkistysreittiselvitystä ja Jyväskylän kaupungin pyöräilyn edistämisohjelmaa.

Jyväskylässä pyöräilyn ohjaajaksi kouluttautunut Jari Hernesniemi on vakuuttunut JYPS ry:n vaikuttamistyöstä: ”Jyväskylän seudulla tehdään pyöräilyn edistämiseksi paljon ja suurella sydämellä. Työn hedelmiä leviää Keski-Suomen lisäksi koko Suomeen. Pyöräilyn kasvattaessa suosiotaan ja saadessa julkisuudessa huomiota, voidaan odottaa olosuhteisiinkin parannuksia.” Hernesniemi tiedostaa myös, että pyöräilyn olosuhteiden kehittämiseksi on vielä tehtävää. Hän tuo esiin esimerkiksi toimivien ja turvallisten pyörätelineiden puutteen, joka vaivaa paikkakuntia koosta tai sijainnista riippumatta.   

Koulutuksia ohjaajille ja ihan kaikille pyöräilijöille

Valtakunnallisessa kouluttamisessa ja liikenneturvallisuuden edistämisessä JYPS ry on edelläkävijä. Valtakunnallinen pyöräilyohjaajien koulutus on lähtöisin Jyväskylän Pyöräilyseuran toiminnasta. Nykyään pyöräilyohjaajien koulutuksista vastaa Suomen Pyöräilyohjaajat ry, mutta JYPS ry on edelleen vahvasti mukana koordinoimassa ja toteuttamassa koulutuksia. Pyöräilyohjaajakoulutusten lisäksi myös maastopyöräilyn alkeisohjaajakoulutukset ovat lähtöisin JYPS ry:n toiminnasta ja siirretty sittemmin Pyöräilyohjaajat ry:lle. Näillä kursseilla on koulutettu esimerkiksi kaikki Suomen Ladun maastopyöräilyn ohjaajat.

Jyväskylän Pyöräilyseuralla on myös katuajokoulutuksia, jotka on suunnattu ihan kaikille pyöräilijöille, jotka haluavat varmuutta kaupunkipyöräilyyn. Katuajokoulutuksissa käydään yhdessä pyöräillen läpi liikennesääntöjä ja keinoja, joilla omaa turvallisuutta voi parantaa liikenteessä. Katuajokoulutukset ovat olleet hyvin suosittuja ja niitä vedetään yli kymmenen vuosittain. Lisäksi yhdistyksellä on suosittuja maastopyöräily-, maantiepyöräily- ja retkipyöräilykursseja.

Turvallisen pyöräilykulttuurin edistämistä

Turvallisen pyöräilykulttuurin lisääminen on yksi seuran pitkäjänteisistä tavoitteista. Katuajokoulutusten lisäksi turvallisuutta edistetään olosuhdetyöllä. Tällä hetkellä Jyväskylään suunnitellaan yhdeksää uutta pyöräilybaanaa, joiden avulla sekä kävelyn että pyöräilyn turvallisuus paranee. Jyväskylän Pyöräilyseura on ollut isossa roolissa baanojen suunnittelussa ja lobbaamisessa. Nyt suunnitelmat ovat edenneet jo niin pitkälle, että kolme väylää on rakenteilla ja valmistakin baanaa on jo hieman ajettavana.

Ajamisen turvallisuuteen vaikuttaa myös polkupyörän kunto. JYPS ry on ottanut tiedottajan ja kouluttajan roolin kaupungissa, jotta pyörien kunto olisi hyvä ja ajaminen turvallista. Seura järjestää joka vuosi yli kymmenen pyöränhuoltokoulutusta ja tarjoaa myös pyöränhuolto sekä -opastuspisteitä tapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston pihalla on joka kevät tarjolla pyöränhuoltoteltta, jossa vapaaehtoiset mekaanikot huoltavat opiskelijoiden pyöriä. Tapahtuma kerää vuosittain 100-200 osallistujaa.

Muun toiminnan lisäksi seura ylläpitää nettisivuja, joista löytyy seuran tapahtumien ja tiedottamisen lisäksi kattavasti tietoa ja ideoita pyöräilyn edistämistyöhön.  

Miten seurassa riittää voimavaroja näin laajaan pyöräilyn edistämiseen?

Kaiken taustalla on intohimo pyöräilyyn ja näkemys siitä, että mitä suurempi joukko pyöräilee, sitä paremmat pyöräilyolosuhteet kaupunki haluaa ja pystyy tarjoamaan. Se on yksi syy, miksi seura aikoinaan laajensi toiminnan koskemaan kaikkia pyörällä kulkevia, ei vain pyöräilyn harrastajia. Seuran puheenjohtaja Teemu Tenhunen vinkkaa muille seuroille, miten pyöräily on syytä nähdä laajana asiana. ”Pyöräilyn edistäminen ei ole vain harrastepyöräilyn tukemista, vaan pyöräily ja sen toimintaympäristö pitää uskaltaa nähdä laajasti. Kun otatte toimintaanne pyöräilyn harrastajien lisäksi mukaan ihan kaikki pyöräilijät, toiminta laajenee heti ja toimintaan on myös mahdollista saada enemmän avustusrahaa. Avustusta annetaan enemmän, jos toiminnalla tuetaan ison joukon liikuntaa”, Tenhunen kertoo.

Jyväskylän Pyöräilyseura on saanut viime vuosien aikana tukea sekä valtiolta että Jyväskylän kaupungilta. Hanketuet ovat mahdollistaneet hanketyöntekijöiden palkkaamisen seuraan ja ammattimaisen pyöräilyn edistämistoiminnan. Nyt meneillään olevaan ”Pyöräilyn uudet tuulet” -hankkeeseen seura on saanut liikkumisen ohjauksen valtionapua Liikennevirastolta.

Tuet mahdollistavat ammattimaisen pyöräilyn edistämisen ja isot ja näkyvät pyöräilyn edistämiskampanjat. Mikään ei olisi kuitenkaan mahdollista ilman vapaaehtoisia. Puheenjohtaja Tenhunen tunnistaa, että vapaaehtoisten vähyys on yleinen ongelma seuratoiminnassa ja aiheuttaa haasteita välillä myös JYPS ry:ssä. Tenhunen näkee seuran vahvuutena aktiivisen ja uusiutuvan toiminnan. ”Kun porukka näkee, mitä kaikkea saamme aikaan ja miten hyvä tekemisen meininki seurassa vallitsee, niin vapaaehtoisiakin löytyy. Innostus näkyy ja tarttuu eteenpäin, ja ihmiset tykkäävät olla mukana toiminnassa jossa on hyvä henki”, Tenhunen kuvailee.

www.jyps.fi

Kuva: Vesa Saarikoski

Ladataan...