Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Hartolan Latu nosti pyöräilyreitistön uudelle tasolle

Kuukauden ulkoiluteko: Hartolan Latu nosti pyöräilyreitistön uudelle tasolle

pe 16. syyskuuta 2022 09.00.00

Hartolan ja Sysmän kylissä kiertää yli 70-kilometrinen viitoitettu Vellamo-retkipyöräilyreitti.

Fiilistelepä kesäpäivä pyörän satulassa: Selkeät viitat johdattavat pitkin rullaavaa asfalttia ja pienen pieniä kyläteitä läpi peltojen ja metsien. Maisemassa vilahtaa vettä ja kohta tuleekin viitta uimarannalle. Rentoa ajelua, sivukylien rauhallista maaseutua, monenvärisenä kukkivia pientareita ja perhosia. Varjoisan metsätaipaleen jälkeen poljeskelet vilkkaampaa tieosuutta ja kohta odottaa ansaittu lounastauko kauniilla rantaterassilla. Vielä kierros kylän keskustassa ja pyörälenkki jatkuu toista reittiä takaisin. Idyllinen koski tarjoaa tauon ja samalla palan historiaa. Tien varren pelloilla kasvaa sitä aitoa suomalaista ruokaa. Vielä reipas polkaisu Vellamo-viittoja seuraillen, päällystetyllä tiellä vauhti nousee. Retken päätteeksi virkistävä pulahdus järveen ja sitten pääsetkin kahviterassille nautiskelemaan. Samalla suunnittelet jo seuraavaa pyöräretkeä – valinnan varaa Vellamo-retkipyöräilyreitistöllä nimittäin on!

Hartolan Latu ja urheiluseura Sysmän Sisu toteuttivat yhdessä yli 70-kilometrisen viitoitetun Vellamo-retkipyöräilyreitin. Hartolan Ladun aktiivipyöräilijä Jussi Tiitinen teki hurjan määrän vapaaehtoistyötä reitin suunnittelusta sen valmistumiseen asti. Hartolan Ladusta reitin suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat Tiitisen lisäksi yhdistyksen puheenjohtaja Ari Kääriäinen ja Leila Ahonen.

”Tällainen kokonaan tieliikennelain mukaisin opastein merkitty retkipyöräilyreitti on Suomessa vielä harvinaisuus, niitä on koko maassa vasta muutama”, selventää hankkeen Hartolan moottorina toiminut Jussi Tiitinen.

Reitti kiertelee Hartolan ja Sysmän kylissä maaseudun rauhassa yleisiä teitä ja pieniä kyläteitä pitkin. Opastettu reitti soveltuu monenlaisille pyöräilijöille: vauhdikkaat gravel-pyöräilijät voivat ajaa useammankin eri reitin päivässä, kun taas retkipyöräilijä voi keskittyä vaikka Päijät-Hämeen kyliin tutustumiseen. Kahvilat ja ravintolat ovat aina haluttuja välietappeja ja erilaista majoitustakin reitin varrelta löytyy. Varsinkin ulkomaalaisia pyöräilijöitä houkuttavat myös rantamaisemat ja pyörätkin voi vuokrata alueen yrityksistä.

Reittiä suunniteltiin yhdessä muutaman pyöräilyn harrastajan kanssa. Ajatuksena oli nostaa pienten kuntien pyörämatkailua. Reitti-ideoiden jälkeen Hartolan ja Sysmän kunnat tekivät selvityshankkeen. Reitin toteutukseen tarttui kaksi yhdistystä, Hartolassa Latu ja Sysmän puolella urheiluseura Sysmän Sisu.

Vellamo-retkipyöräilyreitistöksi nimetty kokonaisuus kattaa nyt tieopastein merkityn Sysmä-Hartola -rengasreitin ja lisäksi noin sadan kilometrin verran sähköisesti opastettuja reittivaihtoehtoja. Laadukkaat ja näkyvän kokoiset opaskarttataulut palvelupisteineen ohjaavat reiteille kummankin kunnan taajamassa ja matkailuyritysten kohdilla. Nimensä ja reittisymbolinsa reitistö sai vedenneito Vellamon mukaan.

”Vellamo on Päijät-Hämeen maakuntatunnus, ja ajattelimme, että retkipyöräilyreitistö voisi tulevaisuudessa laajeta myös maakunnan muihin kuntiin”, valottaa Tiitinen.

Vaikka maantiet ovat olemassa, ei merkityn pyöräilyreitin toteuttaminen silti ole aivan yksinkertaista. Ensiksikin joka tieosuudelle tarvitaan luvat: kaduilla kunnalta, valtion teillä ELY-keskukselta, yksityisteillä tiekunnilta. Ja kun tiealueella ollaan, sanelee tieliikennelaki monenlaisia asioita suunnittelusta toteutukseen.

”Jokaisen merkin ja viitan sisältö sekä tarkka sijoituskohta on suunniteltava pykälien mukaisesti. Tienkäyttösopimuksia yhdistykset eivät voineet itse tehdä, vaan ELY edellytti sopijaosapuoliksi kunnat. Yksityistiekunnat olivat onneksi suopeita reitistölle”, kertoo Tiitinen.

”Kun kävi ilmi, mitä kaikkea Ely-keskus tällaiselta reitiltä edellyttää, haimme Leader-rahoitusta reitin Hartolan osalta. Hartolan Latu sai Leaderilta 20 000 euroa hankerahoitusta. Lisäksi saimme hartolalaiset yritykset mukaan sponsoroimaan Hartolan Ladun hanketta useilla tuhansilla eurolla ja lisänä tietysti useiden latulaisten talkootyöt. Tolppien, viittojen ja isojen infotaulujen pystytyksen teki urakoitsijat, mutta meillekin riitti siinä hommia. Tieliikennemerkkejä rengasreitin Hartolan osuudelle tuli 40 kappaletta”, summailee aktiivinen vapaaehtoinen Jussi Tiitinen.

Koko Vellamo-pyöräilyreitistön toteutus maksoi kaikkiaan noin 40 000 euroa. Sähköisesti opastettujen lenkkien reitti- ja retkikohdetiedot sekä ladattavat reittiohjeet löytyvät nyt OutdoorActivesta.

Tiitisen mukaan katukuvassa huomaa, että retkipyöräilijöitä on jo nyt ensimmäisenä kesänä näkynyt aiempaa enemmän. Yrittäjiltä tulleen palautteen mukaan painetut reittiesitteet ovat olleet hyvin kysyttyjä. Sähköiset reittitiedot ovat erityisesti ulkomaisten pyöräretkeilijöiden suosiossa.

”Kaikkeen suunnitteluun, hakemuksiin, luvituksiin ja toteutukseen kuluneita talkootunteja emme ole uskaltaneet edes laskea. Muutaman vuoden takainen Suomen Ladun Cube-kiertue antoi osaltaan lisäpontta alueemme pyöräilyn kehittämiselle. Hartolan Latu, kunta ja alueen yritykset ovat innostuneet pyörämatkailusta ja nyt Hartolassa on Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen saaneita yrityksiä ehkä eniten koko Suomessa, kun verrataan kunnan asukaslukuun!”, summailee Tiitinen.

Teksti: Tiina Riikonen
Kuva: Kimmo Hirvonen/Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke

Ladataan...