Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko: Haapajärvellä melotaan upealla reitillä

Kuukauden ulkoiluteko: Haapajärvellä melotaan upealla reitillä

ke 10. elokuuta 2022 11.00.00

Maaselän Ladulla oli tärkeä rooli Muinais-Päijänteen melontareitin suunnittelussa.

Haapajärvellä rakennettiin Retkeilevä Haapajärvi -hankkeessa useita retkeilyreittejä ja luontokohteita vuosien 2020 ja 2021 aikana. Pitäjän kylät tekivät suuren työn hankkeessa. Tärkeä rooli oli myös Haapajärven kaupungilla koordinoiden koko hanketta. Kaikki hankkeessa tehty työ tehtiin talkoilla ja materiaalikuluihin saatiin Leader-rahoitusta. Retkeilyreittejä ja luontokohteita rakennettiin kaikkiaan parisenkymmentä kuudelle eri kylälle.

Haapajärvellä ja Reisjärvellä toimiva Suomen Ladun jäsenyhdistys Maaselän Latu oli rakentamassa Muinais-Päijänteen melontareittiä, joka oli yksi Retkeilevä Haapajärvi -hankkeessa toteutetuista retkeilyreiteistä. Haapajärvellä sijaitsevan ja 14 kilometrin mittaisen Muinais-Päijänteen melontareitin nimi tulee siitä, että Muinais-Päijänteen lasku-uoma puhkaisi aikoinaan tiensä kohti Pohjanlahtea tältä kohdin ja niin syntyi Haapajärven vesistöt.

Muinais-Päijänteen melontareitillä ei ole koskiosuuksia, joten se sopii hyvin aloitteleville melojille. Muutamissa paikoin on kiviä, joten on syytä noudattaa varovaisuutta. Melontareitti alkaa Kumisevan kylän Honkaniemestä sijaitsevalta Haapajärven seurakunnan leirikeskuksesta. Reitti päättyy Oksavan Settijoen uimarannalle.

Maaselän Ladun varapuheenjohtajalla ja yhdistyksen melontavastaavana toimivalla Hannu Virtasella oli ratkaisevan tärkeä osuus Muinais-Päijänteen melontareitin rakentamisessa. Hän suunnitteli melontareitin ja kartoitti reitille rantautumis-, tauko- ja vessapaikkoja. Tämän Virtasen tekemän suunnittelutyön pohjalta kylien aktiivit rakensivat reitin. Virtanen kiittääkin kylien tekemää työtä reitin teossa, kuten myös Haapajärven kaupungin erittäin myötämielistä suhtautumista hankkeeseen.

Muinais-Päijänteen melontareitin käyttöönottotilaisuudessa kesäkuussa 2021 Virtanen oli merkittävässä roolissa vastaten runsaasti väkeä keränneen tapahtuman melonnan järjestelyistä. Tilaisuudessa oli Maaselän Ladun lisäksi Ylivieskan Ladulta melontakalustoa, sekä vapaaehtoisia ohjaamassa ja turvamelojina. Ylipäätään Maaselän Latu ja Ylivieskan Latu tekevät hyvää yhteistyötä melonnan osalta saaden näin enemmän resursseja toimintaan. Yhdistykset ovat yhdessä järjestäneet Haapajärven melontatapahtumaa Kalajoen yläjuoksulla, jossa siis Muinais-Päijänteen melontareitti kulkee. Neljättä kertaa nyt elokuussa järjestettävään melontatapahtumaan on parhaillaan osallistunut lähes 50 kajakkia.

Maaselän Latu on siis toiminut aktiivisesti jo ennen Retkeilevä Haapajärvi -hanketta melonnan harrastamisen edistämiseksi Kalajoen yläjuoksulla: se on tuonut jokea esille hyvänä melontapaikkana, vuokrannut kajakkeja, sekä järjestänyt melontakursseja ja melontatapahtumia. Toiminta lisäsi aiemmin melko vähäistä melonnan harrastusta Kalajoen yläjuoksulla, mutta hankkeen myötä rakentunut opastettu reitti ja lisääntynyt reitin markkinointi ovat lisänneet melojien määrää reitillä entisestään.

Haapajärvelle on rakennettu upea reitti, minne kannattaa tulla kauempaakin melomaan. Kajakkeja on vuokrattavissa Maaselän Ladulta, Hannu Virtasen toimiessa yhteyshenkilönä.

Retkeilevä Haapajärvi -hankkeen kohteista on kattavat tiedot Haapajärven kaupungin sivuilla, mistä löytyy myös tarkemmat tiedot Muinais-Päijänteen melontareitistä. 

Teksti: Hannu Tiusanen
Kuva: Anu Virtanen

 

Ladataan...