Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kuukauden ulkoiluteko

Kuukauden ulkoiluteko

ke 13. syyskuuta 2017 13.52.00

Seinäjoella valmistuu lapsille huikea esteetön elämysliikuntareitti.

Seinäjoen elämysreitistö saa uuden kiintotähden, kun lasten oma esteetön reitti valmistuu. Pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavalle reitille tulee turvekattoisen infokioskin lisäksi satulato, laavu ja vanhan ajan pomppulinna - heinälato. Kaikki on mitoitettu lapsille sopiviksi ja esteettömiksi. Reitin viralliset avajaiset pidetään ensi keväänä.

”Huomasimme, että vaikka ulkoilureittejä ja -rakenteita on paljon, meillä ei ole mitään erityisesti lapsille suunniteltua ja mitoitettua”, kertoo Lakeuden Elämysliikunnan Hannu Salo, jonka ideoimaa ja koordinoimaa koko hanke on. Reitillä toimii jo luontopäiväkoti Vihreä Willa.

Mielikuvitusta ja iloa pelissä

Kilometrin pituisen esteettömän reitin massaosuudet ovat jo valmiina ja pitkospuut valmistuvat syksyn mittaan. Rakenteiden tuottamisessa ei ole kangistuttu pelkästään vanhaan tuttuun alusta asti itse rakentamiseen.

Reitin alussa sijaitseva turvekattoinen kioskin tyyppinen rakennus saatiin asuntomessuilta, missä se oli Kekkilän osastolla esittelypaikkana. Rakennuksessa on jo pidetty teatterinäytöksiä ja sinne kootaan mm. reitin lähtöpisteen infotaulu.

Satuladon puut saatiin lahjoituksena ja hirret veistettiin hirsityökurssilla. Rakennuksen seinillä on satuja, joita voi itse lukea tai sadunlukija auttaa satujen kertomisessa. Satuladossa istutaan reunapenkeillä tai lattialla tyynyillä ja siellä on erilaisia yksinkertaisia puusoittimia.  

Heinälato odottelee Kuortaneella hakijaansa pienellä korvauksella. Lato on tarkoitus siirtää reitin varrelle ja täyttää irtoheinällä, jossa pomppiminen ja leikkiminen on erittäin sallittua.

Lisäksi reitille tehdään mm. lasten kuntoilupaikka, laavu, tulipaikka, paljasjalkapolku ja levähdyspaikkoja. Muovia tai muista kuin luonnon raaka-aineista tehtyjä leikkikaluja ei reitille tule.

Omaa ja sponsorirahoitusta

Lasten esteetön reitti rakenteineen on Lakeuden Elämysliikunnan ensimmäinen hanke, mikä toteutetaan pelkästään omalla ja sponsorirahoituksella ilman EU-tukea. Tärkeimpänä sponsorina on paikallinen Oma Säästöpankki. Joitain muita avustushakemuksia on vielä vireillä.

Vuosien varrella Seinäjoen Elämysliikunta on toteuttanut valtavan määrän hankkeita erilaisilla rahoituskuvioilla. Suurimpia saavutuksia ovat Luontotalo Käpälikkö ja useiden esteettömien reittien toteuttaminen Seinäjoen ja Ilmajoen alueilla.

Parhaillaan Käpälikön piha-alueelle nousee myös sähkölämmitteinen grillikota, minkä kattovalaistukseksi tulee pohjoinen tähtitaivas.

Korvaamattomat talkoolaiset

Lasten reitin rakentaminen, samoin kuin Seinäjoen elämysliikuntareitistön lukuisat muutkin kohteet on tehty pääsääntöisesti talkoilla. Talkoolaisten rungon muodostavat Lakeuden Elämysliikunnan talkoolaiset ja hyvänä kumppanina joukko Lakeuden Ladun jäsenistöä sekä muita innokkaita kansalaisia. Erityistä on, että talkoot pidetään säännöllisesti joka keskiviikko. Talkoolaisista pidetään huolta mm. ruokatarjoilulla ja toisinaan jollain muulla yhteisellä mukavalla, kuten illanvietoilla tai omassa porukassa olevien ammattilaisten terveysluennoilla.

Ennen talkoita Hannu Salo suunnittelee aina tehtävät ja hankkii tarvikkeet valmiiksi. Näin töihin päästään heti käsiksi.

”Talkoot on meillä tärkeä sosiaalinen tapahtuma, joissa jokainen tekee voimiensa mukaan. Välillä jutellaan ja pohditaan maailman menoa. Talkoista saadaan itselle myös virkistystä ja sosiaalista pääomaa”, kertoo Hannu Salo talkoiden suosiosta ja vetovoimasta. 

Kaupunki on tärkeä ja vahva kumppani

Seinäjoen kaupungin johdolla sekä liikunta-, rakennus- ja puistotoimen myönteisellä suhtautumisella eri hankkeiden eteenpäin viemiseen on tärkeä osuus kaiken onnistumisessa. Lasten reitin rakenteet ja reitit sijaitsevat kaupungin maalla. Rakennusluvat ja muut tarpeet ovat hoituneet aina mukavasti. Seinäjoki onkin nimetty elämysliikuntakaupungiksi.

Ideanikkari käärii hihat

Hannu Salo vaikuttaa huikealta ideanikkarilta, joka uskaltaa toteuttaa aivan uusia ajatuksia rakenteista ja ulkoilupaikoista, jotka houkuttelevat liikkumaan. ”Kerään uusia ideoita matkoilla Suomessa ja ulkomailla. Ja tietysti luonnossa retkeillessä tulee myös uusia ajatuksia mieleen”, Hannu kertoo. Upeaa on, että järjestöllä on myös rohkeutta ja mitä moninaisimpia keinoja toteuttaa ideoita.

Esteetön lasten elämysliikuntareitti on osa tulevan Liikuntapuiston kokonaisuutta, siihen liittyy myös rakenteilla oleva melontakeskus, jonka rakentamiseen osa talkoolaisista osallistuu. Hannu Salo toimii koko porukan kapellimestarina ja ylläpitää hyvät suhteet kaupungin ja hankerahoittajien suuntaan sekä muihin yhdistyksiin ja talkooporukkaan.

Hannu Salon motto on jo pitkään ollut ”luonto hoitaa meitä”. Ja ulkoilua, luonnossa olemista ja siellä liikkumista kaikki Elämysliikunnan kohteet ja reitit todella palvelevatkin.

Lisätietoa:

www.elamysliikunta.fi

www.facebook.com/elamysliikunta

 

Ladataan...