Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Anniina Iivarinen ja Marianne Holmberg. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Kävelykipinä innostaa liikkumaan Maaottelumarssin hengessä

Presidentti Risto Ryti ja Suomen hallituksen ministereitä maaottelumarssilla 15.5.1941 Helsingissä. Aikaa kului 15 km:n suoritukseen 2 h 8 min. Kuva Museoviraston kokoelmasta.

Kävelykipinä innostaa liikkumaan Maaottelumarssin hengessä

ma 3. toukokuuta 2021 11.20.00

Toukokuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Maaottelumarssista. Tahko Pihkala -seuran ja Suomen Ladun Kävelykipinä-kampanja haastaa kaikki suomalaiset kävelemään 4.–25. toukokuuta.

Maaottelumarssi Ruotsia vastaan oli ensimmäinen aidosti koko väestölle suunnattu kuntoliikuntatapahtuma. Se koettiin niin tärkeäksi kamppailuksi ja kuntokokeeksi, että kaikki voimat valjastettiin voiton saavuttamiseksi

Kansa lähti toukokuun 4. päivänä 1941 liikkeelle kaikkialla. Naisten ja tyttöjen matka oli 10 km, jonka tavoiteaika oli 1 h 20 min. Miehet ja pojat kävelivät 15 km, ja suoritus hyväksyttiin, jos aika oli alle 2 h 20 min.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Urho Kekkonen toimi päätoimikunnan puheenjohtajana, ja koko kansan päävalmentajana touhusi Tahko Pihkala, joka neuvoi kansaa joutuisaan kävelemiseen:

”Kävele tiuhaan tahtiin yrittämättä pitkää askelta. Kävele siis kuin kerien, ei harppoen! Kävele ryhdikkäästi ja askelten tahtiin sopeutuvasti hengittäen…”

Suomi voitti Ruotsin ylivoimaisesti, ja siitä osattiin talvisodasta toipuvassa Suomessa iloita.

Kävelykipinä haastaa maaottelumarssin hengessä

”Nyt toukokuussa kävelemme jälleen, mutta tavoite ei ole niin suorituspainotteinen kuin 80 vuotta sitten”, kertoo Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja, liikuntaneuvos Tuomo Jantunen.

”Haluamme auttaa suomalaisia nostamaan niin fyysistä kuin psyykkistäkin kuntoaan näin koronan edelleen jatkuessa. Ja siinä auttaa normaali kävely tai sauvakävely Tahkon oppien mukaan.”

”Samalla voi toki ottaa aikaa ja verrata sitä esi-isien ja äitien suorituksiin”, Jantunen vinkkaa.

Kevään aikana Suomen Ladun jäsenyhdistykset, eläkeläis- ja terveysjärjestöt, urheiluseurat ja kunnat järjestävät liikuntatapahtumia kautta maan. Lisäksi on avattu kävelyreittejä, joilla voi patikoida omaan tahtiin. Tahko Pihkala -seuran ja Suomen Ladun tempaus on nimeltään Kävelykipinä.

Kävelykipinä 2021 -tempauksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kävelykipinä-tempaus suosittelee osallistumaan myös leikkimieliseen Kävelykilometrikisaan, jossa voi kirjata muistiin kaikki kilometrit aina lokakuun loppuun saakka. Kisa alkoi toukokuun alussa, ja siihen on ilmoittautunut jo lähes 1 000 joukkuetta.

Lue lisää: 
www.kavelykipina.fi
www.kavelykilometrikisa.fi

 

Ladataan...