Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Jäsenyhdistyksille uudet mallisäännöt

Jäsenyhdistyksille uudet mallisäännöt

ke 28. helmikuuta 2018 07.55.00

Suomen Latu tarjoaa jäsenyhdistyksilleen esitarkistetut mallisäännöt.

Vanhat mallisäännöt ovat tällä hetkellä käytössä varsin monessa yhdistyksessä. Vanhat mallisäännöt on nyt päivitetty ajan tasalle ja ne saadaan vielä maaliskuun aikana patentti- ja rekisterihallituksen Liittokaista-palveluun, mistä ne on helppoa ja edullista ottaa käyttöön jäsenyhdistyksissä. Sähköisellä ilmoituksella sääntömuutos kustantaa yhdistykselle nyt vain 35 euroa.

Sääntöjen muuttaminen on merkittävä asia yhdistyksille, sillä säännöissä määritellään yhdistyksen tarkoitus ja toimintatavat kuten myös toimintamallit yhdistyksen käytännön toiminnalle. Säännöissä määritellään mm. hallituksen kokoonpano ja tehtävät sekä vuosikokousten määrä ja sisältö. Sääntöjen muuttamisessa on kuitenkin oltava tarkkana: sääntöjä voi muuttaa vain nykyisissä säännöissä määrätyllä tavalla. Säännöissä voi esimerkiksi olla maininta, että sääntömuutoksesta pitää päättää kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa. Sääntömuutos tulee myös olla mainittu kokouskutsussa.

Suosittelemme kaikkia jäsenyhdistyksiä harkitsemaan sääntöjen päivittämistä uusien mallisääntöjen pohjalta, ainakin jos sääntöjä ei ole ihan lähivuosina päivitetty. Kaikkein helpointa yhdistykselle on ottaa mallisäännöt sellaisenaan käyttöön – tällöin riittää, kun ensimmäiseen pykälään kirjataan yhdistyksen nimi ja kotipaikka ja sääntömuutos käsitellään nykyisten sääntöjen määräämällä tavalla. Jos yhdistys haluaa muuttaa jotakin muuta kohtaa mallisäännöissä, se voi silti ottaa mallisäännöt pohjaksi ja tehdä haluamansa korjaukset sekä toimittaa säännöt sen jälkeen PRH:lle tarkastettavaksi. PRH perii tällöin sääntömuutoksesta hinnaston mukaisesti 150 euron maksun.

Kun Suomen Ladun mallisäännöt on ladattu PRH:n Liittokaista-palveluun, lähetämme puheenjohtajille tarkemmat toimintaohjeet sääntöjen muuttamisesta. Tietoa sääntöjen muuttamisesta lisätään myös Suomen Ladun nettisivuille YHDISTYSPALVELUT/Aineistot/Järjestötoiminta -kohtaan. Täältä löytyy myös mallisääntödokumentti, jos yhdistys haluaa käyttää mallisääntöjä pohjana omille säännöilleen.

Sääntöjen päivityksen yhteydessä jäsenyhdistys voi päättää, haluaako se jatkossa toimia kahden vai yhden vuosikokouksen mallilla. Yhden kokouksen mallissa sekä tilinpäätös että seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio päätetään samassa kokouksessa. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Yhden kokouksen malli säästää siis byrokratiaa yhden kokouksen verran. Mallisäännöt on tehty sekä yhden että kahden kokouksen mallilla.

Kun säännöt päivitetään, voi yhdistys luonnollisesti samassa yhteydessä vaihtaa myös nimeään. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos nimenmuutoksesta on keskusteluja käyty. Nimenmuutoshan on sääntömuutos ja sääntöjen päivittämisen yhteydessä sen voi siis tehdä ilman lisäkuluja yhdistykselle.

Mikäli jokin asia sääntöjen muuttamisessa mietityttää, neuvomme jäsenyhdistyksiä osoitteessa yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Mika Asikainen
järjestöpäällikkö

 

Ladataan...