Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Esittelyssä: Matti Tikkaoja

Esittelyssä: Matti Tikkaoja

ma 21. kesäkuuta 2021 10.00.00

Juttusarja esittelee Suomen Ladun hallituksen jäseniä. Esittelyvuorossa on Matti Tikkaoja Vaasasta.

Olen Vaasan Ladun uudempaa kaartia, Matti Tikkaoja 50 vuotta, syntyjään vaasalainen ja perheeseen kuuluu vaimo, tytöt 10 ja 14 vuotta sekä vauhdikas pihakoira. Olen tehnyt pitkän työuran valtionhallinnossa (työsuojelu), työnantajani on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

Sain kipinän luontoliikuntaan vuonna 2016 Vaasan Ladun ruskaretkellä, joka suuntautui upeisiin Saariselän maisemiin. Olihan tuo ihka ensimmäinen ruskaretki iso elämys hyvien oppaiden vetämänä ja juuri tuo patikointi/retkeily taitaa olla lähimpänä sydäntäni. Tästä innostuneena otin opintovapaan vuonna 2017 ja aloitin luonto-ohjaajan opinnot Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä. Tarkoitus oli lähteä kartuttamaan omia erätaitoja yms. ihan harrastemielessä ja haistella uusia tuulia. Olen aina tykännyt liikkua luonnossa koiran kanssa ja muutenkin, mutta opintojen myötä on avautunut uusi ovi luontonautintoon (luontoportti) ja olen nyt pyrkinyt altistamaan itseäni sille mahdollisimman paljon vapaa-ajalla.

Meillä oli innostava opettaja ja opiskelijaryhmä, jonka kanssa tutustuttiin mm. lumikenkäilyyn, hiihdon opetukseen ja metsäsuksilla hiihtoon, pilkkimiseen, iglun ja lumikammin rakentamiseen, retkeilyyn, luontokohteisiin, kansallispuistoihin (eritoten Salamajärvi,) tähtitieteeseen, eläimiin ja kasveihin, luonnon parantavaan voimaan. Työharjoitteluni suoritin Salamajärven kansallispuistossa sijaitsevassa Koirasalmen luontotuvalla, tämä alue on kuuluisa metsäpeuran kotina.

En ole ollut mikään aktiiviliikkuja aikaisemmin, eikä hiihtokokemusta ollut muuta kuin kouluajoilta mutta lähdin silti rohkeasti Vaasan Ladun kannustamana Kilpisjärven hiihtovaellukselle (2017 kevät) ja totta tosiaan hiihtoon tuli taas tuntumaa karvapohjasuksien myötä. Myös huikea Halti saatiin valloitettua lumikengillä ja hengästyttiin hulppeista maisemista! Tämä reissu oli varmaan yksi suurimpia elämyksiä ja löi lisää pökköä pesään, ”Lapin hulluus” - sitä parasta! Myös viimeisin vaellus Kolin upeisiin maisemiin teki vaikutuksen, vaikka päivätaival oli melkoinen ja maasto todella haastavaa.

Olen toiminut aktiivisesti Vaasan Ladussa noin neljä vuotta (tiedotus/sihteeri) ja Suomen Ladun hallituksen jäsenenä olen aloittanut 2021 Keski-Suomen latualueen edustajana. Hallitustyöskentely on ollut antoisaa ja mielenkiintoista, tietysti vielä tutustumista koko toimintaan ja hallitukseen. Tuoreena hallituksen jäsenenä tehostaisin kokouksia ja niiden pituutta, mutta käsiteltävien asioiden määrä on toki suuri.

Nuorten aktivointi tämän harrastuksen pariin on tulevaisuuden isoja haasteita. Toivotaan että Suomen Latu jatkaa aktiivista toimintaa tästä eteenpäin ja jäsenmäärä kasvaa vuosittain.

Terveiset Suomen Ladun jäsenille. Oma mottoni on ”Vierivät kivet eivät sammaloidu”. Kannattaa aina lähteä ulos luontoon liikkumaan – se on ilmaista ja luonto ei ole ikinä sama. Viimeaikaiset tutkimuksetkin todistavat, että jo 15 minuutin liikkuminen luonnossa parantaa terveyttä, joten kannustan kaikkia ihmisiä luontolutrauksen pariin!

Ladataan...