Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Anniina Iivarinen ja Marianne Holmberg. Yhteydenotot ja palautteet:

Auta iäkäs ulos

Kuva: Malin Gustafsson

Auta iäkäs ulos

pe 3. syyskuuta 2021 13.00.00

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja 8.9.–8.10. kutsuu ulkoilemaan tukea tarvitsevan ikäihmisen kanssa.

Vajaa kolmasosa yli 75-vuotiaista ihmisistä kokee suuria vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä ja koronarajoitukset ovat vähentäneet entisestään yli 80-vuotiaiden liikkumista. Säännöllisen ulkoilun muita esteitä ovat kaatumisen pelko ja kävelyseuran puute.

”Nyt jos koskaan tarvitsemme vapaaehtoisten ulkoiluapua. Yhteiset, koronaturvalliset kävelylenkit kohentavat kuntoa, virkistävät mieltä ja parantavat vastustuskykyä”, kertoo Ikäinstituutin suunnittelija Heli Starck.

Miten osallistua Vie vanhus ulos -kampanjaan?

Helpoin tapa osallistua Vie vanhus ulos -kampanjaan on ulkoilla oman läheisen kanssa ja ilmoittaa ulkoilukerrat tai kävelykilometrit vievanhusulos.fi-verkkosivulle. Ulkoiluja kirjanneiden kesken arvotaan viikkopalkintoja ja ahkerimmat ulkoilijat palkitaan kampanjan lopuksi.

Sosiaalisessa mediassa voi jakaa ulkoilutarinoita aihetunnisteella #VieVanhusUlos.

Oman kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta voi kysellä ulkoiluapua tarvitsevia iäkkäitä. He järjestävät usein myös maksutonta ulkoiluystäväkoulutusta.

Paikallisyhdistysten aktiivit voivat tarjota ulkoiluapua hoivakodin asukkaille tai järjestää oman ulkoilutapahtuman valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä vanhustenviikon torstaina 7.10.

Vinkkejä yhteisiin ulkoiluhetkiin löytyy kampanjan verkko- ja Facebook-sivulta (@vievanhusulos).

Ohjeita iäkkään ulkoiluystävälle

• Kysy iäkkäältä hänen mielipaikkojaan ja toiveitaan kävelyreitille. Huomioi esteettömyys, turvallisuus ja levähdyspaikkojen sijainti.
  • Aloittakaa lyhyemmällä lenkillä, jos edellisestä ulkoilusta on aikaa.
  • Huolehdi, että iäkäs on syönyt jotain ennen lähtöä. Pieni eväs ja oma vesipullo kannattaa ottaa mukaan.
  • Varmista, että iäkkäällä on säänmukaiset ja ulkoiluun sopivat varusteet sekä tarvittavat apuvälineet ja lääkkeet mukana.
  • Ota kännykkä mukaan varmuuden vuoksi.
  • Ulkoile vain terveenä ja noudata koronaohjeistuksia.

www.vievanhusulos.fi