Tilaa uutiset sähköpostiisi

Ajankohtaiset järjestöuutiset 11 kertaa vuodessa.

Uutishaku

Hae aihealueittain

Ota yhteyttä

Yhdistyspalveluiden ajankohtaiset uutiset ovat Suomen Ladun tuottamia. Uutisista vastaavat Marianne Holmberg ja Lotta Vuorela. Yhteydenotot ja palautteet:

yhdistyspalvelut@suomenlatu.fi

Akumajan erämaaluonto lumoaa

Akumajan erämaaluonto lumoaa

ke 16. syyskuuta 2020 08.15.00

Akumaja sopii mainiosti jäsenyhdistysten ja latualueiden retkikohteeksi. Tässä vinkkejä Akumajalla retkeileville.

”Viisi viisasta naista” pakeni koronaa Kotkasta ja Pyhtäältä elokuun lopussa Akumajan maastoihin. Valitsimme juna-bussi-matkustuksen, joten reissu kesti kaikkiaan 10 yötä. Menomatkalla yövyimme Karigasniemellä mökissä, jotta olimme heti aamulla valmiita ruokaostoksille ja perille pääsimme iltapäivällä. Entinen K-kauppa on lopettanut, mutta ruokatarviketilauksen olimme tehneet toiseen K-kauppaan. Viisi laatikollista muonaa ja tavarat matkasivat 3,4 kilometrin polkumatkan reteästi mönkkärin kyydissä. Emme pihdanneet hyvässä ruuassa emmekä juomassa.

Dominicin mökki sopii mainiosti tällaiselle tiiviille ryhmälle, jossa nauru raikaa ja kaikki ruoka/tiski/kuivaushuoneen ja saunan lämmitys/veden ja puiden kantohommat hoidellaan vuorotellen. Aamusella pulahdus hyisessä Akujoessa laittaa veret kiertämään. Hyvät eväät reppuun ja sitten kairaan. Useamman kerran siellä olleina voimme suositella viikolle seuraavat päiväretket:

1. Verryttelypäiväksi Akujoen vartta könkäälle, nousu ihan huipulle asti ja paluumatkalla nokipannukahvit nuotiopaikalla. Joen vesitilanteesta riippuen pääsee yli loikkimalla tai kahlaten.

2. Ahkovarrille Bogejohskaidin puron vartta ylös, nousu tunturille 558 m, paluu toista puron vartta suoraan köngästä kohti. Purossa on komea parin-kolmen metrin Kotkankurkkio, jossa uinti aina virkistää. Matkalla rinteessä oikealla puolella kotkanpesä – ellei ole rauhoitus/pesintäaika.

3. Akumajan takaa suoraan ylös Bogejohnjunnille ja alas skaidin puron vartta myöten.

4. Kahlauspaikalta joen ylitys – ei onnistu loikkimalla – ja patikointi peurahaudalle eli komealle jyrkänteelle, edelleen toispuoljokke kohti köngästä. Maisemat ovat komeat ja könkään tällä puolenkin on nuotiopaikka. Paluu yläkautta kohti peurahautaa eli sen verran korkealta, että välttyy tiheältä koivikolta.

5. Uuden reitin löysivät Jaana ja Tanja. Nousivat pätkän skaidin puroa, siitä ylhäällä oikealla rinteessä näkyvälle Outin ihmettelemälle kalliokielekkeelle ja siitä aina laelle asti. Alastulo vastakkaiselta puolelta kohti köngästä. Ei kuulemma liian rakkaista kulkea.

6. Tenojoelle patikointi polkua myöten ja uinti hiekkarannalla. Joen varteen pääsee kävelyn jälkeen alas jokisillalle ja siitä rantaan. Matkalla tien varressa Tenojoen ajuruoho.

7. Geokätköilijöille hyvä kohde on Unca Ahkovarri.

8. Jokaisen päivän kruunaavat saunan löylyt upealla maisemalla joen rannassa!

Aina on aikaa myös lintujen bongaukseen (kotka, lapintiainen, pohjantikka, isolepinkäinen, taviokuurna, kuukkeli), kasvien etsintään (suokukka, kurjenkanerva, sielikkö, ruohokanukka) tai marjojen poimintaan (mustikka, puolukka, juolukka, kaarnikka, mesimarja ja hillakin löytyivät). Ja kehnäsieniä ja kangasrouskuja oli pilvin pimein!

Parasta lienee erämaan rauha, joen solina, Akumajan ja Dominicin mökin tarjoamat siistit ja hyvin hoidetut palvelut. Suosittelemme lämpimästi jäsenyhdistysten/latualueiden yhteiseksi retkikohteeksi. Meillä on kokemusta Karhulan Ladun, Kymi-Vuoksen latualueen ja nyt yksittäisen naisporukan retkistä.

Lisätiedot Akumajasta ja sen varaamisesta löydät täältä.

Jaana, Helena, Tanja, Tiina ja Outi Karhulan Ladusta ja Kotkan Ladusta

Ladataan...